Hastayım deyip Türkiye'ye tatile gelen Britanyalı polis suçüstü yakalandı

Hasta memurun ülkede bulunmadığına dair kanıtlar ortaya çıkınca şüpheler arttı

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Hastayım deyip Türkiye'ye tatile gelen Britanyalı polis suçüstü yakalandı

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Tatil için Türkiye'ye uçtuğu gün patronuna görev yapamayacak kadar hasta olduğu yalanını söyleyen polis memuru Birleşik Krallık'a (BK) döndüğünde suçüstü yakalandı.

Polis Davranışı Bağımsız Ofisi (The Independent Office for Police Conduct, IOPC), Leicestershire Polisi'nden Raja Khan'ın, sözümona hastalığına dair şüphelerin artması üzerine Londra Stansted Havalimanı'nda uçaktan indiği sırada polis tarafından karşılandığını söyledi.

Eski polis memuru ilk olarak geçen yıl ekimde, bir sonraki görev planlamasından iki gün önce dinlenme günündeyken bölüm müdürüne kendini hasta hissettiğini söylemiş. Ancak aynı akşam İstanbul'a uçmuş.

Çarşamba günü yapılan IOPC disiplin duruşmasında, patronunun vardiya günü kendisiyle yeniden iletişime geçtiği, Khan'ın ise çalışamayacak kadar hasta olduğu yazan bir mesaj attığı söylendi.

Daha sonra kendisinden bir hastalık formu doldurması istenmiş ve bu form, BK'deki üçüncü bir şahıs tarafından polis memurunun e-posta adresi kullanılarak doldurulmuş.

Duruşmada, Khan'ın daha sonra Stansted'e döndüğünde polis tarafından karşılandığı belirtildi. Khan gözaltına alındıktan sonra cezai kovuşturma yapılmamasına karar verildi.

Şubatta polis teşkilatından istifa etmesinin ardından, kurul Khan'ın halen görevde olsaydı görevden alınacağına hükmetti.

Kendisinin, Britanya polis personelinin profesyonel davranış standartlarını ihlal ettiğine karar verildi. Bu standartlar, görevdeki memurların "dürüst olmasını, doğrulukla hareket etmesini ve konumlarından ödün vermemesini ve kötüye kullanmamasını" gerektiriyor.

Leicestershire Emniyet Müdürü Rob Nixon şunları söyledi:

Bu ağır suiistimal polis teşkilatının standartlarını ve itibarını ciddi şekilde zedelemektedir. Eski polis memuru Khan kasıtlı olarak teşkilatı ve meslektaşlarını yanlış yönlendirmiş ve ayrıca polis sistemlerindeki bilgilerin güvenliğini tehlikeye atmıştır.

IOPC Operasyon Direktörü Steve Noonan şunları ekledi:

[Polis memuru Khan] işe gelmeme hakkında dürüst davranmadı ve yetkisiz bir kişinin polis dizüstü bilgisayarına erişmesine izin vererek bunu daha da kötüleştirdi. Bu tür davranışların polislikte yeri yok ve kendisi artık kara listeye alınarak gelecekte polis teşkilatında çalışması engellenecek.

Independent Türkçe



Tokyo'dan Pekin'e tarihi gözdağı: Japonya ilk kez Tayvan Boğazı'ndan savaş gemisi geçirdi

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Tokyo'dan Pekin'e tarihi gözdağı: Japonya ilk kez Tayvan Boğazı'ndan savaş gemisi geçirdi

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Basında yer alan haberlerde, Japonya'nın Çin'e bir mesaj vermek amacıyla tarihinde ilk kez Tayvan Boğazı'na bir savaş gemisi gönderdiği aktarıldı.

Yomiuri isimli gazete, bir dizi hükümet kaynağını alıntılayarak Tokyo'nun, Pekin'in bölge üzerindeki hak iddialarına karşı caydırıcı uygulamalarını artırma kararıyla Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri savaş gemisi Sazanami'nin, çarşamba sabahı Doğu Çin Denizi'nden boğaza doğru ilerlediğini bildirdi.

Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin muhribi, boğazı geçmek için Avustralya ve Yeni Zelanda'dan askeri gemilerle birlikte 10 saatten daha uzun süre boyunca güneye doğru ilerledi. Üç ülkenin donanması, egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nde perşembeden itibaren yapılması planlanan çok taraflı tatbikata katılmak üzere yola çıktı.

Japonya Kabine Baş Sekreteri Yoshimasa Hayashi, geçişle ilgili yorum yapmayı reddetti fakat Çin'in bölgede artan askeri faaliyetlerine dair endişesini ifade etti.

Hayashi, olağan basın toplantısında "Kısa bir süre içerisinde üst üste hava sahası ihlalleri yaşandığına dair güçlü bir kriz sezgimiz var" dedi.

Durumu büyük bir odakla takip etmeyi sürdüreceğiz.

Çin'in perşembe günü, olağan basın toplantısında yanıt vermesi bekleniyor.

Çin'de devlete ait medya kuruluşlarından Global Times şöyle aktardı:

Çin Halk Kurtuluş Ordusu, onları süreç boyunca takip etti ve denetim altında tuttu.

Demokrasiyle yönetilen Tayvan'ın kendi toprağı olduğunu iddia eden Çin, geçmişte bu sulardan benzer geçişlere sert tepki vermiş, bunları egemenliğine yönelik tehditler gibi değerlendirmişti.

Yakın zamanda Çin'le Tokyo arasında yaşanan bölgesel anlaşmazlıklarla birlikte bu son geçişin, Pekin'le gerginlikleri daha da körüklemesi bekleniyor.

Japonya geçen hafta, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'na ait uçak gemisi Liaoning'in ve iki muhribin Pasifik Okyanusu'na yeni bir rota üzerinden gitmesini protesto etmişti. Japonya, Çin'in bir uçak gemisinin ilk kez karasularına girerek ülkenin en batıdaki adası Yonaguni ve yakındaki Iriomote arasından geçtiğini bildirmişti.

Japonya Savunma Bakanlığı, geçen ay Çin'in askeri uçaklarının ilk kez ülkenin hava sahasına girmesiyle de gerginliğin arttığını ifade etmişti.

Yakın zamanda Almanya, 22 yıl sonra Tayvan Boğazı'ndan geçen ülkelerden biri oldu. 13 Eylül'deki geçişle telaşlanan Pekin, Berlin'i güvenlik risklerini artırmakla suçlamış ancak uluslararası standartlar çerçevesinde hareket edildiğini de belirtmişti.

ABD Donanması, Birleşik Krallık ve Avustralya gibi müttefikleriyle, "seyrüsefer özgürlüğünü" güçlendirmek üzere düzenli bir şekilde boğazdan geçiyor.

Avustralya, Hindistan, Japonya ve ABD'den oluşan "Quad" grubunun liderleri, Çin'e dair paylaştıkları endişeler nedeniyle geçen hafta Asya sularında ortak güvenlik adımlarını genişletmişti.

Independent Türkçe