‘Tuzağa düştü’... Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler Trump'ın tartışmadaki ‘korkunç’ performansından yakınıyor

 Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

‘Tuzağa düştü’... Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler Trump'ın tartışmadaki ‘korkunç’ performansından yakınıyor

 Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)
Eski ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler, eski Başkan Donald Trump'ın salı günü Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile yaptığı münazaradaki performansından duydukları hayal kırıklığını dile getirdi.
Temsilciler Meclisi'nden adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan bazı Cumhuriyetçi temsilciler, Trump'ın Harris'e etkili bir şekilde saldırma ve kendi sicilini tanıtma fırsatlarını ‘kaçırdığını’ itiraf etti.
Şarku’l Avsat’ın Fox News’ten aktardığı habere göre Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler arasında Harris'in münazara sırasında Trump'ı birkaç kez kışkırtmayı başardığı görüşü hâkim olsa da söz konusu temsilcilerin çoğu bunun Kasım ayında yapılması planlanan seçimlerde çok az etkisi olacağını savundu.

Temsilciler Meclisi'nden üst düzey bir Cumhuriyetçi Fox News'e yaptığı açıklamada, “Trump'ın performansı berbattı. Sanırım bu yorumu herkesten duyuyorsunuz. Şok edici olan şu ki Trump'ın Harris'e saldırmak için pek çok fırsatı vardı ama bunu yapmadı. O, Harris'in suda sürüklediği kancaya takıldı” ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi'nin bir başka Cumhuriyetçi üyesi de Trump'ın tartışmada ‘şiddetli bir çıkmaz’ içinde olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şimdiye kadar gördüğüm en kötü tartışmalardan biriydi. Bu büyük oranda Trump'ın Kamala Harris'in yanında nasıl durduğuyla ilgiliydi, yaşlı görünüyordu. Biden'a karşı yaşlı görünmüyordu. Bu düzeltebileceğiniz bir şey değil.”
Cumhuriyetçilerin çoğu tartışmanın seçim üzerindeki nihai etkisini görmezden gelirken, bu temsilci endişesini dile getirerek “Bence bu tartışma, oyları çok önemli olan kararsız seçmenleri etkileyecek” dedi.
Üçüncü bir Cumhuriyetçi ise Harris'in ‘kesinlikle Trump'ı kızdırdığını’ söyledi. Temsilciler Meclisi'ndeki meslektaşlarının Harris'in ‘iyi iş çıkardığı’ konusunda hemfikir olduğunu kaydeden temsilci sözlerini şöyle sürdürdü: “Trump pek çok iyi noktaya değinmiş ve eleştirilerde bulunmuş olsa da Harris, Trump'ın kendisine yönelttiği tüm eleştirileri bertaraf etmeyi başardı. Ona, düşüncelerini ifade edemeyen Joe Biden gibi davranmayı bırakmalıyız. Hillary Clinton'a davrandığımız gibi ona da daha olumlu davranmalıyız.”
Dördüncü bir Cumhuriyetçi Parti üyesi, tartışmaya tepkisi sorulduğunda “Kediler, köpekler ve göçmenler hakkındaki sorulara cevap vermemeyi tercih ediyorum” yanıtını verdi.

Bir başka Cumhuriyetçi ise şunları söyledi: “Bence herkes hayal kırıklığına uğramış durumda. Harris Trump’a bir tuzak kurdu ve o da bu tuzağa düştü. Harris'i yenmek için söyleyebileceği pek çok kolay şey vardı. Sınırdan, yanan dünyadan, enflasyondan bahsedebilirdi, tek yapması gereken buydu. Harris bunun yerine Trump üzerinde baskı kurdu ve onu savunmaya çekti. Sonuç olarak da istediğini aldı.”
Kamuoyu önünde ise Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin çoğu Trump'ı övdü. Üst düzey Cumhuriyetçi liderler, tartışmadan dakikalar sonra eski başkanın zaferini ilan etti.
Louisiana'lı Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson münazaranın ardından yaptığı açıklamada, “Bu gece Donald Trump bize Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in tehlikeli bir aşırılık yanlısı olduğunu kanıtladı” ifadesini kullandı.

Trump'ın münazaraya hazırlanmasına yardımcı olan Florida’lı Cumhuriyetçi Temsilci Matt Gaetz dün (Çarşamba) gazetecilere yaptığı açıklamada eski başkanın ‘harika bir iş çıkardığını’ söyledi.
Trump Fox News'e verdiği demeçte Kamala Harris ile başka bir münazara yapmayı reddederek ‘münazarayı büyük bir farkla kazandığını’ vurguladı.
Trump, Harris'in ek münazara talebinin salı günkü münazarayı kaybettiğini gösterdiğini ifade etti



Suudi Arabistan ve Pakistan, Çin menşeli savaş jetleri için görüşüyor

JF-17'ler Pakistan'la Hindistan arasında geçen yıl mayısta patlak veren savaşta da kullanılmıştı (AP)
JF-17'ler Pakistan'la Hindistan arasında geçen yıl mayısta patlak veren savaşta da kullanılmıştı (AP)
TT

Suudi Arabistan ve Pakistan, Çin menşeli savaş jetleri için görüşüyor

JF-17'ler Pakistan'la Hindistan arasında geçen yıl mayısta patlak veren savaşta da kullanılmıştı (AP)
JF-17'ler Pakistan'la Hindistan arasında geçen yıl mayısta patlak veren savaşta da kullanılmıştı (AP)

Suudi Arabistan ve Pakistan arasında Çin menşeli JF-17 savaş jetleri için müzakere yürütülüyor.

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla Reuters'a konuşan iki Pakistanlı yetkili, JF-17 Thunder uçaklarının satışı için Suudi Arabistan'la görüşme yapıldığını savunuyor.

İslamabad ve Pekin ortaklığıyla Pakistan'da üretilen jetlerle ilgili anlaşmanın değerinin 4 milyar dolara kadar çıkabileceği aktarılıyor.

Riyad yönetimi, 2018'de İslamabad'a 6 milyar dolarlık destek paketi verileceğini açıklamıştı. Bu paketin içinde Pakistan Merkez Bankası'na 3 milyar dolarlık mevduat ve ertelenmiş ödemeyle 3 milyar dolarlık petrol tedariki yer alıyordu.

Suudi Arabistan o zamandan beri mevduatları birçok kez yeniledi. Geçen yıl 1,2 milyar dolarlık bir erteleme de dahil, İslamabad'ın döviz rezervlerini istikrara kavuşturmasına yardımcı oldu.

Pakistanlı yetkililer, Suudi Arabistan'a 2 milyar dolarlık kredi ödemesinin sözkonusu savaş jetleriyle yapılmasının planlandığını belirtiyor.

İslamabad yönetimi, silah ihracatını artırıp yerli savunma sanayisini önemli bir gelir kaynağına dönüştürmek amacıyla son aylarda yabancı ülkelerle görüşmeleri hızlandırdı. Libya Ulusal Ordusu'yla 4 milyar dolar değerinde JF-17 anlaşması yapılmıştı. Ayrıca Bangladeş'le de jetlerin satışı için müzakereler sürüyor.

Suudi Arabistan ise hava gücünü çeşitlendirme sürecinde. ABD Başkanı Donald Trump ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, geçen ay Beyaz Saray'da bir araya gelmişti. ABD Başkanı, Riyad yönetimine F-35 satışını onayladıklarını duyurmuştu. Ortadoğu'da F-35 savaş uçağına sahip olan tek ülke İsrail ise hamleye tepki göstermişti.

Suudi Arabistan-Pakistan savunma anlaşması

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'la Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 17 Eylül'de "Ortak Stratejik Savunma Anlaşması"nı imzalamıştı.

Amerikan medyasındaki haberlerde, iki ülke arasındaki savunma işbirliğini geliştirmeyi ve herhangi bir saldırıya karşı ortak caydırıcılığı artırmayı hedefleyen anlaşmanın "bölgesel güç dengelerini değiştirebileceği" yorumu yapılmıştı.

Pakistan ordusundan bugün yapılan açıklamada, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Zahir Ahmed Baber Sidhu'nun, Suudi Arabistanlı mevkidaşı Turki bin Bander bin Abdulaziz'le bu hafta "savunma işbirliği, bölgesel güvenlik ve gelecekteki ortaklıklarla ilgili" görüştüğü bildirildi.

Independent Türkçe, Reuters, Arab News


Grönlandlılar, Trump’a tepkili: Satılık değiliz

Kanada'yla 1,2 kilometre sınıra sahip Grönland'da 56 binden fazla kişi yaşıyor (Reuters)
Kanada'yla 1,2 kilometre sınıra sahip Grönland'da 56 binden fazla kişi yaşıyor (Reuters)
TT

Grönlandlılar, Trump’a tepkili: Satılık değiliz

Kanada'yla 1,2 kilometre sınıra sahip Grönland'da 56 binden fazla kişi yaşıyor (Reuters)
Kanada'yla 1,2 kilometre sınıra sahip Grönland'da 56 binden fazla kişi yaşıyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'ı ele geçirmeye yönelik tehditleri, ada ülkesi sakinlerinin de tepkisini çekiyor.

Trump, cumartesi günü Venezuela'ya düzenlenen askeri operasyondan sonra yaptığı açıklamada, ulusal güvenlik gerekçesiyle Grönland'a sahip olmaları gerektiğini savunmuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt de salı günkü açıklamasında, Trump yönetiminin Grönland'a sahip olmak için "ABD ordusunu kullanmak da dahil" çeşitli seçenekleri değerlendirdiğini belirtmişti.

Washington'ın Venezuela'nın ardından Grönland'a da askeri müdahalede bulunabileceğine dair endişeler artarken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, kuzey ülkesini "satın almayı hedeflediklerini" söylemişti.

Ancak 1979'da Danimarka'dan özerkliğini kazansa da dışişleri, güvenlik ve mali konularda bu ülkeye bağlı olan Grönland'da yaşayanlar, Trump'ın açıklamalarından rahatsız.

BBC'nin irtibata geçtiği, Grönland'ın başkenti Nuuk'ta yaşayan 32 yaşındaki işletmeci Mia Chemnitz şunları söylüyor:

Grönland halkı Amerikalı olmak istemiyor. Biz satılık değiliz.

Danimarka Parlamentosu'nda Grönland'ı temsil eden iki milletvekilinden biri olan Aaja Chemnitz de Trump'ın açıklamaları karşısında "dehşete düştüğünü" belirterek, "ABD'nin başka bir NATO müttefikini ilhak etmeyi gündeme getirmesi tamamen saygısızca bir davranış" diyor.

II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Grönland'da askeri varlığı bulunan ABD için ada özellikle Kuzey Amerika'yla Kuzey Kutbu arasında yer aldığı için stratejik öneme sahip.

Son dönemlerde buzulların erimesiyle erişimi kolaylaşan nadir toprak mineralleri de Grönland'ın doğal kaynaklarına ilgiyi artırdı.

Birleşik Krallık, Fransa, Almanya, İtalya, Polonya, İspanya ve Danimarka'nın, Trump'ın tehditlerine yanıt olarak yayımladığı ortak bildiride Grönland'la dayanışma vurgusu yapılmıştı.

Ancak olası bir askeri operasyon halinde Avrupa ülkelerinin ABD'ye karşı harekete geçip geçmeyeceği belli değil.

Mia Chemnitz, "Bir Grönlandlı olarak, kendime şu soruyu sormadan edemiyorum: Bu müttefikler için bizim değerimiz nedir? Bizi korumak için ne kadar ileri gidebilirler?" diye soruyor.

Grönland'daki İnuit yerlilerinden 42 yaşındaki Aleqatsiaq Peary ise adanın Danimarka'dan tamamen bağımsızlaşması ve gelecekte ABD kolonisine dönüşmemesi gerektiğini söylüyor:

Bu, bir efendinin kontrolünden diğerine, bir işgalcinin hakimiyetinden diğerine geçmek demek. Biz Danimarka'nın kolonisiyiz. Danimarka hükümetinin yönetimi altında zaten çok şey kaybediyoruz.

Independent Türkçe, BBC, NBC


Çin, nükleer füzyonda imkansız sanılan rekoru kırdı

Çin'in Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak (EAST) reaktörü, "deneysel sınırların çok ötesinde" plazma yoğunluğu seviyelerine ulaştı (HFIPS/ÇBA)
Çin'in Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak (EAST) reaktörü, "deneysel sınırların çok ötesinde" plazma yoğunluğu seviyelerine ulaştı (HFIPS/ÇBA)
TT

Çin, nükleer füzyonda imkansız sanılan rekoru kırdı

Çin'in Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak (EAST) reaktörü, "deneysel sınırların çok ötesinde" plazma yoğunluğu seviyelerine ulaştı (HFIPS/ÇBA)
Çin'in Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak (EAST) reaktörü, "deneysel sınırların çok ötesinde" plazma yoğunluğu seviyelerine ulaştı (HFIPS/ÇBA)

Çin'deki bilim insanlarının füzyon enerjisinde kaydettiği çığır açıcı gelişme, yeni nesil enerji kaynağının gerçekten kullanılabilmesinin önündeki en inatçı engellerden birini nihayet aşabilir.

Çin Bilimler Akademisi'nden (ÇBA) bir ekip, "yapay Güneş" diye adlandırılan deneysel nükleer reaktörünün, daha önce imkansız olduğu düşünülen bir plazma yoğunluğuna ulaştığını açıkladı.

Tehlikeli atık bırakmadan neredeyse sınırsız enerji üretme potansiyeli sunan nükleer füzyon, bazıları tarafından temiz enerjinin "kutsal kasesi" ilan ediliyor.

Bu süreç Güneş'te meydana gelen doğal reaksiyonları taklit ediyor ancak büyük ölçekte gerçekleştirilmesi son derece zor bir iş.

ÇBA'nın Deneysel Gelişmiş Süperiletken Tokamak'ıyla (EAST) ulaşılan kilometre taşları da dahil, son yıllarda çeşitli önemli atılımlar kaydedildi.

ÇBA geçen sene yapay Güneş reaktörünü ilk kez bin saniyeden uzun süre çalıştırmayı başarmış, bu rekor daha sonra Fransa'nın WEST makinesi tarafından kırılmıştı.

Her iki deney de yakıtın (veya plazmanın) belirli bir seviyede kararsız hale gelmesine neden olan ve Greenwald Sınırı diye bilinen teorik yoğunluk sınırlı kalmıştı.

ÇBA araştırmacıları, kendini düzenleyen plazma-duvar adı verilen yeni bir süreç sayesinde plazmayı benzeri görülmemiş yoğunluk seviyelerinde kararlı tutmayı başardı.

Araştırmacılar, plazma yoğunluğunu uzun süredir geçerli olan deneysel sınırların çok ötesine taşımanın, çok daha yüksek enerji çıktılarıyla füzyon ateşlemesini gerçekleştirebileceğini söylüyor.

Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden, araştırmanın ortak yürütücüsü Profesör Ping Zhu şöyle diyor: 

Bulgular, tokamaklarda ve yeni nesil yanıcı plazma füzyon cihazlarında yoğunluk sınırlarını genişletmek için pratik ve ölçeklenebilir bir yol öneriyor.

Son atılım, hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan "Accessing the density-free regime with ECRH-assisted ohmic start-up on EAST" (EAST'te ECRH destekli ohmik başlatmayla yoğunluktan bağımsız rejime erişim) başlıklı çalışmada detaylandırılıyor.

Nükleer füzyon yoluyla pratik enerji üretiminin büyük ölçekte uygulanabilmesi için hâlâ ciddi gelişmelere ihtiyaç var ancak bazı girişimler, bunu önümüzdeki birkaç yılda hayata geçirmeyi hedefliyor.

ABD merkezli Helion Energy, nükleer füzyon enerjisi için dünyanın ilk satın alma anlaşmasını 2023'te imzalamış, Microsoft'a 2028'e kadar 50 MW füzyon enerjisi sağlama sözü vermişti.

Independent Türkçe