Fransız ve Alman dışişleri bakanları Şam'da

Suriye’deki yeni yöneticilerin Avrupa ile ilişkileri yeniden başlatması için ‘koşullar’

Bab Tuma Meydanı'nda asılı Suriye bayrağının önünde duran bir muhalif savaşçı (Reuters)
Bab Tuma Meydanı'nda asılı Suriye bayrağının önünde duran bir muhalif savaşçı (Reuters)
TT

Fransız ve Alman dışişleri bakanları Şam'da

Bab Tuma Meydanı'nda asılı Suriye bayrağının önünde duran bir muhalif savaşçı (Reuters)
Bab Tuma Meydanı'nda asılı Suriye bayrağının önünde duran bir muhalif savaşçı (Reuters)

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in devrilmesinden yaklaşık dört hafta sonra Şam büyük bir diplomatik açılıma sahne olurken, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock bugün Suriye'ye gelerek bir Batı ülkesinden Şam'a bu düzeyde yapılan ilk ziyareti gerçekleştirdiler.

Ziyaretlerin amacı, Avrupa Birliği (AB) tarafından görevlendirilen yeni fiili yöneticilerle görüşmelerde bulunmak. Hem Barrot hem de Baerbock'un yeni Suriye yönetiminin lideri Ahmed eş-Şera ile görüşmesi planlanıyor.

Kıbrıs'tan Suriye'nin başkentine varışından önce yaptığı açıklamada Baerbock, Suriye'nin ‘kendi toprakları üzerinde tam kontrole sahip, işleyen bir devlet’ olmasına yardımcı olmaya çalıştıklarını vurguladı.

Baerbock, aralık ayı başında Esed'i deviren muhalif grupların koalisyonuna liderlik eden Heyetu Tahriru’ş-Şam'a (HTŞ) yönelik ‘kuşkulara’ rağmen, “Bu önemli noktada Suriye halkını destekleme fırsatını kaçırmamalıyız” dedi.

Baerbock, Suriye'deki yeni fiili yöneticilerin Almanya ve AB ile ilişkilerini yeniden başlatabilmeleri için gerekli koşulları sıraladı. “AB ile Suriye ve Almanya ile Suriye arasında yeni bir siyasi başlangıç mümkün” diyen Baerbock, Suriye'nin başkentine ‘net beklentilerle’ geldiğini ifade etti.

Baerbock ve Barrot, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas adına geçiş hükümeti temsilcileriyle görüşmelerde bulunmayı planlıyor.

Barrot yeni yılı Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu ile birlikte Lübnan'da Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü’ndeki (UNIFIL) Fransız askerleriyle birlikte kutladı. Baerbock ve Barrot, Esed'in devrilmesinden bu yana Suriye'yi ziyaret eden ilk AB dışişleri bakanları oldu.

Baerbock şunları söyledi: “Yeni bir başlangıç ancak, yeni Suriye toplumunun tüm Suriyelilere (kadın-erkek, etnik ya da dini grup farkı gözetmeksizin) siyasi süreçte yer vermesi, onlara haklar tanıması ve koruma sağlamasıyla mümkün olabilir. Bu haklar korunmalı; seçimler yapılana ya da yargının veya eğitim sisteminin İslamileştirilmesi için adımlar atılana kadar çok uzun süreler boyunca baltalanmamalı.”

Eş-Şera geçtiğimiz günlerde yeni bir anayasa taslağının hazırlanmasının üç yılı, seçimlerin yapılmasının ise dört yılı bulabileceğini söyledi. 10 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşın ardından Suriye parçalanmış ve mezhepsel olarak bölünmüş durumda. Esed'in devrilmesinden sonra bile rakip silahlı güçler iktidar için savaşmaya devam ediyor.

Baerbock, “Son yıllarda Suriye halkına sağlanan insani yardıma ek olarak, Suriye'yi barışçıl bir iktidar geçişi, toplumda uzlaşma ve yeniden yapılanma yoluyla destekleme arzusundayız” dedi.

Yeni bir başlangıcın ancak geçmişin ele alınması, adaletin yerini bulması ve halkın bazı kesimlerine yönelik misillemelerden kaçınılması halinde mümkün olabileceğini ifade eden Baerbock, aşırıcılığın ve aşırı grupların Suriye'de yeri olmadığını vurguladı.

Baerbock sözlerini şöyle sürdürdü: “HTŞ’nin ideolojik olarak nereden geldiğini ve geçmişte neler yaptığını biliyoruz. Bununla birlikte, HTŞ’nin ılımlı olma ve diğer önemli aktörlere ulaşma isteği de görülmeli. Kürtlerin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile görüşmelerin başlaması bu yönde önemli bir sinyal.”

HTŞ, El Kaide'nin bir kolu olan Nusra Cephesi'nden doğdu. Her ne kadar hem El Kaide'yi hem de DEAŞ'ı reddetmiş olsa da HTŞ liderliğinin El Kaide ile temaslarını sürdürdüğüne dair haberler var.

Baerbock, “HTŞ'yi eylemleriyle değerlendirmeye devam edeceğiz. Tüm kuşkulara rağmen bu önemli kavşakta Suriye halkını destekleme fırsatını kaçırmamalıyız” ifadelerini kullandı.

Almanya'nın Suriye'deki iç sürecin dışarıdan kesintiye uğramaması için de çalıştığını belirten Baerbock, Suriye'de kendi çıkarlarının peşinde koşmakla suçlanan Türkiye ve İsrail'e açık bir göndermede bulundu.

Baerbock ayrıca, ‘Rusya’nın Suriye'deki askeri üslerini terk etme zamanının geldiğini’ belirtti.

Rusya yıllardır Esed'in en önemli müttefiklerinden biriydi. Yaklaşık 14 yıl süren iç savaşın ardından Suriye harap oldu; kara mayınları ve diğer mühimmatlarla büyük ölçüde kirlendi.

Ülke şu anda insan gücü ve kalifiye işçi sıkıntısı çekiyor. Ekonomi küçüldü, para birimi 2020'den bu yana değerinin yüzde 90'ından fazlasını kaybetti ve kamu hizmetleri çöktü. Ülkede 16 milyondan fazla insan yardıma muhtaç durumda.

Baerbock'un Şam'daki görüşmelerinde, geçiş hükümetinin de desteklediği, Almanya'daki Suriyeli mültecilerin geri dönüşü konusunun ele alınması bekleniyor. Almanya İçişleri Bakanlığı'na göre şu anda Almanya'da yaklaşık 975 bin Suriyeli yaşıyor. Bunların çoğu iç savaştan kaçarak 2015 yılında Almanya’ya geldi.



Almanya Başbakanı Olaf Scholz'dan Elon Musk'a cevap

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, milyarder Elon Musk'ın Almanya için Alternatif'i desteklemesine sert bir yanıt verdi (Reuters)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, milyarder Elon Musk'ın Almanya için Alternatif'i desteklemesine sert bir yanıt verdi (Reuters)
TT

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'dan Elon Musk'a cevap

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, milyarder Elon Musk'ın Almanya için Alternatif'i desteklemesine sert bir yanıt verdi (Reuters)
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, milyarder Elon Musk'ın Almanya için Alternatif'i desteklemesine sert bir yanıt verdi (Reuters)

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, milyarder Elon Musk'ın ülkenin radikal sağcı partisi Almanya için Alternatif'i desteklemesine sert bir yanıt verdi.

Kısa süre önce "Almanya'yı sadece AfD kurtarabilir" diyerek radikal sağcı grup Alternative für Deutschland partisine destek veren Musk'a atıfta bulunan Scholz, "trolü beslememenin" önemli olduğunu söyledi.

Scholz, Alman medya kuruluşu Stern'e "Sosyal medyada hızlı sloganlarla dikkat çekmek isteyen çok sayıda kişi var" diye konuştu.

Musk'ın gözüne girmeye çalışmayacağım. Bunu başkalarına bırakmaktan mutluyum.

Scholz sözlerini şöyle sürdürdü:

Sosyal medyada tiz sloganlarla dikkat çekmek isteyen pek çok kişi var. Kural şu: Trolü beslemeyin.

Görsel kaldırıldı.
Elon Musk, kasımda Beyaz Saray yarışını kazanmasından bu yana seçilmiş Başkan Donald Trump'ın yanından ayrılmıyor (Reuters)

Politico'nun haberine göre Musk ve Scholz arasında süregelen bir kavga var. Milyarder, şansölye için "aptal" diyor ve bir sonraki seçimde kaybedeceğini iddia ediyor. Ayrıca Scholz'a istifa çağrısında da bulundu.

Alman hükümetinin sözcüsü Christiane Hoffmann, Musk'ın desteğini kınadı.

Hoffmann, "Elon Musk'ın yaptığı açıklamayla federal seçimleri etkilemeye çalışması gerçekten de söz konusu" dedi.

Sözcü, "ifade özgürlüğünün en büyük saçmalıkları da içerdiğini" sözlerine ekledi.

SpaceX ve Tesla'nın sahibi, AfD'yi desteklediği için anında sert tepkiyle karşılaştı.
 

Görsel kaldırıldı.
Almanya hükümetinin başı Olaf Scholz, Tesla ve SpaceX'in patronu için sert sözler söyledi (AP)

Almanya Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, Musk'ın radikal sağcı partiye verdiği desteği "onursuz ve son derece sorunlu" diye niteledi. Eski bir Alman milletvekili olan Elmar Brok ise Musk'ın yorumu için "Amerikan teknoloji krallarının dünya hakimiyeti fantezileri" dedi.

Politico'ya göre Musk, AfD lideri Alice Weidel'le perşembe günü için bir görüşme planladı.

Bu haber, Musk'ın Donald Trump'a yakın danışmanlık yaptığı görülürken geldi. Milyarder, kasımda Beyaz Saray yarışını kazanmasından bu yana Trump'ın yanından ayrılmıyor.

Musk ayrıca yeni Devlet Verimliliği Bakanlığı'nın eş başkanlığına getirildi. Musk, eş başkan Vivek Ramaswamy'yle birlikte bu görevde federal hükümetin bütçesinden yüzlerce milyon dolar kesinti yapma sözü verdi.

Independent Türkçe