Trump, Washington'daki kaza alanını ziyaret etmeyeceğini söyledi: "Yüzmeye mi gideyim?"

ABD Başkanı perşembe günü yaptığı açıklamada, trajedinin bazı kurbanlarının aileleriyle görüşeceğini söyledi fakat tarih belirtmedi (AFP)
ABD Başkanı perşembe günü yaptığı açıklamada, trajedinin bazı kurbanlarının aileleriyle görüşeceğini söyledi fakat tarih belirtmedi (AFP)
TT

Trump, Washington'daki kaza alanını ziyaret etmeyeceğini söyledi: "Yüzmeye mi gideyim?"

ABD Başkanı perşembe günü yaptığı açıklamada, trajedinin bazı kurbanlarının aileleriyle görüşeceğini söyledi fakat tarih belirtmedi (AFP)
ABD Başkanı perşembe günü yaptığı açıklamada, trajedinin bazı kurbanlarının aileleriyle görüşeceğini söyledi fakat tarih belirtmedi (AFP)

Washington DC'deki Potomac Nehri üzerinde meydana gelen ölümcül kazanın yaşandığı yeri ziyaret edip etmeyeceğine dair sorulara alaycı bir yanıt veren Donald Trump, Beyaz Saray'daki muhabirlere "Yüzmeye mi gideyim?" diye sordu.

ABD Başkanı perşembe günü yaptığı açıklamada, çarşamba gecesi Ronald Reagan Havalimanı'nda meydana gelen trajedinin bazı kurbanlarının aileleriyle görüşeceğini söyledi. Daha önce yetkililer, kazaya karışan 67 kişinin hepsinin öldüğünün varsayıldığını açıklamıştı.

Kaza alanını ziyaret etme planları sorulduğunda Trump "Bir ziyaret planım var ama bölgeye değil. Çünkü siz söyleyin, alan nedir? Su mu? Yüzmeye mi gideyim?" yanıtını verdi.

Sosyal medya kullanıcıları bu "duyarsız" yorumları kınamakta gecikmedi.

Bir kullanıcı videoya yanıt olarak "Gözetimi altında 67 kişi ölüyor ve şaka mı yapıyor? Duyarsız, kalpsiz, empatiden tamamen yoksun bir tavır sergiliyor çünkü diğer pek çok Amerikalı da böyle ve bunda bir sorun görmüyor" diye yazdı.

Başka biriyse "Bazen son derece ciddiyetsiz bir ülke oluyoruz" diye ekledi.

Başkan'ın sözleri, günün önceki saatlerinde yaptığı basın toplantısında kazanın sorumluluğunu Joe Biden ve çeşitlilik (çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık / DEI) programlarına yüklediği açıklamalarının ardından bir kararname imzaladığı sırada geldi.

Kararname "Havacılık Güvenliğinin Acil Değerlendirilmesi" başlığını taşıyor.

Trump, "En yetkin kişileri istiyoruz" dedi.

Hangi ırktan oldukları umurumuzda değil. Özellikle bu pozisyonlarda en yetkin kişileri istiyoruz.

Başkan, "Son derece karmaşık şeylerden bahsediyorsunuz ve eğer bu kişiler harika bir beyne, harika bir beyin gücüne sahip değilse, yaptıkları işte pek iyi olamayacaklar ve kötü şeyler yaşanacak" diye ekledi.

Trump bu yorumları kazayla ilgili herhangi bir soruşturma bulgusu olmadan yaptı ve iddialarına dair herhangi bir ayrıntı veya kanıt sunmadı.

Daha önceki açıklamalarının ardından kazadan neden DEI'ın sorumlu olduğuna inandığına dair sıkıştırılınca "Öyle olabilirdi" yanıtını verdi. Bu sonuca "sağduyulu olduğu için" ulaştığını söyledi.

Görsel kaldırıldı.
Kurtarma çalışmaları perşembe günü devam etti. Yetkililer daha önce yaptıkları açıklamada kazaya karışan 67 kişinin hepsinin öldüğünün tahmin edildiğini belirtmişti (Reuters)

Trump ayrıca Washington'daki çarpışmada hayatını kaybeden bazı kişilerin aileleriyle görüşeceğini de söyledi ancak tarih belirtmedi. ABD Başkanı "Çok ağır yaralanan bazı kişilerle ve tabii ki aile üyeleriyle görüşeceğim ama bazı ailelerle de görüşeceğim, evet" dedi.

CNN'in resmi operasyonlar hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, perşembe günü öğleden sonra itibarıyla Potomac Nehri'nden 40'tan fazla ceset çıkarıldı.

Yayın kuruluşuna konuşan bir kolluk kuvveti kaynağı, gün ışığı, sudaki koşullar ve uçağın parçalarını sudan çıkarmadan ulaşılabilecek kurbanların çoğunun zaten çıkarıldığı inancı nedeniyle dalış operasyonlarının bugün için sonlandırıldığını söyledi.

Independent Türkçe



Afrika haritalarda neden küçük? Togo BM'ye başvurdu yeni dünya haritası yolda mı?

Afrika kıtasının gerçek boyutunu daha doğru bir şekilde gösteren bir dünya haritası
Afrika kıtasının gerçek boyutunu daha doğru bir şekilde gösteren bir dünya haritası
TT

Afrika haritalarda neden küçük? Togo BM'ye başvurdu yeni dünya haritası yolda mı?

Afrika kıtasının gerçek boyutunu daha doğru bir şekilde gösteren bir dünya haritası
Afrika kıtasının gerçek boyutunu daha doğru bir şekilde gösteren bir dünya haritası

Togo Dışişleri Bakanı, ülkesinin BM üye devletlerinden Afrika'nın gerçek boyutunu daha doğru yansıtan ve 16. yüzyıldan kalma Mercator projeksiyonunu terk eden bir dünya haritası benimsemelerini isteyeceğini söyledi.

Eleştirmenler, Grönland'ı Afrika büyüklüğünde gösteren ancak kıtanın gerçekte yaklaşık 14 kat daha büyük olduğu Mercator projeksiyonunun, Afrika'nın muazzam büyüklüğüne ve büyük nüfusuna rağmen, onun marjinalliğine dair algıları güçlendirdiğini ve medya, eğitim ve siyasetteki anlatıları etkilediğini savunuyor.

Afrika Birliği, hükümetler ve uluslararası kuruluşlar tarafından Mercator Haritası kullanımına son verilmesi amacıyla "Haritayı Düzelt" kampanyasını yürütmekle Togo'yu görevlendirdi. Africa Unfiltered ve Speak Up for Africa gruplarının öncülüğünü yaptığı kampanya, ülkelerin gerçek boyutlarını göstermeyi amaçlayan 2018 Equal Earth projeksiyonunun benimsenmesini savunuyor.

Haritacı Gerardus Mercator tarafından navigasyon amaçlı tasarlanan Mercator projeksiyonu, kıtaların büyüklüğünü doğru bir şekilde temsil etmiyor; Kuzey Amerika ve Grönland gibi kutuplara yakın bölgeleri abartırken, Afrika ve Güney Amerika'yı küçültüyor.

Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey, pazartesi günü Reuters'e verdiği bir röportajda, "Küresel haritada Afrika kıtasının gördüğümüz büyüklüğü... coğrafi olarak doğru değil" diyerek, "bilimsel gerçeklerin" benimsenmesi çağrısında bulundu. Mercator projeksiyonu, okullar ve teknoloji şirketleri de dahil olmak üzere dünya çapında yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor.

Africa Without Filter'ın genel müdürü Moki Makura, "Doğru temsil sadece haritalarla ilgili değil, aynı zamanda harekete geçebilmek, ilerleyebilmek ve dünyanın Afrika'yı gerçekten olduğu gibi görmesini sağlamakla da ilgili" dedi.

Birleşmiş Milletler için bir karar taslağı hazırlamak

Afrika Birliği, bu yılın başlarında Equal Earth projeksiyonunun benimsenmesini ve 55 üye devletinin Mercator projeksiyonundan vazgeçmesini teşvik eden bir karar taslağı kabul etti.

Dussey, “Kurumsal zorluk, bu haritanın kabul edilmesi için BM Genel Kurulu kararı alınmasını sağlamaktır” dedi. “Afrika ülkelerinin bu girişime zaten çok açık olduğu nettir.” Taslak bir kararın hazırlanmakta olduğunu ve muhtemelen eylül ayındaki BM Genel Kurulu'nun bir sonraki oturumunda oylamaya sunulacağını ifade etti. Ülkelerin nasıl oy kullandığının gerçek niyetlerini ortaya koyacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz ay Afrika ülkelerinin öncülüğünde, köleliği "insanlığa karşı işlenmiş en iğrenç suç" olarak nitelendiren ve tazminat ödenmesini talep eden bir karar tasarısını kabul etti.Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bütün AB üye devletleri ve İngiltere çekimser kalırken, Amerika Birleşik Devletleri, İsrail ve Arjantin karar tasarısına karşı oy kullandı.

 


İranlı öğrenci Fransa'da serbest bırakıldıktan sonra Tahran'a geldi

İranlı Mehdiye İsfendiyari’nin Paris'teki arşiv fotoğrafı (AFP)
İranlı Mehdiye İsfendiyari’nin Paris'teki arşiv fotoğrafı (AFP)
TT

İranlı öğrenci Fransa'da serbest bırakıldıktan sonra Tahran'a geldi

İranlı Mehdiye İsfendiyari’nin Paris'teki arşiv fotoğrafı (AFP)
İranlı Mehdiye İsfendiyari’nin Paris'teki arşiv fotoğrafı (AFP)

İran televizyonunun haberine göre, İranlı öğrenci Mehdiye İsfendiyari, İran'da güvenlik gerekçesiyle üç buçuk yıl gözaltında tutulan iki Fransız vatandaşının serbest bırakılmasının ardından İran'a geldi.

İsfendiyari, şubat ayı sonunda sosyal medyada terörizmi yücelttiği paylaşımları nedeniyle mahkum edilmiş ve yaklaşık bir yıl hapis yattıktan sonra serbest bırakılmıştı.


İsrail merkezli bir STK, UCM’de İspanya Başbakanı aleyhine dava açtı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, başkent Madrid'de düzenlenen bir basın toplantısında (AFP)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, başkent Madrid'de düzenlenen bir basın toplantısında (AFP)
TT

İsrail merkezli bir STK, UCM’de İspanya Başbakanı aleyhine dava açtı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, başkent Madrid'de düzenlenen bir basın toplantısında (AFP)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, başkent Madrid'de düzenlenen bir basın toplantısında (AFP)

Dünya genelinde ‘İsrail’in düşmanları’ olarak nitelendirdiği kişilere karşı yasal işlemler yürüten Tel Aviv merkezli bir sivil toplum kuruluşu (STK) olan Şurat HaDin dün, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez hakkında İran'a yapılan ihracat nedeniyle ‘savaş suçlarının işlenmesine yardım’ suçlamasıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) yasal işlem başlatılması talebinde bulunduğunu açıkladı. Davada İspanya, ‘Tahran rejimi ve temsilcilerinin askeri amaçlarla ihtiyaç duyduğu bileşenleri’ sağladığı gerekçesiyle suçlanıyor.

Roma Statüsü'nün 15. maddesi uyarınca açılan davada Şurat HaDin, İspanya'nın fünyeler ve patlayıcılarda kullanılabilecek yaklaşık 1,3 milyon euro değerinde çift kullanımlı ürünlerin ihracatına izin verdiğini öne sürüyor.

Şurat HaDin tarafından yapılan açıklamada, “Bu maddeler zararsız endüstriyel ürünler değil, patlayıcıların çalışmasını sağlayan hayati bileşenler ve sivillere yönelik saldırılarda kullanılmasının beklendiği ve makul görüldüğü koşullarda nakledilmiştir” denildi.

Dava, 2023 yılının ekim ayında Gazze Şeridi’ndeki savaşın başlamasından bir yıl sonra Madrid'in Filistin devletini tanımasıyla daha da şiddetlenen iki ülke arasındaki diplomatik gerginliğin devvam ettiği bir dönemde açıldı.

Sosyalist bir isim olan Başbakan Sanchez, ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta İran'a karşı başlattıkları savaşa da karşı çıkmış ve bu durum İsrail'in tepkisini çekmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu geçtiğimiz hafta, Madrid'in savaş sonrası Gazze'de istikrarı sağlamak için ABD liderliğindeki bir girişime katılmasını engelledi ve İspanya'yı ‘İsrail'e karşı diplomatik bir kampanya yürütmekle’ suçladı.