Almanya'da meydana gelen bıçaklı saldırıda 3 kişi öldü, 4 kişi de ağır yaralandı

Polis saldırganın halen yakalanamadığını açıkladı

Solingen'deki bıçaklama olayının yaşandığı yere polis ve ambulans ekipleri sevk edildi. (DPA)
Solingen'deki bıçaklama olayının yaşandığı yere polis ve ambulans ekipleri sevk edildi. (DPA)
TT

Almanya'da meydana gelen bıçaklı saldırıda 3 kişi öldü, 4 kişi de ağır yaralandı

Solingen'deki bıçaklama olayının yaşandığı yere polis ve ambulans ekipleri sevk edildi. (DPA)
Solingen'deki bıçaklama olayının yaşandığı yere polis ve ambulans ekipleri sevk edildi. (DPA)

Alman polisi, dün (Cuma) akşam Almanya'nın batısındaki Solingen kentinde düzenlenen bir festival sırasında meydana gelen bıçaklı saldırıda üç kişinin öldüğünü, dört kişinin ağır yaralandığını ve şüphelinin olay yerinden kaçtığını bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Düsseldorf Polis Sözcüsü, emniyet güçlerinin şu anda şüpheliyi bulmak için büyük bir operasyon yürüttüğünü belirtti.

Sözcü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki şehrin kuruluşunun 650’nci yıldönümü kutlamaları sırasında meydana gelen saldırının ardından ‘bölgenin büyük bir kısmının kordon altına alındığını’ söyledi. Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti, Almanya'nın en kalabalık eyaleti ve Hollanda sınırında yer alıyor.

Resmî açıklamalardan önce Alman Bild gazetesi, Solingen'deki festival sırasında bir adamın sivilleri rastgele bıçaklaması sonucu birkaç kişinin öldüğünü bildirdi. Gazete, olayın yerel saatle akşam 21:45 civarında meydana geldiğini belirtti.

Görsel kaldırıldı. Olay yerindeki polis ve adli tıp ekipleri (Reuters)

Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Başbakanı Hendrik Wüst, Solingen'deki saldırının ardından eyaletin şok ve keder içinde birleştiğini söyledi. Facebook'ta bir paylaşımda bulunan Wüst, “Bu karanlık saatlerde, eyaletimiz ve ötesindeki insanların aklı ve kalbi, acımasız ve yersiz bir şiddet eyleminin eyaletimizin kalbini vurduğu Solingen'de” ifadesini kullandı.

Tüm Kuzey Ren-Vestfalya'nın Solingen halkının, özellikle de kurbanların ve ailelerinin yanında olduğunu belirten Wüst, “Bu dakikalarda insanların hayatlarını kurtarmak için mücadele eden kurtarma görevlilerine ve polisimize çok teşekkür ederiz” dedi.

Solingen Belediye Başkanı Tim Kurzbach ölümcül saldırının ardından yaşadığı şoku dile getirdi. Kurzbach, şehrin Facebook sayfasına “Bu gece Solingen'de hepimiz şoke olduk, dehşete düştük ve derin bir üzüntü içindeyiz” yazdı.

“Hepimiz şehrimizin kuruluş yıldönümünü kutlamak istiyorduk... Şimdi ölenler ve yaralananlar için yas tutuyoruz. Hayatta kalma mücadelesi veren herkes için dua ediyorum” ifadelerini kullanan Kurzbach, saldırıya tanıklık edenlerin acısını paylaştığını belirtti. Kurzbach ayrıca acil servis ve polise çabaları için teşekkür etti.



Trump'ın BM Daimi Temsilcisi adayı BM'yi önyargılı olmakla suçladı ve reform çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
TT

Trump'ın BM Daimi Temsilcisi adayı BM'yi önyargılı olmakla suçladı ve reform çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı Mike Waltz (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi adayı ve eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, BM'nin muazzam potansiyelini överken reform yapılmasının önemini vurguladı.

Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki onay oturumunda konuşan Waltz şunları söyledi: “Çin'den Rusya'ya, Avrupa'dan gelişmekte olan ülkelere kadar herkesin anlaşmazlıkları çözmek için bir araya gelebileceği bir yer olmalı. Ancak 80 yılın ardından BM, temel misyonu olan barışı sağlama görevinden uzaklaştı. BM Şartı’na ve onun temel ilkelerine geri dönmeliyiz. ‘Barışı koruma’ amacı halen önemli bir role sahip, ancak reforma da ihtiyaç var.”

Waltz, ABD'nin BM operasyonlarının yüzde 25'ini finanse ettiğini, Afrika'daki misyonların ‘milyarlarca dolara mal olduğunu ve on binlerce askeri içerdiğini’ kaydetti. Waltz, “1940'lardan bu yana var olan, yenilenmiş bir yetkisi olmayan ve görünürde bir sonu olmayan iki misyonumuz var. BM Güvenlik Konseyi'ne misyonların süresini ve maliyetlerini sınırlandırması, hedeflerini netleştirmesi ve ulus inşasına değil barışı korumaya odaklanması için baskı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Waltz, Çin'le yüzleşmenin kendisi için ‘mutlak bir öncelik’ olduğunu vurguladı ve Pekin'in etkisine karşı koymak için ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile birlikte çalışma sözü verdi.

BM'de ‘antisemitizmle’ yüzleşmek

Öte yandan Waltz, BM Genel Kurulu'nun 2015-2023 yılları arasında İsrail aleyhinde 154 karar kabul ederken, diğer tüm ülkeler aleyhinde sadece 71 karar kabul ettiğine dikkat çekerek, ‘yaygın antisemitizmle’ yüzleşilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Waltz, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanlarını 7 Ekim olaylarına karışmakla ve okullarını da ‘Yahudi karşıtı nefreti öğretmekle’ suçlayarak, ‘UNRWA'nın dağıtılması’ gerektiğini bildirdi.

Waltz, ‘İsrail ile iş yapan ABD şirketlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunan BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin yeniden atanmasının bu önyargının bir tezahürü olduğunu’ söyledi.

Suriye ‘değerlendirilmesi gereken bir fırsat’

Suriye konusunda ise Waltz, ABD için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, önceliklerinin BM'deki müttefik ve ortaklarıyla birlikte çalışarak ‘Esed rejimini hedef alan ve İran'ın etkisini sınırlayan yaptırımları’ kaldırmak olacağını vurguladı.

Waltz, “Önümüzde değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ancak kritik bir dönemden geçiyoruz. Bu bana Libya’yı hatırlatıyor, bir seçim yapmamız gerekiyor: Ya bu fırsatı değerlendiririz ya da Suriye kaosa sürüklenir ve bu da tüm bölgeyi beraberinde sürükleyebilir. Şu anda bu fırsat değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.

Suriye konusunda ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ve diğer yetkililerle birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini ifade eden Waltz, “Suriye'de Libya'da yaptığımızdan daha iyisini yapmayı umuyoruz” dedi.

Waltz sözlerini şöyle tamamladı: “ABD Başkanı'nın liderliğinde barış ve refahı yaymaya devam edebileceğimize ve ‘BM'yi yeniden büyük yapabileceğimize’ inanıyorum.”