ABD Kongresi Donald Trump'ın seçim zaferini onayladı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

ABD Kongresi Donald Trump'ın seçim zaferini onayladı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

 ABD Kongresi Pazartesi günü Donald Trump'ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e karşı kazandığı başkanlık seçim zaferini onayladı. Oturuma Başkan Yardımcısı Kamala Harris başkanlık etti.

ABD seçim yasalarına göre başkan yardımcısı, ülkenin 50 eyaletinin her birinden gelen sonuçların sayımına başkanlık etmekten sorumlu.

Oturumda ilk aşamada 5 Kasım'da yapılan başkanlık seçimlerinde her eyaletten gelen resmi seçim sonuçları okundu.

Kongre'nin Trump'ın zaferini onaylamasının ardından 20 Ocak'taki yemin töreninin önü açılmış oldu.

xcdfvgrth
Fotoğraf: AFP

Kamala Harris bugünkü oturumdaki rolünü görüntülü olarak paylaştığı bir mesajda, "iktidarın barışçı devrini sağlamak için kutsal bir yükümlülük" olarak tanımladı.

Harris, "Gördüğümüz gibi demokrasimiz kırılgan olabiliyor. En çok el üstünde tutulan ilkelerimizi savunmak hepimize düşüyor" ifadelerini kullandı.

Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump karşısında 5 Kasım'daki seçimlerde yenilgiyi kabul etmişti. Trump seçimde belirleyici olan yedi çekişmeli eyalette seçimi kazanmıştı.



Teksas'taki sellerde ölenlerin sayısı 100'ü aştı

Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)
Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)
TT

Teksas'taki sellerde ölenlerin sayısı 100'ü aştı

Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)
Teksas'ta Guadalupe Nehri yakınlarında kayıp insanlar aranıyor (AFP)

Yetkililer dün yaptıkları açıklamada, geçen hafta sonu Orta Teksas'ta meydana gelen sel felaketinde ölenlerin sayısının 100'ü geçtiğini, bunların arasında 27 kız çocuğu ve nehir kenarındaki bir yaz kampında bulunan personelin de olduğunu duyurdu.

Yerel yetkililere göre, selden en çok etkilenen Kerr County bölgesinde teyit edilen ölüm sayısı 84'e yükselirken, on kampçı ve bir kamp danışmanı hala kayıp. Komşu ilçelerde en az 17 ölüm kaydedilirken, meteoroloji uzmanları gök gürültülü fırtınaların daha fazla sel tehdidinde bulunduğu uyarısında bulundu.

Başkan Donald Trump hafta sonu Teksas'ı ziyaret etmeyi planladığını söyledi ve Ulusal Hava Servisi'ne yapılan bütçe kesintilerini, popüler turizm merkezindeki yüksek insan kaybı sayısıyla ilişkilendirmeyi reddetti.

Cuma sabahı erken saatlerde meydana gelen sel felaketini “kimsenin tahmin edemediği 100 yıllık bir felaket” olarak nitelendirdi. Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt gazetecilere yaptığı açıklamada, ulusal yasın yaşandığı bir dönemde, sel felaketinden başkanı sorumlu tutmanın “ahlaksızca bir yalan” olduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’ın New York Times'ten aktardığına göre sel felaketi sırasında Teksas'ta çok sayıda personel açığı bulunan ABD Meteoroloji Servisi'nin “doğru ve zamanında tahminler ve uyarılar” yaptığını söyledi. Daha önce afet yardım çalışmalarının eyaletler tarafından denetlenmesi gerektiğini ifade eden Trump, finansman ve kaynak sağlamak için büyük bir afet genelgesi imzaladı.

Çocuklar için birçok yaz kampına ev sahipliği yapan bölgede, kayıp insanları arama çalışmalarına yaklaşık 20 helikopter katıldı. Selden en çok etkilenen kamplardan biri, sel vurduğunda yaklaşık 750 kişiye ev sahipliği yapan ve sadece kızlara yönelik bir Hıristiyan kampı olan Mystic'ti.

Doğanın korkunç gücünün bir kanıtı olarak, kamptaki kızlar uyurken yağmurla yükselen Guadalupe Nehri ağaç tepelerine ve kulübe çatılarına ulaşarak, kulübe camlarını kırdı, battaniyeleri ve oyuncakları çamurla kapladı.

Teksas Valisi Greg Abbott, daha fazla yağmurun Kerrville ve çevresinde sele yol açabileceği uyarısında bulunurken, yetkililer insanları nehirlerin yakınına gitmemeleri konusunda uyardı. Perşembe gecesi birkaç saat içinde, son ayların en şiddetli yağmuru yağdı ve hala devam ediyor. Guadalupe Nehri sadece 45 dakika içinde yaklaşık sekiz metre, yani iki katlı bir binanın yüksekliğinden daha fazla yükseldi.