ABD Ortadoğu'ya takviye kuvvet göndereceğini duyurdu

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)
TT

ABD Ortadoğu'ya takviye kuvvet göndereceğini duyurdu

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, ABD'nin ihtiyaç duyulması halinde İsrail'in güvenlik ve savunmasını desteklemek üzere Ortadoğu'ya ‘birkaç bin’ asker göndereceğini duyurdu.

Söz konusu duyuru, İsrail'in Lübnan'a yönelik sınır ötesi harekâtının ardından geldi. ABD’nin göndereceği takviye askerler bölgedeki toplam asker sayısını 43 bine çıkaracak.

Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh gazetecilere yaptığı açıklamada, artan askerî varlığın çok sayıda savaş ve saldırı uçağı filosunu da içereceğini söyledi.

Takviye kuvvetler arasında F-15E, F-16, F-4, F-22 ve A-10 saldırı uçağı filoları ve bunları desteklemek için gereken personel de yer alıyor. Söz konusu uçakların rotasyona tabi tutulması ve halihazırda orada bulunan filoların yerini alması gerekiyordu. Bunun yerine, mevcut ve yeni filolar mevcut hava gücünü azami düzeye çıkarmak için yerinde kalacak.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin önceki gün USS Abraham Lincoln uçak gemisi grubu ve hava kanadının bölgedeki varlığının süresini geçici olarak uzattığını açıkladı. ABD'li bir yetkili bu uzatmanın yaklaşık bir ay süreceğini söyledi.

Beyaz Saray'a göre ikinci uçak gemisi USS Harry S. Truman ise geçen hafta Avrupa'ya gitmek üzere Virginia'dan ayrıldı ve en az bir hafta daha bölgeye ulaşması beklenmiyor.

ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'da bir kara operasyonu başlatmasına karşı olduğunu söyledi ve ateşkes çağrısında bulundu.

Biden gazetecilere İsrail'in sınırlı bir operasyon planladığına dair haberlerden haberdar olup olmadığı ve operasyona devam etmeleri halinde rahatlayıp rahatlamayacağı sorulduğunda şunları söyledi: “Muhtemelen sizin bildiğinizden daha fazla şeyden haberdarım ve eğer ortam dururlarsa rahatlarım. Artık ateşkes yapmalıyız.”

İsrail ordusu bugün şafak vakti Güney Lübnan'da Hizbullah hedeflerine karşı ‘sınırlı, yerel ve hedefli kara saldırılarına’ başladığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı açıklamada kara harekâtının ‘birkaç saat önce’ hava ve topçu desteğiyle başladığı ve ‘Güney Lübnan'daki Hizbullah altyapısını’ hedef aldığı belirtilirken, ‘bu hedeflerin sınıra yakın köylerde bulunduğu’ kaydedildi.

Saat 02:00 sularında yayınlanan açıklamada kara harekatının ‘Genelkurmay Başkanlığı ve Kuzey Komutanlığı tarafından hazırlanan ve kuvvetlerin geçtiğimiz aylarda eğitimini aldığı organize bir plan’ uyarınca yürütüldüğü belirtildi.



Netanyahu 29 Eylül'de Beyaz Saray'da Trump ile görüşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)
TT

Netanyahu 29 Eylül'de Beyaz Saray'da Trump ile görüşecek

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (EPA)

İsrail medyası dün, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 29 Eylül'de Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceğini bildirdi.

Netanyahu dün, Trump'ın, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasının ardından bu ayın sonlarında kendisiyle görüşeceğini duyurdu.

Netanyahu basın toplantısında, "Trump beni Beyaz Saray'a davet etti. BM'deki konuşmamın ardından onunla görüşeceğim" dedi.

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre Netanyahu, İsrail'in Gazze'deki savaş nedeniyle dünya sahnesinde giderek artan bir yalnızlıkla karşı karşıya kaldığı ve önümüzdeki yıllarda daha yalnız bir devlet olmak zorunda kalacağı yönündeki açıklamasıyla tepkilere yol açtıktan bir gün sonra basın toplantısı düzenledi ve piyasaların olumsuz tepkisini "yanlış anlama" olarak nitelendirdi.

Netanyahu, "İsrail ekonomisine tam güven duyuyorum" diyerek, "İsrail ekonomisi son iki yıldır süren savaşta tüm dünyayı şaşkına çevirdi" ifadelerini kullandı.


İspanya, Atlantik'te bir teknede göçmenleri öldürmekle suçlanan 19 kişi tutuklandı

Madrid'deki Colon Meydanı'nda İspanyol bayrağı (Reuters)
Madrid'deki Colon Meydanı'nda İspanyol bayrağı (Reuters)
TT

İspanya, Atlantik'te bir teknede göçmenleri öldürmekle suçlanan 19 kişi tutuklandı

Madrid'deki Colon Meydanı'nda İspanyol bayrağı (Reuters)
Madrid'deki Colon Meydanı'nda İspanyol bayrağı (Reuters)

İspanyol polisi dün, Senegal'den Kanarya Adaları'na doğru yola çıkan ve varışta en az 50 kişinin kayıp olduğu bildirilen bir teknede göçmenleri öldürüp işkence ettikleri iddiasıyla 19 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

24 Ağustos'ta, Atlantik Okyanusu'ndaki Kanarya Adaları açıklarında harap bir tekneden göçmenler kurtarıldı. İspanyol polisine göre teknede 248 kişi bulunuyordu.

Reuters'ın haberine göre yetkililer yola çıktığı sırada teknede 300 kişinin bulunduğunu ve kayıpların çoğunun 11 günlük yolculuk sırasında denize atıldığını düşünüyor. Polis açıklamasına göre hayatta kalanlar soruşturmacılara, gözaltına alınanların çoğunun "onlarca kişiye saldırdığını, onları dövdüğünü ve çeşitli şekillerde darp ettiğini" söyledi.

Açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi: "Bazı durumlarda göçmenleri diri diri denize attılar ve kazara suya düşenleri kurtarmayı reddettiler."

Polis, bazı cinayetlerin batıl inançlarla bağlantılı olduğunu ve mağdurların "büyücülük" yapmakla ve motor arızalarından, yiyecek kıtlığından ve fırtınalardan sorumlu olmakla suçlandığını belirtti. Diğerleri ise zorlu koşulları protesto ettikleri için öldürüldü.

Tutuklu yargılanan 19 şüphelinin tamamı yasadışı göç, cinayet, saldırı ve işkence suçlamalarıyla karşı karşıya.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre son yıllarda binlerce göçmen, Kuzey Afrika'dan İspanya'ya, özellikle de Afrika'nın kuzeybatı kıyısındaki İspanyol Kanarya Adaları'na deniz yoluyla göç etmeye çalışırken hayatını kaybetti.

İspanya, İtalya ve Yunanistan ile birlikte Avrupa'ya giden düzensiz göçmenler için üç ana giriş noktasından biridir.


Trump İngiltere'de: Eşi benzeri görülmemiş törenler ve milyar dolarlık anlaşmalar

Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)
Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)
TT

Trump İngiltere'de: Eşi benzeri görülmemiş törenler ve milyar dolarlık anlaşmalar

Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)
Kral Charles ve Kraliçe Camilla dün Windsor Kalesi'nde Başkan Trump ve eşi Melania'ya eşlik etti (AP)

Birleşik Krallık, dün Windsor Kalesi'nde ABD Başkanı Donald Trump'a iki günlük resmi ziyaretinin ilk gününde kraliyet karşılama töreni düzenledi.

Ziyaret, Kral Charles’ın genellikle ikinci döneminde olan ABD başkanlarını sarayda akşam yemeğine davet etmesi nedeniyle benzeri görülmemiş bir olaydı. Ayrıca, Birleşik Krallığa gerçekleşen resmi ziyaretlerin tarihindeki en büyük şeref kıtası da bu ziyaret sırasında görüldü.

Bu yaklaşım, teknoloji sektöründe milyar dolarlık anlaşmalar yoluyla Washington ile Londra arasındaki ‘özel ilişkiyi’ güçlendirmeyi amaçlayan Başbakan Keir Starmer hükümetinin çabalarıyla örtüşüyor. Trump, Birleşik Krallığa ikinci kez resmi ziyaretle kabul edilmenin kendisi için ‘büyük onur’ olduğunu ifade etmekten çekinmediğinden, Londra'nın stratejisi meyvesini veriyor gibi görünüyor.

Trump'ın bugün İngiliz liderin kırsaldaki inziva yeri Chequers'a gitmesi ve burada başbakan ve hükümet üyeleriyle bir araya gelerek Ukrayna'daki savaş ve gümrük vergileri başta olmak üzere çeşitli konuları görüşmesi bekleniyor.