Erdoğan: Muhalif grupların hedefi Şam… Sürecin sorunsuz bir şekilde devam etmesini umuyoruz

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, yarın (Cumartesi) Doha'da ‘Astana formatında’ bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında Suriye'deki gelişmeler hakkında konuştu. (Türk medyası)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında Suriye'deki gelişmeler hakkında konuştu. (Türk medyası)
TT

Erdoğan: Muhalif grupların hedefi Şam… Sürecin sorunsuz bir şekilde devam etmesini umuyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında Suriye'deki gelişmeler hakkında konuştu. (Türk medyası)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında Suriye'deki gelişmeler hakkında konuştu. (Türk medyası)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib, Hama ve Humus'un Suriyeli muhalif grupların elinde olduğunu ve muhaliflerin hedefinin elbette Şam olduğunu söyledi.

Bugün İstanbul'da kıldığı Cuma namazı sonrası açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Muhaliflerin yürüyüşü devam ediyor ve ilerlemeye devam ediyorlar... Temenni ederiz ki bu yürüyüş Suriye'de olaysız, sorunsuz devam eder” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Suriye krizine siyasi çözümün bir parçası olarak Ankara ile Şam arasında normalleşmeyi görüşmek üzere Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e yaptığı görüşme davetlerine atıfta bulunarak şunları söyledi: “Esed'e davetler ve çağrılar yaptık. ‘Gel görüşelim ve Suriye'nin geleceğini birlikte belirleyelim, tayin edelim’ dedik. Ne yazık ki Esed'den bu işe olumlu bir cevap alamadık.”

bvdfb
Hama'ya girişlerini sokakta havaya ateş açarak kutlayan bir Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) savaşçısı (AFP)

Bu arada Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yarın (Cumartesi) Katar'da düzenlenecek Doha Forumu'na katılacağı bildirildi.

Türk diplomatik kaynaklar, Fidan'ın Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile Suriye'deki gelişmeleri ele almak ve krize siyasi bir çözüm bulmak üzere ‘Astana formatında’ bir araya geleceğini belirtti.

Üç bakan geçtiğimiz eylül ayında New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 79. oturumu çerçevesinde, Astana toplantılarının 11 ve 12 Kasım tarihlerinde düzenlenen 22. oturumundan önce ‘Astana formatında’ bir toplantı gerçekleştirmiş, ancak Suriye'deki krizin çözümü konusunda ilerleme kaydedilememişti.

cv b
Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları geçtiğimiz eylül ayında New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 79. oturumu çerçevesinde bir araya geldi. (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Türkiye, Rusya ve İran, Cenevre sürecinin dondurulmasının ardından Suriye'deki krize siyasi bir çözüm bulmak amacıyla 2017 yılında Kazakistan'da başlatılan Astana sürecinin üç garantörü konumunda.

Pazartesi günü Ankara'daki görüşmelerinin ardından İranlı mevkidaşı Abbas Arakçi ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Fidan, Astana sürecinin canlandırılması için yeni çabalar sarf edileceğini söyledi. Fidan, Suriye'deki gelişmeleri dış müdahale olarak yorumlamayı reddederken, Arakçi muhalif grupların ABD ve İsrail'in emriyle hareket ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam başkanlık ettiği Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sırasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı telefon görüşmesinde, Suriye hükümetinin siyasi bir çözüme ulaşmak için halkıyla hızlı bir şekilde iletişim kurması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, Türkiye'nin gerilimi düşürmek, sivilleri korumak ve siyasi çözümün önünü açmak için çalıştığını belirtti.

MGK toplantısının sonunda yayımlanan bildiride, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin korunmasına her zaman güçlü destek verdiği ve bu konuda gerekli her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

cfdv
Milli Güvenlik Kurulu (MGK) dün (Perşembe) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere toplandı. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Bildiride, Suriye'deki son gelişmelerin, sivillerin ve mallarının güvenliğine zarar gelmesini önleyecek tedbirlerin alınması ve Suriye hükümetinin halk ve meşru muhalefetle bir uzlaşıya varması gerektiğini bir kez daha gösterdiği belirtildi.

Bildiride ayrıca, Türkiye'nin, Suriye'deki huzursuzluğu istismar etmeye çalışan ‘terör örgütlerine’ (Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) en büyük bileşeni olan YPG’ye atıfta bulunuluyor) müsamaha göstermeyeceği ve Türk güçlerinin ülkenin ulusal güvenliğine yönelik her türlü tehdidi bertaraf edeceği vurgulandı.

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt ile Suriye'deki son gelişmeleri görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, dün akşam Ebu Gayt ile bir telefon görüşmesi yapan Fidan, Türkiye'nin bölgesel sorunların çözümüne katkıda bulunmak amacıyla Arap Birliği ile ilişkilerini güçlendirme kararlılığını vurguladı.



Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
TT

Washington, 32 Afrika ülkesinden gelen malları gümrük vergilerinden muaf tutan ticaret anlaşmasını yeniledi

Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)
Trump, 2 Nisan 2025'te Beyaz Saray Gül Bahçesi'nde yeni gümrük tarifeleri listesini açıkladı (AP)

Amerika Birleşik Devletleri dün, Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası'nın (AGOA) yıl sonuna kadar uzatıldığını duyurdu. Bu program, çeşitli Afrika ülkelerinden ABD'ye yapılan ihracatı gümrük vergilerinden muaf tutuyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın, Afrika ülkeleriyle olan ticaret tercih programının 31 Aralık 2026'ya kadar yürürlükte kalmasını sağlayan ve programın sona ermesi planlanan 30 Eylül 2025 tarihine kadar geriye dönük olarak geçerli olacak yasayı imzaladığını belirtti.

Greer ayrıca, "21. yüzyılda AGOA, ticaret ortaklarımızdan daha fazlasını talep etmeli ve Amerikan işletmeleri, çiftçileri ve hayvancılıkla uğraşanları için daha fazla pazar açmalıdır" ifadesini kullandı.

Trump, "en sevdiği kelime" olarak adlandırdığı gümrük vergilerini, uluslararası ilişkileri yeniden şekillendirmek için bir teşvik ve caydırıcı araç olarak kullandı.

Greer açıklamasında, "önümüzdeki yıl boyunca programı mevcut ABD politikasına uygun hale getirmek için Kongre ile birlikte çalışacağına" söz verdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGOA), 25 yıldır, Washington ve Afrika arasındaki ticaret ilişkilerinin temel taşı olmuş ve seçilmiş Afrika ülkelerinin her yıl milyarlarca dolarlık malı ABD'ye gümrüksüz olarak ihraç etmelerini sağlamıştır.

Ancak 32 Afrika ülkesini kapsayan program geçen yıl eylül ayında sona erdi ve bu durum Afrika ülkelerinde binlerce işi etkileyerek, ihracatçıları yüksek gümrük vergilerine katlanmaya zorladı.

ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'na göre 2024 yılında anlaşma kapsamındaki ihracat toplamı 8,23 milyar doları buldu; bunun yarısı Güney Afrika'dan, çoğunlukla otomobil, değerli metaller ve tarım ürünlerinden, beşte biri ise Nijerya'dan, çoğunlukla petrolden oluşuyordu.

AGOA yasasının askıya alınmasından en çok etkilenen ülkeler küçük ülkeler oldu. Lesotho'daki tekstil sektörü ağır kayıplar yaşadı ve işçiler, yeni ABD gümrük vergileri nedeniyle üretimdeki azalmayı protesto etmek için ekim ayı sonlarında başkent Maseru'da gösteriler düzenledi.

Trump'ın "kimsenin adını bile duymadığı bir yer" olarak tanımladığı Lesotho, 2024 yılında bu anlaşma kapsamında 150 milyon dolarlık mal ihraç etti.


Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)
TT

Elon Musk: X ile ilgili Fransız soruşturması siyasi bir saldırıdır

Elon Musk (Reuters)
Elon Musk (Reuters)

Elon Musk dün, Fransız yetkililerinin şirketi X'e yönelik soruşturmasının "siyasi bir saldırı" olduğunu iddia ederek, "Fransız yetkililerinin siyasi amaçlı bir ceza soruşturması kapsamında Paris'teki genel merkezimize düzenlediği baskından dolayı hayal kırıklığına uğradık" ifadelerini kullandı.

Paris savcılığı, Fransız polisinin nisan ayında X'in ofislerine baskın düzenlediğini ve Musk'ı platforma yönelik daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak sorguya çağırdığını duyurdu.

Baskın ve Musk'ın mahkemeye çağrılması, platform veya yöneticileri tarafından algoritmaların kötüye kullanılması ve kullanıcı verilerinin aldatıcı bir şekilde toplanması şüphesiyle ilgili bir yıllık bir soruşturmayla bağlantılı. Bu durum, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri arasında büyük teknoloji şirketleri ve ifade özgürlüğü konusunda yaşanan gerilimleri daha da artırabilir.


Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
TT

Bu yıl Lübnan'ın güneyinde İsrail'in gerilimi artırması nedeniyle 27 kişi öldü

Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Ain Qana köyüne dün İsrail'in hava saldırısıyla hedef alınan bir binadan yoğun duman yükseliyor (AFP)

İsrail'in Güney Lübnan'daki gerilimi artırması, yıl başından bu yana çift yönlü bir seyir izledi; suikastlar ve uyarıların ardından hava saldırıları düzenlendi, neredeyse her gün gerçekleşen bu saldırılar sonucunda 27 kişi öldürüldü. Ayrıca, geçen yıla göre daha yoğun hava saldırıları ve tahliye uyarılarının ardından yerleşim komplekslerinin yıkımı da yaşandı; 2026 yılının başından bu yana 5 dalga tahliye uyarısı verildi.

Bir kişinin öldüğü ve sekiz kişinin yaralandığı iki saldırının ardından, İsrail ordusu dün Kfar Tebnit ve Ain Qana sakinlerine uyarıda bulundu ve iki yerleşim yerini hedef alan hava saldırılarıyla buraları imha etti. Ordu, saldırıların gerekçesi olarak Hizbullah'ın silah depolarını hedef aldığını ve yeniden yapılanma girişimlerini engellemeyi amaçladığını belirtti.