‘Tuzağa düştü’... Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler Trump'ın tartışmadaki ‘korkunç’ performansından yakınıyor

 Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

‘Tuzağa düştü’... Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler Trump'ın tartışmadaki ‘korkunç’ performansından yakınıyor

 Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, eski Başkan Donald Trump'ın salı günü Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yaptığı münazaradaki performansından duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.
Temsilciler Meclisi'nden adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan bazı Cumhuriyetçi temsilciler, Trump'ın Harris'e etkili bir şekilde saldırma ve kendi sicilini tanıtma fırsatlarını ‘kaçırdığını’ itiraf etti.
Şarku’l Avsat’ın Fox News’ten aktardığı habere göre Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler arasında Harris'in münazara sırasında Trump'ı birkaç kez kışkırtmayı başardığı görüşü hâkim olsa da söz konusu temsilcilerin çoğu bunun Kasım ayında yapılması planlanan seçimlerde çok az etkisi olacağını savundu.

Temsilciler Meclisi'nden üst düzey bir Cumhuriyetçi Fox News'e yaptığı açıklamada, “Trump'ın performansı berbattı. Sanırım bu yorumu herkesten duyuyorsunuz. Şok edici olan şu ki Trump'ın Harris'e saldırmak için pek çok fırsatı vardı ama bunu yapmadı. O, Harris'in suda sürüklediği kancaya takıldı” ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi'nin bir başka Cumhuriyetçi üyesi de Trump'ın tartışmada ‘şiddetli bir çıkmaz’ içinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şimdiye kadar gördüğüm en kötü tartışmalardan biriydi. Bu büyük oranda Trump'ın Kamala Harris'in yanında nasıl durduğuyla ilgiliydi, yaşlı görünüyordu. Biden'a karşı yaşlı görünmüyordu. Bu düzeltebileceğiniz bir şey değil.”
Cumhuriyetçilerin çoğu tartışmanın seçim üzerindeki nihai etkisini görmezden gelirken, bu temsilci endişesini dile getirerek “Bence bu tartışma, oyları çok önemli olan kararsız seçmenleri etkileyecek” dedi.
Üçüncü bir Cumhuriyetçi ise Harris'in ‘kesinlikle Trump'ı kızdırdığını’ söyledi. Temsilciler Meclisi'ndeki meslektaşlarının Harris'in ‘iyi iş çıkardığı’ konusunda hemfikir olduğunu kaydeden temsilci sözlerini şöyle sürdürdü: “Trump pek çok iyi noktaya değinmiş ve eleştirilerde bulunmuş olsa da Harris, Trump'ın kendisine yönelttiği tüm eleştirileri bertaraf etmeyi başardı. Ona, düşüncelerini ifade edemeyen Joe Biden gibi davranmayı bırakmalıyız. Hillary Clinton'a davrandığımız gibi ona da daha olumlu davranmalıyız.”
Dördüncü bir Cumhuriyetçi Parti üyesi, tartışmaya tepkisi sorulduğunda “Kediler, köpekler ve göçmenler hakkındaki sorulara cevap vermemeyi tercih ediyorum” yanıtını verdi.

Bir başka Cumhuriyetçi ise şunları söyledi: “Bence herkes hayal kırıklığına uğramış durumda. Harris Trump’a bir tuzak kurdu ve o da bu tuzağa düştü. Harris'i yenmek için söyleyebileceği pek çok kolay şey vardı. Sınırdan, yanan dünyadan, enflasyondan bahsedebilirdi, tek yapması gereken buydu. Harris bunun yerine Trump üzerinde baskı kurdu ve onu savunmaya çekti. Sonuç olarak da istediğini aldı.”
Kamuoyu önünde ise Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin çoğu Trump'ı övdü. Üst düzey Cumhuriyetçi liderler, tartışmadan dakikalar sonra eski başkanın zaferini ilan etti.
Louisiana'lı Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson münazaranın ardından yaptığı açıklamada, “Bu gece Donald Trump bize Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in tehlikeli bir aşırılık yanlısı olduğunu kanıtladı” ifadesini kullandı.

Trump'ın münazaraya hazırlanmasına yardımcı olan Florida’lı Cumhuriyetçi Temsilci Matt Gaetz dün (Çarşamba) gazetecilere yaptığı açıklamada eski başkanın ‘harika bir iş çıkardığını’ söyledi.
Trump Fox News'e verdiği demeçte Kamala Harris ile başka bir münazara yapmayı reddederek ‘münazarayı büyük bir farkla kazandığını’ vurguladı.
Trump, Harris'in ek münazara talebinin salı günkü münazarayı kaybettiğini gösterdiğini ifade etti



Taliban’dan Pakistan’a fetvalı güvence

Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)
Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)
TT

Taliban’dan Pakistan’a fetvalı güvence

Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)
Afganistan'da Perşembe günü Celalabad'da düzenlenen mezuniyet töreninde polis memurları (EPA)

Afganistan’daki Taliban yönetimi, iki ülke arasında günler önce yeniden alevlenen sınır çatışmalarının ardından, Pakistan’a yönelik dolaylı güvence mesajlarını yoğunlaştırdı. Kabil, kırılgan ateşkesi koruma çabalarının sürdüğü bir dönemde hem dinî hem de siyasi bir dizi taahhüdü arka arkaya açıkladı.

Başbakan Ahund ve üst düzey isimlerin katıldığı, binden fazla din adamını bir araya getiren toplantıda yayımlanan fetva, Afgan topraklarının hiçbir ülkeye karşı kullanılmayacağını ilan etti. Siyasi–fiqhî bildiri, sınır ötesi çatışmalara müdahil olanlara karşı yaptırım uygulanacağını vurguladı.

Bildirinin ardından Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, hükümetin fetvadaki taahhütlere “tam bağlılık” göstereceğini açıkladı. Açıklama, Pakistan içini hedef alan ve sorumluluğu başta Pakistan Talibanı (TTP) olmak üzere çeşitli gruplara atfedilen saldırıların ardından yükselen gerilimi yatıştırma girişimi olarak değerlendirildi.

Sınırdaki son saldırıda, salı günü Afganistan sınırına yakın Kurram bölgesindeki bir güvenlik noktasının hedef alınması sonucu 6 Pakistan askeri hayatını kaybetmişti. İslamabad, saldırıların Afgan topraklarını kullanan silahlı gruplarca planlandığını savunurken, Kabil bu iddiaları reddediyor ve TTP ile operasyonel bağları olmadığını öne sürüyor.

dfgt
3 Aralık 2025'te Afganistan sınırında düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Pakistanlı güvenlik görevlileri için düzenlenen cenaze töreninden bir kare (AFP)

Din adamları kurultayının sonunda yayımlanan bildiride, Afgan hükümetinin ülke topraklarının hiçbir devlete karşı kullanılmaması taahhüdünü “şer’î bir sorumluluk” olarak üstlendiği belirtildi. Açıklamada, bu taahhüdü ihlal edenlerin asi sayılacağı ve gerekli işlemlerin uygulanacağı ifade edildi.

Bildiride, ülke egemenliğini savunmanın dinî bir görev olduğu vurgulanırken, aynı zamanda “Afgan topraklarının başka herhangi bir devlete zarar vermek için kullanılmasının caiz olmadığı” yeniden teyit edildi. Ayrıca Afgan vatandaşlarının sınır ötesindeki askerî faaliyetlere katılmak üzere ülke dışına gitmesinin yasak olduğu, bunu yapanların “muhalif ve asi” kabul edileceği kaydedildi.

Toplantıda Başbakan Ahund’un yanı sıra Yüksek Mahkeme Başkanı, İyiliği Emretme ve Kötülükten Sakındırma Bakanı, Yükseköğrenim Bakanı ve diğer üst düzey isimlerin bulunması, Taliban yönetiminin Pakistan’a hem dinî hem de siyasi nitelikte çift katmanlı güvence sunma çabasının işareti olarak değerlendirildi. Kabil yönetimi, özellikle sınır aşan silahlı gruplar konusunda artan uluslararası baskıyla karşı karşıya.

hyju
Afganlar, 6 Aralık 2025'te Pakistan güçleriyle sınır çatışmalarında öldürülen bir adam için yas tutuyor (AFP)

Dışişleri Bakanı Muttaki, devlet medyasına yaptığı açıklamada, ülke genelindeki din alimlerinin “İslami düzenin korunmasına yönelik birleşik fetvalarını” yenilediklerini belirterek, Afganistan’ın hiçbir ülkeye zarar verecek bir faaliyete izin vermeyeceğini yineledi. Muttaki, “Bu, alimlerin tavsiyesidir ve tüm Müslümanlar için yerine getirilmesi gereken bir görevdir” dedi.

Muttaki, fetvayı ihlal ederek sınır ötesi faaliyetlerde bulunanlara karşı Afgan yönetiminin gerekli adımları atma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Bu ifade, TTP’ye katılan Afgan unsurlara yönelik üstü kapalı bir mesaj olarak değerlendirildi.

Açıklamasının sonunda “birlik ve fitneden uzak durma” çağrısı yapan Muttaki, Afgan halkının tarih boyunca din alimlerinin fetvalarına uyduğunu ve bugün de bu çizginin sürdürüleceğini belirtti.

Gözlemcilere göre fetva, siyasi bildiri ve resmî açıklamaların tamamı, son haftalarda tırmanan saldırılar nedeniyle artan Pakistan tepkisini yatıştırmaya ve Kabil’in güvenlik taahhütlerine bağlılık gösterdiğini ispatlamaya yönelik koordineli bir çabanın parçası niteliğinde. Geçen cuma yaşanan ve 4 kişinin ölümüne yol açan sınır çatışması, iki ülke arasındaki gerilimi yeniden tırmandırmıştı.


Beyaz Saray, Trump'ın sağ elindeki bandajı "çok sayıda el sıkışması" ile gerekçelendiriyor

Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)
Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)
TT

Beyaz Saray, Trump'ın sağ elindeki bandajı "çok sayıda el sıkışması" ile gerekçelendiriyor

Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)
Trump, morluğa makyaj yapıyor (Arşiv- Reuters)

Beyaz Saray dün, ABD başkanının günlerdir sağ elinde taşıdığı bandajı, yaptığı sayısız tokalaşmaya işaret ederek bir kez daha haklı çıkarmaya çalıştı.

Beyaz Saray sözcüsü Karoline Leavitt dün, "Bununla ilgili size zaten bir açıklama yaptık" dedi. Leavitt'in açıklaması, son zamanlarda ortaya çıkan bandajlarla ilgili bir soruya yanıt olarak geldi. "Başkan sürekli insanlarla el sıkışıyor," diyen Leavitt, birkaç ay önce başkan şişmiş sağ eliyle görüldüğünde yapılan açıklamayı yineledi.

Leavitt ayrıca, "Kalp damar hastalığına karşı önleyici tedavi olarak her gün aspirin de alıyor" diyerek, "bu da gördüğünüz morluklara katkıda bulunmuş olabilir." Beyaz Saray, örneğin pazar günü Washington'daki bir etkinlik sırasında 79 yaşındaki Trump'ın taktığı bandajlar görülmeden önce de bu açıklamayı yapmıştı.

ABD'nin en yaşlı seçilmiş başkanı olan Trump için sağlık hassas bir konu. Demokrat selefi Joe Biden'ı bunama hastalığından muzdarip olmakla ve bu nedenle yönetmeye uygun olmamakla suçladı.

Trump, salı akşamı Truth Social’deki hesabından yaptığı öfkeli paylaşımda, sağlığıyla ilgili medya haberlerini "kışkırtıcı ve muhtemelen vatana ihanet" olarak nitelendirdi.

Trump'ın sağlığı, bir dizi etkinlikte uyanık kalmakta zorlandığı görülmesinin yanı sıra, ekim ayında ek tıbbi testlerin bir parçası olarak MR çektirmesiyle de mercek altına alındı.


Hegseth ve Japon mevkidaşı: Çin'in eylemleri bölgesel barışa hizmet etmiyor

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
TT

Hegseth ve Japon mevkidaşı: Çin'in eylemleri bölgesel barışa hizmet etmiyor

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)
ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth (Reuters)

Tokyo bugün yaptığı açıklamada, Japonya Savunma Bakanı Shinjiro Koizumi ve Amerikalı mevkidaşı Pete Higseth'in bölgedeki güvenlik konusunu görüşmek üzere yaptıkları telefon görüşmesinde, Çin'in son eylemlerinin "bölgesel barışın sağlanmasına yardımcı olmadığı" konusunda mutabık kaldıklarını duyurdu.

Japonya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, iki bakanın "6 Aralık'ta Çin askeri savaş uçakları tarafından Japonya Öz Savunma Kuvvetleri uçaklarının hedef alındığı radar kilitleme olayı da dahil olmak üzere, Hint-Pasifik bölgesindeki kötüleşen ciddi güvenlik durumu hakkında samimi görüş alışverişinde bulunduğunu" belirtti.

Açıklamada, Başbakan Sanae Takaichi'nin geçen ay Tayvan hakkındaki açıklamalarının ardından Japonya ve Çin arasında yaşanan anlaşmazlık ortamında, iki bakanın "Çin'in eylemlerinin bölgesel barış ve istikrara katkıda bulunmadığı gerekçesiyle, bölgesel gerilimleri tırmandırabilecek her türlü eylemden ciddi endişe duyduklarını" ifade ettikleri belirtildi.