Kuzey Kore, ABD'de seçim sonucu ne olursa olsun "pazarlık yapmayacak"

Kuzey Koreli diplomat BM'de, Kim Jong-un rejiminin "ulusal prestijini" asla pazarlık konusu yapmayacağını söyledi

Kuzey Kore'nin BM elçisi Song Kim, 30 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda (AP)
Kuzey Kore'nin BM elçisi Song Kim, 30 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda (AP)
TT

Kuzey Kore, ABD'de seçim sonucu ne olursa olsun "pazarlık yapmayacak"

Kuzey Kore'nin BM elçisi Song Kim, 30 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda (AP)
Kuzey Kore'nin BM elçisi Song Kim, 30 Eylül'de BM Genel Kurulu'nda (AP)

Kuzey Kore, kasımdaki seçimden sonra iktidara kim gelirse gelsin ABD Başkanı'yla liderler arası diplomasiye dönme olasılığını ortadan kaldırmış gibi görünüyor.

Pyongyang'ın BM Elçisi Song Kim, pazartesi günü New York'taki BM Genel Kurulu'nda, Kim Jong-un rejiminin "ulusal prestijini" asla pazarlık konusu yapmayacağını söyledi.

Kuzey Kore elçisi, Kore Yarımadası'nda artan güvenlik tehditlerine ilişkin uyarılara meydan okuyarak, ülkenin nükleer silah programına bağlılığını bir kez daha teyit etti.

Sözkonusu açıklamalar, Trump yönetimi sırasında Şubat 2019'da Hanoi'de başarısızlıkla sonuçlanan zirveden bu yana beklemede olan, Washington ve Pyongyang arasındaki anlamlı nükleer müzakerelerin yeniden başlama şansını daha da azalttı.

Güney Kore'ye iltica eden üst düzey bir Kuzey Koreli diplomatın Donald Trump'ın yeniden seçilmesi halinde Pyongyang'ın ABD'yle nükleer müzakereleri yeniden başlatabileceğini ve yeni bir müzakere stratejisi geliştirmeye çalıştığını söylemesinin ardından geldi.

Song, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada "ABD'de kim göreve gelirse gelsin, biz sadece ABD adlı devlet varlığıyla muhatap olacağız, salt yönetimle değil" dedi.

"Aynı şekilde, herhangi bir ABD yönetimi, ABD'nin düşündüğünden farklı olan KDHC'yle muhatap olmak zorunda kalacak" dedi ve detay vermeden Kuzey Kore'ye resmi adıyla atıfta bulundu.

Elçi, yeni ABD yönetimine Kuzey Kore'yi nükleer silah sahibi bir devlet olarak kabul etmesini ve ülkeyi nükleer silahlardan arındırma çabalarından vazgeçmesini ima eder gibi göründü. Pyongyang, Joe Biden yönetimi altında nükleer ve balistik füze programlarında kararlı bir şekilde ilerlemeye devam etti.

Oval Ofis'te ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmak isteyen Cumhuriyetçi başkan adayı Trump, daha önce Kim'le olan ilişkisini başkanlığının çok önemli bir başarısı olarak övmüştü. Hatta Trump mektuplaşmaları sırasında ikilinin "birbirlerine aşık olduğunu" bile söylemişti. Ayrıca bir mitingde Kim'in kendisini tekrar görevde görmek istediğini söylemişti:

Doğrusunu isterseniz beni özlediğini düşünüyorum.

Ancak Kim rejimi lider değişikliğinin ilişkiler üzerinde herhangi bir etkisi olacağını reddetmeyi sürdürürken Pyongyang, Başkan Biden yönetiminin görüşmelere yeniden başlaması için yaptığı çağrıları görmezden gelmeye devam ediyor.

Song, Kore Yarımadası'ndaki gerilimi tırmandırdığı gerekçesiyle ABD'ye yüklendi ve nükleer silahların "sadece kendimizi savunmak için yapıldığını ve var olduğunu" iddia etti.

Song, "Egemen bir devletin meşru hakkı olan meşru müdafaa hakkı sözkonusu olduğunda, asla uzak geçmişteki noktaya geri dönmeyeceğiz" dedi.

Ulusal prestij sözkonusu olduğunda, tüm Kore halkının kanlı mücadelesiyle kazanıldığı için asla kimseyle pazarlık yapmayacağız.

Küba'dan Güney Kore'ye iltica ederek dünya çapında manşetlere çıkan Kuzey Koreli diplomat Ri Il Gyu, Reuters'a Amerikalıların Başkan Yardımcısı Kamala Harris yerine Trump'ı seçmesi halinde Pyongyang diplomatlarının bir strateji belirlediğini söylemişti.

Bu strateji, silah programlarına yönelik yaptırımların kaldırılması, ekonomik yardım sağlanması ve terörizmin devlet sponsoru olarak tanımlanmasının kaldırılması yönünde olacak.

Independent Türkçe



Zelenskiy: Rus saldırıları ateşkesi Moskova'nın engellediğini kanıtlıyor

Rus hava saldırısının ardından Kiev'de bir binada çıkan yangını söndürmeye çalışan itfaiyeciler (AFP)
Rus hava saldırısının ardından Kiev'de bir binada çıkan yangını söndürmeye çalışan itfaiyeciler (AFP)
TT

Zelenskiy: Rus saldırıları ateşkesi Moskova'nın engellediğini kanıtlıyor

Rus hava saldırısının ardından Kiev'de bir binada çıkan yangını söndürmeye çalışan itfaiyeciler (AFP)
Rus hava saldırısının ardından Kiev'de bir binada çıkan yangını söndürmeye çalışan itfaiyeciler (AFP)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy bugün yaptığı açıklamada, Rusya'nın gece boyunca Ukrayna'ya yönelik insansız hava aracı (İHA) ve balistik füze saldırısının Moskova'nın ateşkes anlaşmasını engellediğinin yeni bir kanıtı olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Zelenskiy, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, “Tüm Ukrayna için zor bir geceydi” ifadesini kullandı.

Kiev'de insansız hava aracıyla vurulan 9 katlı apartman (EPA)Kiev'de insansız hava aracıyla vurulan 9 katlı apartman (EPA)

Zelenskiy, “Bu tür saldırılarla birlikte dünya, savaşın uzamasına Moskova'nın neden olduğuna ikna oluyor. Moskova'yı ateşkesi kabul etmeye ancak Rus ekonomisinin kilit sektörlerine yönelik ilave yaptırımlar zorlayacaktır” dedi.

Zelenskiy daha önce, Rusya'nın Ukrayna'ya 250 kadar İHA fırlattığını ve bunların çoğunun İran'a ait Şahid İHA’lar olduğunu söylemişti.

Savaşan tarafların rekor düzeydeki esir takasının ikinci aşamasını gerçekleştirecekleri günün sabahı (bugün) Kiev'de Rus İHA’ları ve roketleri tarafından düzenlenen saldırıda en az sekiz kişi yaralandı.

Rus bombardımanı Ukrayna başkentinin çeşitli bölgelerinde yangınlara neden oldu (AFP)Rus bombardımanı Ukrayna başkentinin çeşitli bölgelerinde yangınlara neden oldu (AFP)

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sibiga X hesabından yaptığı açıklamada, Kiev ve diğer bölgelerin çalkantılı bir geceye tanık olduğunu, hava savunma sistemlerinin Rus hava saldırılarını püskürtmek için sürekli çalıştığını belirterek, Kiev'deki konutların hasar gördüğünü ve en az sekiz kişinin yaralandığını doğruladı. Sibiga, “İstanbul toplantısından bu yana bir hafta geçti ve Rusya halen barış memorandumunu göndermedi. Aksine sivillerin üzerine İHA’lar ve ölümcül füzeler gönderiyorlar” ifadelerini kullandı.