Romanya ve Bulgaristan Schengen bölgesine katıldı

Polonya, Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürütüyor

Brüksel'deki Avrupa Birliği Genel Merkezi (DPA)
Brüksel'deki Avrupa Birliği Genel Merkezi (DPA)
TT

Romanya ve Bulgaristan Schengen bölgesine katıldı

Brüksel'deki Avrupa Birliği Genel Merkezi (DPA)
Brüksel'deki Avrupa Birliği Genel Merkezi (DPA)

Bulgaristan ve Romanya, 13 yılı aşkın bekleyişin ardından dün gece yarısı Schengen bölgesine tam olarak katıldı ve böylece serbest dolaşım imkânı elde etti. Bu gelişme, iki Doğu Avrupa ülkesi için son derece sembolik olan bir üyeliği gerçekleştirmiş oldu.

İki ülke Mart 2024'te havaalanları ve limanlarındaki sınır kontrollerinin kaldırılmasıyla bölgeye kısmen katılmış, aralık ayı ortasında ise Avrupalı ortakları bu tedbiri kara sınır karakollarını da kapsayacak şekilde genişletmeyi kabul etmişti. Schengen Bölgesi şu anda 29 ülkeden oluşuyor ve bu ülkelerde yaşayanlar ilgili bölge içinde serbest dolaşım hakkına sahip bulunuyor.

Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre Avrupa Birliği'ne üye ülkelerden biri, siyasi tartışmalara öncülük etmek üzere her altı ayda bir Konseyin başkanlığını üstleniyor. Konseyin başkanlığını 2024 yılında Belçika ve Macaristan üstlenirken, 2025 yılında başkanlığı Polonya ve Danimarka yürütecek.

Polonyalı temsilciler haziran sonuna kadar birçok bakanlar toplantısına başkanlık edecek ve AB ülkeleri arasında görüş ayrılıkları olması halinde, bloğun yasama sürecinin mümkün olduğunca sorunsuz işlemesini sağlamak amacıyla arabuluculuk yapacak.

Brüksel'deki umut, Polonya hükümetinin, Macar hükümetinin son altı ayda yaptığı gibi, bu önemli rolü kendi amaçları doğrultusunda kullanmaması. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ülkesinin AB dönem başkanlığını üstlenmesinden kısa bir süre sonra geçen yaz Moskova ve Pekin'e giderek, blok ülkelerinin çoğunda büyük bir memnuniyetsizliğe yol açtı.



Arakçi: İran şimdiye kadar sadece İsrail'e karşılık verdi, kendisine yardım edenlere değil

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Arşiv- Reuters)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Arşiv- Reuters)
TT

Arakçi: İran şimdiye kadar sadece İsrail'e karşılık verdi, kendisine yardım edenlere değil

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Arşiv- Reuters)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (Arşiv- Reuters)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün akşam yaptığı açıklamada, İran'ın meşru müdafaa kapsamında hareket ettiğini ve şimdiye kadar sadece İsrail'e karşılık verdiğini, kendisine yardım edenlere karşılık vermediğini söyledi.

X platformunda yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu savaşı diplomasiyi yok etmek için yarattığını ve dünyanın “başarısız İsrail rejiminin başkalarını kendisini kurtarmaya zorlamak ve çatışmayı bölgeye ve ötesine genişletmek yönündeki artan girişimlerinden derin endişe duyması gerektiğini” ifade etti.

İran'ın “hiçbir zaman nükleer silah edinmeye çalışmadığını ve çalışmayacağını” ve meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edeceğini söyledi.

İranlı Bakan, ülkesinin “İsrail rejimi” dışında diplomasiye bağlı kalmaya devam ettiğini belirtti.