Tayvanlı bir oyun firması, Çin işgali senaryosunu masa oyununa çevirdi.
Mizo Games şirketi tarafından geliştirilen 2045 adlı masa oyunu, 20 yıl sonra gerçekleştiği varsayılan bir Çin işgalini konu ediniyor.
Oyuncular, Tayvan ordusu subaylarının yanı sıra gönüllü sivil savaşçıları ve Çinli ajanları kontrol edebiliyor.
Tayvanlı şirket, oyunu geliştirmek için ağustosta internetten bağış kampanyası başlatmıştı.
Firma, belirlediği hedefin yüzde 4 bin katına ulaşarak, yaklaşık 4,1 milyon Yeni Tayvan Doları (yaklaşık 4,5 milyon TL) para toplamıştı.
Oyunu deneyen 23 yaşındaki Kalin Lai şunları söylüyor:
Askeri konularda çok bilgili değilim, dolayısıyla bu oyun sayesinde ordunun nereye inip saldırı başlatabileceğini öğrendim.
Mizo Games'in kurucusu Chang Shao Lian, "Şu anda Tayvan adası ve Batı Pasifik çevresinde pek de huzurlu bir ortam yok" diyor.
Chang, ekimde Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada da şunları söylemişti:
Geleceği tahmin edemeyiz fakat bir çatışma kaçınılmazsa, bu oyunun insanlara savaşı bize ulaşmadan önce masaüstünde deneyimleme şansı vermesini umuyorum.
Çin - Tayvan gerginliği
II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.
Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.
BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.
Independent Türkçe, Guardian, Reuters