Suudi Arabistan, Almanya'yı Magdeburg saldırısını düzenleyen doktor konusunda uyarmış

Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün kaza yerinde (AFP)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün kaza yerinde (AFP)
TT

Suudi Arabistan, Almanya'yı Magdeburg saldırısını düzenleyen doktor konusunda uyarmış

Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün kaza yerinde (AFP)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz dün kaza yerinde (AFP)

Almanya dün, Magdeburg (Doğu) kentinde aralarında 9 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 5 kişinin ölümüne ve 200'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan Noel pazarı saldırısının şokuyla uyandı.

Alman makamları, saldırganın saldırıyı yapış nedenlerini araştırmaya devam ederken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz vatandaşlarını bu “korkunç felaket” karşısında birlik çağrısı yaptı.

Basında yer alan haberlerde yirmi yıldır Almanya'da yaşayan ve Suudi bir doktor olan Talib Abdul Muhsin olarak tanımlanan fail olay yerinde gözaltına alındı.

Suudi Arabistan araçlı saldırıyı kınayarak Alman halkı ve kurbanların aileleriyle dayanışma içinde olduğunu ifade etti. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre Suudi bir kaynak, Suudi Arabistan'ın X hesabında aşırılık yanlısı görüşler paylaşmasının ardından Alman makamlarını şüpheli hakkında uyardığını söylerken, Alman bir güvenlik kaynağı da Suudi makamlarının 2023 ve 2024 yıllarında birkaç uyarı gönderdiğini doğruladı.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters