Japonya, Avustralya, ABD ve Hindistan'dan Çin tehdidine karşı ortak devriye planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Japonya, Avustralya, ABD ve Hindistan'dan Çin tehdidine karşı ortak devriye planı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan; Çin'i hakimiyet ve saldırganlık sergilemekle suçladıkları Hint-Pasifik sularında, gemileri denetlemek üzere ortak devriyeler düzenlemeyi planlıyor.

Japonya'daki Kyodo News, diplomatik kaynakları alıntılayarak Quad diye adlandırılan ittifaka bağlı 4 ülkeye ait sahil güvenlik güçleri devriyelerinin, bu sularda yasadışı balıkçılığı da önlemeyi amaçladığını aktardı.

Planı detaylandıran ortak bir bildirinin cumartesi günü Delaware'deki Quad zirvesinde açıklanması bekleniyor. Zirvede ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi kendi eyaletinde ağırlayacak.

Beyaz Saray, Biden'ın "Quad liderlerinin her biriyle olan derin kişisel ilişkisinin ve Quad'ın tüm ülkeler için öneminin bir yansıması" olarak liderleri Wilmington'da ağırlayacağını açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, zirvenin "ülkeleri arasındaki stratejik yakınlaşmayı güçlendirmeye, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi için ortak vizyonlarını ilerletmeye ve ortaklara Hint-Pasifik'in kilit noktalarında somut faydalar sağlamaya odaklanacağını" belirtti.

Quad'ın sahil güvenlik güçlerine ait gemilerin ortak devriyeleri, Çin'in Tayvan ve Filipinler gibi komşularıyla çatışmaya yol açan egemenlik iddialarının odağındaki Güney Çin Denizi'ne ve çevresindeki sulara yoğunlaşacak. Son zamanlarda Çin'in sahil güvenliği, Filipinli gemileri, iki ülkenin de egemenlik iddiaları öne sürdüğü Güney Çin Denizi sığlıklarından uzak tutmak için güç kullanıyor.

Pekin, Güney Çin Denizi'nin büyük bölümü üzerinde egemenlik iddia ediyor. Bu iddialar Brunei, Endonezya, Malezya, Vietnam ve Filipinler'in iddialarıyla çakışıyor.

Dönüşümlü gerçekleştirilecek devriyelerin gelecek sene başlaması bekleniyor.

Bu zirve, görev sürelerini tamamladıktan sonra pozisyonlarından ayrılacak olan Biden ve Kişida'nın son Quad toplantısı. Dolayısıyla Delaware zirvesi, ABD ve Japonya'nın bir sonraki liderlerine hazırlık amacı da taşıyor.

İlk başta, 2004'te Hint Okyanusu'ndaki tsunaminin ardından insani yardım ve destek koordinasyonunu sağlamak için kurulan Quad, hızla yükselen Çin'e karşı stratejik bir ittifak olarak 2017'de yeniden hayata geçmişti.

4 ülke, kamuya yaptıkları açıklamalarda tehdidi tanımlamak için yumuşatılmış bir dil kullansa da Çin'den gelen bir tehditle karşı karşıya kaldığını daha önce belirtmişti.

Hindistan ve Çin, Himalaya sınırları boyunca çatışmalar yaşamıştı ve Çin'le Japonya Doğu Çin Denizi'ndeki toprak iddiaları yüzünden süregelen bir anlaşmazlık içinde.
Independent Türkçe



Peru lideri Boluarte'nin burun ameliyatı başına iş açtı

Boluarte'nin devlet başkanlığına atanması büyük protestolara yol açmıştı (Reuters)
Boluarte'nin devlet başkanlığına atanması büyük protestolara yol açmıştı (Reuters)
TT

Peru lideri Boluarte'nin burun ameliyatı başına iş açtı

Boluarte'nin devlet başkanlığına atanması büyük protestolara yol açmıştı (Reuters)
Boluarte'nin devlet başkanlığına atanması büyük protestolara yol açmıştı (Reuters)

Peru Devlet Başkanı Dina Boluarte, burun ameliyatı için iki hafta boyunca görevini yerine getirmediği iddiasıyla ilgili ifade vermek üzere savcılığa çağrıldı. 

Boluarte, pazartesi günü savcılık binasından çıkarken gazetecilere açıklama yapmadı. 

İspanyol basınında mayısta çıkan haberlerde, 62 yaşındaki liderin Temmuz 2023'te burun ameliyatına girdiği, bu sürede iki haftalığına görevlerini yerine getirmediği öne sürülmüştü. 

Kanun gereğince Boluarte'nin halkı bilgilendirmesi, geçici olarak yerine birini ataması veya yetkilerini Kongre'ye devretmesi gerekiyordu. 

Boluarte'nin ekibi, liderin solunum problemleri yaşadığını, bu yüzden rinoplasti ameliyatı yaptırdığını belirtiyor. Bir plastik cerrahi işlemi olan rinoplasti, burnun yeniden şekillendirilmesini sağlıyor.

Peru liderinin ekibi, ameliyat sonrası süreçte Boluarte'nin görevini "uzaktan yerine getirdiğini" savunuyor. Guardian'ın aktardığına göre bazı muhalif milletvekilleri, Boluarte'nin istifasını istiyor.

Diğer yandan Hildebrandt en sus Trece gazetesinde mayısta yayımlanan haberde, Boluarte'nin ameliyatını gerçekleştiren cerrahın Mario Cabani Ravello olduğu belirtilmişti. 

Ravello'nun ülkedeki birçok ünlü ismin ameliyatını yaptığına dikkat çekilerek, Boluarte'nin "sağlık sorunları değil, estetik kaygılar nedeniyle operasyonu gerçekleştirdiği" öne sürülmüştü.

Peru son dönemde siyasi krizle boğuşuyor. 28 Temmuz 2021'den 7 Aralık 2022'ye dek görev yapan Pedro Castillo, hükümeti devirmeye teşebbüs ettiği gerekçesiyle 7 Aralık 2023'te Kongre'deki oylamada görevden alınmıştı.

Büyük protestolara neden olan kararın ardından pozisyona Boluarte getirilmişti. Kendisinin görev süresi Temmuz 2026'da dolacak. 

Ülke tarihinin ilk kadın devlet başkanı olan Boluarte, malvarlığı beyanında göstermediği Rolex marka saatler nedeniyle de zor duruma düşmüştü. Geçen yıl 30 Mart'ta polis, liderin evine baskın düzenlemişti. "Rolexgate" skandalı diye anılan olayda Boluarte, lüks saatlerin siyasi müttefiki Ayacucho Bölge Valisi Wilfredo Oscorima tarafından kendisine ödünç verildiğini, daha sonra bunları iade ettiğini ileri sürmüştü.

Independent Türkçe, Guardian, El Pais