ABD Ortadoğu'ya takviye kuvvet göndereceğini duyurdu

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)
TT

ABD Ortadoğu'ya takviye kuvvet göndereceğini duyurdu

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin (AP)

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, ABD'nin ihtiyaç duyulması halinde İsrail'in güvenlik ve savunmasını desteklemek üzere Ortadoğu'ya ‘birkaç bin’ asker göndereceğini duyurdu.

Söz konusu duyuru, İsrail'in Lübnan'a yönelik sınır ötesi harekâtının ardından geldi. ABD’nin göndereceği takviye askerler bölgedeki toplam asker sayısını 43 bine çıkaracak.

Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh gazetecilere yaptığı açıklamada, artan askerî varlığın çok sayıda savaş ve saldırı uçağı filosunu da içereceğini söyledi.

Takviye kuvvetler arasında F-15E, F-16, F-4, F-22 ve A-10 saldırı uçağı filoları ve bunları desteklemek için gereken personel de yer alıyor. Söz konusu uçakların rotasyona tabi tutulması ve halihazırda orada bulunan filoların yerini alması gerekiyordu. Bunun yerine, mevcut ve yeni filolar mevcut hava gücünü azami düzeye çıkarmak için yerinde kalacak.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin önceki gün USS Abraham Lincoln uçak gemisi grubu ve hava kanadının bölgedeki varlığının süresini geçici olarak uzattığını açıkladı. ABD'li bir yetkili bu uzatmanın yaklaşık bir ay süreceğini söyledi.

Beyaz Saray'a göre ikinci uçak gemisi USS Harry S. Truman ise geçen hafta Avrupa'ya gitmek üzere Virginia'dan ayrıldı ve en az bir hafta daha bölgeye ulaşması beklenmiyor.

ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'da bir kara operasyonu başlatmasına karşı olduğunu söyledi ve ateşkes çağrısında bulundu.

Biden gazetecilere İsrail'in sınırlı bir operasyon planladığına dair haberlerden haberdar olup olmadığı ve operasyona devam etmeleri halinde rahatlayıp rahatlamayacağı sorulduğunda şunları söyledi: “Muhtemelen sizin bildiğinizden daha fazla şeyden haberdarım ve eğer ortam dururlarsa rahatlarım. Artık ateşkes yapmalıyız.”

İsrail ordusu bugün şafak vakti Güney Lübnan'da Hizbullah hedeflerine karşı ‘sınırlı, yerel ve hedefli kara saldırılarına’ başladığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı açıklamada kara harekâtının ‘birkaç saat önce’ hava ve topçu desteğiyle başladığı ve ‘Güney Lübnan'daki Hizbullah altyapısını’ hedef aldığı belirtilirken, ‘bu hedeflerin sınıra yakın köylerde bulunduğu’ kaydedildi.

Saat 02:00 sularında yayınlanan açıklamada kara harekatının ‘Genelkurmay Başkanlığı ve Kuzey Komutanlığı tarafından hazırlanan ve kuvvetlerin geçtiğimiz aylarda eğitimini aldığı organize bir plan’ uyarınca yürütüldüğü belirtildi.



Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
TT

Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)

Amerika Birleşik Devletleri dün, Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'nın (AGOA) yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Bu program, çeşitli Afrika ülkelerinden ABD'ye yapılan ihracatı gümrük vergilerinden muaf tutuyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın, Afrika ülkeleriyle olan ticaret tercih programının 31 Aralık 2026'ya kadar yürürlükte kalmasını sağlayan ve programın sona ermesi planlanan 30 Eylül 2025 tarihine kadar geriye dönük olarak geçerli olacak yasayı imzaladığını belirtti.

Greer ayrıca, "21. yüzyılda AGOA, ticaret ortaklarımızdan daha fazlasını talep etmeli ve Amerikan işletmeleri, çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşanları için daha fazla pazar açmalıdır" ifadesini kullandı.

Trump, "en sevdiği kelime" olarak adlandırdığı gümrük vergilerini, uluslararası ilişkileri yeniden şekillendirmek için bir teşvik ve caydırıcı araç olarak kullandı.

Greer açıklamasında, "önümüzdeki yıl boyunca programı mevcut ABD politikasına uygun hale getirmek için Kongre ile birlikte çalışacağına" söz verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA), 25 yıldır, Washington ve Afrika arasındaki ticaret ilişkilerinin temel taşı olmuş ve seçilmiş Afrika ülkelerinin her yıl milyarlarca dolarlık malı ABD'ye gümrüksüz olarak ihraç etmelerini sağlamıştır.

Ancak 32 Afrika ülkesini kapsayan program geçen yıl eylül ayında sona erdi ve bu durum Afrika ülkelerinde binlerce işi etkileyerek, ihracatçıları yüksek gümrük vergilerine katlanmaya zorladı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na göre 2024 yılında anlaşma kapsamındaki ihracat toplamı 8,23 milyar doları buldu; bunun yarısı Güney Afrika'dan, çoğunlukla otomobil, değerli metaller ve tarım ürünlerinden, beşte biri ise Nijerya'dan, çoğunlukla petrolden oluşuyordu.

AGOA yasasının askıya alınmasından en çok etkilenen ülkeler küçük ülkeler oldu. Lesotho'daki tekstil sektörü ağır kayıplar yaşadı ve işçiler, yeni ABD gümrük vergileri nedeniyle üretimdeki azalmayı protesto etmek için ekim ayı sonlarında başkent Maseru'da gösteriler düzenledi.

Trump'ın "kimsenin adını bile duymadığı bir yer" olarak tanımladığı Lesotho, 2024 yılında bu anlaşma kapsamında 150 milyon dolarlık mal ihraç etti.


Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

Elon Musk dün, Fransız yetkililerinin şirketi X'e yönelik soruşturmasının "siyasi bir saldırı" olduğunu iddia ederek, "Fransız yetkililerinin siyasi amaçlı bir ceza soruşturması kapsamında Paris'teki genel merkezimize düzenlediği baskından dolayı hayal kırıklığına uğradık" ifadelerini kullandı.

Paris savcılığı, Fransız polisinin nisan ayında X'in ofislerine baskın düzenlediğini ve Musk'ı platforma yönelik daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak sorguya çağırdığını duyurdu.

Baskın ve Musk'ın mahkemeye çağrılması, platform veya yöneticileri tarafından algoritmaların kötüye kullanılması ve kullanıcı verilerinin aldatıcı bir şekilde toplanması şüphesiyle ilgili bir yıllık bir soruşturmayla bağlantılı. Bu durum, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri arasında büyük teknoloji şirketleri ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan gerilimleri daha da artırabilir.


Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
TT

Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)

İsrail'in Güney Lübnan'daki gerilimi artırması, yıl başından bu yana çift yönlü bir seyir izledi; suikastlar ve uyarıların ardından hava saldırıları düzenlendi, neredeyse her gün gerçekleşen bu saldırılar sonucunda 27 kişi öldürüldü. Ayrıca, geçen yıla göre daha yoğun hava saldırıları ve tahliye uyarılarının ardından yerleşim komplekslerinin yıkımı da yaşandı; 2026 yılının başından bu yana 5 dalga tahliye uyarısı verildi.

Bir kişinin öldüğü ve sekiz kişinin yaralandığı iki saldırının ardından, İsrail ordusu dün Kfar Tebnit ve Ain Qana sakinlerine uyarıda bulundu ve iki yerleşim yerini hedef alan hava saldırılarıyla buraları imha etti. Ordu, saldırıların gerekçesi olarak Hizbullah'ın silah depolarını hedef aldığını ve yeniden yapılanma girişimlerini engellemeyi amaçladığını belirtti.