Biden: Amerika, uçak kazasının ardından Güney Kore'ye her türlü yardımı sağlamaya hazır

Amerikalı müfettişlerden oluşan bir ekip, Kore Havacılık Otoritesi'ne soruşturmalarında yardımcı oluyor

TT

Biden: Amerika, uçak kazasının ardından Güney Kore'ye her türlü yardımı sağlamaya hazır

Biden: Amerika, uçak kazasının ardından Güney Kore'ye her türlü yardımı sağlamaya hazır

ABD Başkanı Joe Biden dün yaptığı açıklamada, onlarca kişinin ölümüne neden olan uçak kazasının ardından ABD'nin Güney Kore'ye gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre Biden, “Yakın müttefikler olarak Amerikan halkının Güney Kore halkıyla derin dostluk bağları var ve bu trajediden etkilenenlere başsağlığı diliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri gerekli her türlü yardımı sağlamaya hazırdır” ifadelerini kullandı.

Pazar günü, Muvan Uluslararası Havalimanı'nda bir yolcu uçağının inişinin ardından pistten çıkarak bir duvara çarpması ve ardından alev topuna dönmesi sonucunda Güney Kore'de yaşanan en kötü havacılık felaketinde 179 kişinin öldüğü teyit edildi.

Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı, kazanın, Tayland'ın başkenti Bangkok'tan gelen Jeju Air'e ait 7C2216 sefer sayılı uçağın, ülkenin güneyinde yerel saatle sabah saat dokuzdan kısa bir süre sonra (00:00 GMT). 175 yolcu ve 6 mürettebatla geldiği havalimanına inmeye çalışması sırasında meydana geldiğini belirtti.

İki mürettebat hayatta kaldı ve şu anda tedavi görüyorlar.

Ulaştırma Bakanlığı, kazanın Güney Kore topraklarında meydana gelen ve en fazla ölüme yol açan uçak kazası olduğunu ifade etti.

Yerel medya tarafından yayınlanan video görüntülerinde çift motorlu Boeing 737-800'ün iniş tekerlekleri açılmadan pistte kaydığı ve ardından navigasyon ekipmanına ve bir duvara çarparak alev ve enkaz topuna dönüştüğü görülüyor.

Küresel havacılık kuralları uyarınca Güney Kore, uçağın tasarlanıp üretildiği ABD Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu'nun (NTSB) otomatik olarak dahil olacağı kazayla ilgili sivil bir soruşturma yürütecek.

NTSB dün yaptığı açıklamada, Güney Kore havacılık otoritesine soruşturmasında yardımcı olmak üzere ABD'li müfettişlerden oluşan bir ekibe liderlik ettiğini söyledi. NTSB, Boeing ve Federal Havacılık İdaresi'nin de soruşturmaya katıldığını belirtti.



Gambiya'daki kadın sünneti tartışmalarının beklenmedik bir sonucu oldu

Kadın sünneti yasağını kaldırma çalışmaları protestolarla karşılaştı (Malick Njie/Reuters)
Kadın sünneti yasağını kaldırma çalışmaları protestolarla karşılaştı (Malick Njie/Reuters)
TT

Gambiya'daki kadın sünneti tartışmalarının beklenmedik bir sonucu oldu

Kadın sünneti yasağını kaldırma çalışmaları protestolarla karşılaştı (Malick Njie/Reuters)
Kadın sünneti yasağını kaldırma çalışmaları protestolarla karşılaştı (Malick Njie/Reuters)

Gambiya'da kadın sünneti yasağını kaldırmaya yönelik çabalar ilginç bir sonuç doğurdu: Afrika ülkesinde kadınların cinsel hazzı artık daha fazla önemseniyor.

Kadın sünneti, klitoris ve labia minora gibi kadınların dış cinsel organlarının, tıbbi bir gereklilik olmadan tamamen veya kısmen çıkarılmasını ifade ediyor.

Kadınların cinsel hazzını azaltan bu işlemin enfeksiyon, şiddetli ağrılar, kısırlık ve hatta ölüm gibi sonuçları olabiliyor. 

Gambiya'da 2015'te yasaklanan kadın sünnetini uygulayanlar para ve hapis cezasına çarptırılabiliyor. 

Birleşmiş Milletler'e göre Afrika ülkesinde 15-49 yaşındaki kadın ve kız çocuklarının yüzde 76'sı bu işleme maruz kaldı. 

Yasağı kaldırma amacıyla parlamentoya yasa tasarısı sunulmuş ancak teklif geçen yıl temmuzda reddedilmişti.

"Hiç bu kadar açık konuşulmamıştı"

Washington Post'un haberine göre Gambiya'da kadınların cinsel yaşamında bu süreçte önemli değişimler yaşandı. 

26 yaşındaki Seray Sidibeh, ülkedeki çoğu kadının seksin zevk almak için yapıldığını düşünmediğini ancak son zamanlarda bu durumun değiştiğini söylüyor. 

Kadın hakları aktivisti Fatoumata Sanneh de "Her zaman erkekleri memnun etmek ve onların hoşuna giden şeyler önemliydi" diyerek ekliyor: 

Daha önce kadınlar hakkında onları kontrol etmekten başka bir şey konuşulmuyordu. Ama bu tartışmalar sayesinde bu değişiyor; ülke olarak büyüyoruz, ilerliyoruz.

Kadın sünnetini savunanlar uygulamayı kültürel, dini ve sağlık gerekçeleriyle desteklerken, karşı çıkanlar bunun yarattığı tehlikelere dikkat çekiyor.

Aktivist Fallu Sowe, yasağı kaldırmak isteyenlerin bunun kadınların arzularını kontrol etme amacı taşıdığını söyleyerek cinsellikle ilgili daha rahat konuşulmasına zemin hazırladığını ifade ediyor.

27 yıldır kadın sünnetine karşı mücadele eden Sowe, bu meselenin "hiçbir zaman şimdiki kadar açıkça konuşulmadığını" ekliyor.

Erkekler de sorunu fark etmeye başladı

Pozitif maskülenliği teşvik eden bir sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Modou Lamin Davies de erkeklerin, kadın sünnetinin yatak odasındaki etkilerini yeni yeni anlamaya başladığını belirtiyor. 

Erkekler, sünnet edilmiş kadınların seks yaparken keyif almakta zorlandığını fark ederek partnerlerini memnun etme yolları aramaya başlamış. 

Sünnet işlemini gerçekleştiren 65 yaşındaki Mariam Njie de kadınların bu şikayetlerinin yakın zamanda ortaya çıktığını söylüyor. Ancak Njie uygulama "nesillerdir" devam ettiği için kadınlara inanmadığını ekliyor.

Washington Post ayrıca genç bir kadının sosyal medyadan seks oyuncakları satmaya başladığını ve bir ay içinde yüzlerce kadın müşterisi olduğunu aktarıyor.

Diğer yandan ismi açıklanmayan kadın, çoğu müşterisinin oyuncakları gizlice aldığını ve önlerinde uzun bir yol olduğunu söylüyor.

Davies yasağı kaldırma tartışmaları hakkında "Her ne kadar korkunç olsa da gizli bir lütuftu" diyor: 

Daha önce hasıraltı edilen pek çok meseleyi gün yüzüne çıkardı.

Independent Türkçe, Washington Post, CNN, Reuters, UNICEF