CNN, Suriyeli mahkûm haberinde yanıltıldığını itiraf etti

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bulunan Sednaya hapishanesindeki hücreler (AFP)
Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bulunan Sednaya hapishanesindeki hücreler (AFP)
TT

CNN, Suriyeli mahkûm haberinde yanıltıldığını itiraf etti

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bulunan Sednaya hapishanesindeki hücreler (AFP)
Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında bulunan Sednaya hapishanesindeki hücreler (AFP)

Amerikan CNN haber ağı dün, geçen hafta yayınladığı ve Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in devrilmesinin ardından Şam hapishanesinden serbest bırakılan Suriyeli bir adamı tasvir eden heyecan verici haberin bir tür yanlış bilgiye konu olduğunu itiraf etti.

CNN, muhabir Clarissa Ward'un ilk olarak 11 Aralık'ta yayınlanan haberinde yer alan adamın kendisini sahte bir kimlikle sunduğunu tespit ettiğini belirtti.

Kanalın baş muhabiri Jake Tapper dün yaptığı açıklamada: "Bu an, Suriye'deki durumun karmaşıklığını gösteriyor" dedi.

Raporda Ward'a, Suriye Hava Kuvvetleri İstihbaratı tarafından yönetilen hapishanede silahlı bir Suriyeli gardiyan eşlik ediyordu ve Esad'ın devrilmesinden sonra tahliye edildiğine inanıyorlardı, en azından kapalı bir kapıya ulaşana kadar.

Silahlı gardiyan kilidi kırarak hücre kapısını açtı ve battaniyenin altında saklanan bir adam buldu. Şaşırmış görünüyordu ve titriyordu, kendisine ikram edilen suyu içti ve şöyle dedi: “Tanrım, ışık var!” Dışarı çıkarıldı ve rejim değişikliğini anlattığında gardiyana sarıldı.

Adam Ward'a adının Adel Garbal olduğunu ve Humus şehrinden bir sivil olduğunu, üç ay önce tutuklandığını ve üç farklı cezaevinde hapis yattığını söyledi. Birkaç gün sonra, Suriye doğruluk kontrol platformu Verify-Sy, adamın gerçek adının Selama Muhammad Selama olduğunu ve Esad rejiminin eski bir istihbarat subayı olduğunu açıkladı.



Rubio: Ukrayna, savaşı sona erdirmeye yönelik herhangi bir anlaşmada Rusya'ya toprak vermek zorunda kalacak

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderken uçağında medyaya konuştu, 10 Mart 2025 (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderken uçağında medyaya konuştu, 10 Mart 2025 (AFP)
TT

Rubio: Ukrayna, savaşı sona erdirmeye yönelik herhangi bir anlaşmada Rusya'ya toprak vermek zorunda kalacak

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderken uçağında medyaya konuştu, 10 Mart 2025 (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderken uçağında medyaya konuştu, 10 Mart 2025 (AFP)

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, savaşı sona erdirecek herhangi bir anlaşmada Ukrayna'nın Rusya'ya toprak bırakması gerekeceğini söyledi.

ABD medyasının aktardığına göre Rubio dün Cidde'ye giderken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Burada vurgulamamız gereken en önemli husus, Ukrayna'nın zor adımlar atma iradesine sahip olması gerektiğidir; tıpkı Rusya'nın bu çatışmayı sona erdirmek ya da en azından bir şekilde durdurmak için zor kararlar alması gerektiği gibi.”

“Her iki tarafın da bu durumun askeri bir çözümü olmadığını anlaması gerekiyor. Rusya, Ukrayna'yı tamamen işgal edemez ve aynı zamanda Ukrayna'nın makul bir süre içinde Rusları 2014 öncesi pozisyonlarına geri çekilmeye zorlaması çok zor olacaktır.”

Trump yönetimi, ABD Başkanı ile Ukraynalı mevkidaşı arasında, Trump'ın Ukrayna'nın doğal kaynaklarıyla ilgili önerilen bir anlaşmada Kiev'e herhangi bir güvenlik garantisi vermeyi reddetmesi üzerine yaşanan sıcak çatışmanın ardından Ukrayna'ya askeri yardımı askıya aldı.

'Rusya karşıtı' söylemlere karşı çıkmak

Rubio, ABD'nin bu hafta Kanada'da yapılacak G7 Dışişleri Bakanları toplantısında, “Rusya karşıtı” söylemlere karşı çıkacağını söyledi.

Ukrayna ile görüşmeler için Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderken gazetecilere yaptığı açıklamada, “Günün sonunda, her iki tarafı da masaya getirme pozisyonumuzla tutarsız herhangi bir açıklamayı kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.

Rubio, pozisyonlarının “taraf tutmak olmadığını, ancak düşmanca söylemlerin bazen tarafları masaya getirmeyi zorlaştırdığını düşünüyoruz” dedi.

Rubio, G7’nin diğer üyeleri olan İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'nın farklı görüşlere sahip olduğunu kabul etti.

Ancak ABD'nin “şu anda bu tür görüşmeleri mümkün kılabilecek bir konumda görünen tek ülke olduğunu” söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz ay Moskova'nın Ukrayna'da ele geçirdiği topraklardan tamamen çekilmesi çağrısını içermeyen bir BM kararında Rusya ile birlikte ve Batılı müttefiklerinin çoğuna karşı oy kullanan ABD'nin pozisyonunu önemli ölçüde değiştirdi.

Rubio, Trump'ın Beyaz Saray'da Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile tartıştığı toplantı sonrası Ukraynalılara yardımı dondurmasının ardından, Kiev'in taviz verme isteğini araştırmak üzere Ukraynalı bir heyetle görüşmek üzere Cidde'de bulunuyor.

G7 dönem başkanlığını yürüten Kanada, çarşamba gününden itibaren Charlevoix, Quebec'te dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yaparken, Trump ABD'nin komşusu ve müttefiki üzerinde azami baskı uyguluyor.

Trump, ABD'ye haksız bir şekilde bağımlı olduğunu söyleyerek, "51'inci eyalet" olmak üzere ABD'ye katılmasından bahsetmeye devam ettiği Kanada'ya gümrük vergileri uyguladı.

Rubio, Kanadalı mevkidaşı Melanie Joly ile gerilimi görüşmeyi bekliyordu ancak NATO ve Kuzey Amerika Havacılık ve Uzay Savunma Komutanlığı (NORAD) üyeleri olarak ABD ve Kanada'nın hala “pek çok ortak çıkarı” paylaştığını vurguladı.

“Birlikte üzerinde çalıştığımız her şeyin, şu anda anlaşamadığımız konulardan olumsuz etkilenmesini önlemek için mümkün olduğunca çaba sarf etmek bizim görevimizdir” dedi.