Musk, Almanya'ya nükleer enerjiye dönmesi tavsiyesinde bulundu

Amerikalı milyarder Elon Musk (Reuters)
Amerikalı milyarder Elon Musk (Reuters)
TT

Musk, Almanya'ya nükleer enerjiye dönmesi tavsiyesinde bulundu

Amerikalı milyarder Elon Musk (Reuters)
Amerikalı milyarder Elon Musk (Reuters)

Amerikalı teknoloji milyarderi Elon Musk, Almanya'ya nükleer enerjiye dönmesini ve kullanımını önemli ölçüde genişletmesini tavsiye etti.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın yakın müttefiki Musk, Almanya için Alternatif partisinin başkanı Alice Weidel ile kendisine ait "X" platformunda halka açık bir çevrimiçi görüşme sırasında, “Almanya'da nükleer enerjinin payını önemli ölçüde arttırmanın doğru olduğunu düşünüyorum. Bu harika olur” ifadelerini kullandı.

Musk, Almanya'nın Rusya'dan gelen gazın kesilmesi karşısında nükleer santrallerini kapatmasını eleştirerek şunları söyledi: “Almanya'nın Rus gazını kestikten sonra nükleer santralleri kapattığını gördüğümde bunun çılgınlık olduğunu düşündüm. Bu şimdiye kadar gördüğüm en çılgınca şeylerden biri.” Musk nükleer enerjiyi en iyi elektrik kaynaklarından biri olarak tanımladı. Görüşme sırasında Weidel de nükleer enerjiye güçlü desteğini ifade etti.

Resim  Batı Almanya'nın Lingen kentindeki nükleer enerji santrali (AFP)

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Almanya'nın son üç nükleer reaktörü 2023 Nisan ayı ortalarında kalıcı olarak hizmet dışı bırakıldı. Bu karar, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın yol açtığı enerji krizi ışığında Alman hükümetinin, başlangıçta 31 Aralık 2022'ye kadar nükleer devreden çıkarma işleminin tamamlanması planlandığı için bu reaktörlerin çalışmasını birkaç ay daha uzatmasının ardından geldi.



İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
TT

İsrail medyası: Netanyahu, Refah'ta Filistinliler için çadır kent inşa etmenin maliyeti ve süresi nedeniyle orduyu eleştirdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (AP)

İsrail haber sitesi Ynet'in bugün bildirdiğine göre Başbakan Binyamin Netanyahu, ordunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta Filistinliler için bir çadır kent inşa etmenin maliyeti ve zaman çizelgesine ilişkin tahminlerini eleştirerek, “daha hızlı ve daha ucuz” bir plan talep etti.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre ordu dün güvenlik kabinesini, İsrail'in Gazze'de yüz binlerce Filistinliyi barındıracak “insani bir şehir” olarak tanımladığı yapının 15 milyar şekele mal olabileceği ve daha önce altı ay olarak öngörülen sürenin aşılarak, bir yıl sürebileceği konusunda bilgilendirdi.

Yedioth Ahronoth’un ismini belirtmediği kaynaklar, yeni tahminlerin başbakanı kızdırdığını ve komutanlardan “daha gerçekçi” bir plan talep ederek, üst düzey yetkililere şehrin daha hızlı ve daha düşük maliyetle nasıl inşa edileceğine dair bir plan hazırlamaları talimatını verdiğini ifade etti.

Filistin Dışişleri Bakanlığı dün, İsrail tarafının “Refah'taki sözde insani kent bahanesiyle halkımızı zorla yerinden etmesinin” sonuçlarına karşı uyarıda bulunarak, bunun “insanlıkla hiçbir ilgisi olmadığını” belirtti.

Bakanlık yaptığı açıklamada “Filistin Devleti'nin ve meşru kurumlarının, Filistin Devleti'nin asli bir parçası olarak Gazze Şeridi üzerinde siyasi ve hukuki yargı yetkisini kullanmasına izin vermenin halkımızı korumanın ve onlar için adaleti sağlamanın tek yolu olduğunu” vurguladı.