Trump, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım kararnamesini imzaladı

Çünkü ABD'yi ve İsrail gibi müttefiklerini hedef alıyor

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yaptırım kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD'li üst düzey bir yetkiliye göre, ABD Başkanı Donald Trump dün Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yaptırımlar getiren bir kararname imzaladı, ancak kararnamenin içeriği hakkında bilgi vermedi.

ABD medyasına göre söz konusu tedbirler, başta Trump'ın salı günü Beyaz Saray'da kabul ettiği İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkarılan tutuklama emri olmak üzere, UCM tarafından başlatılan davalarla bağlantılı kişilerin kişisel fonlarını ve vizelerini hedef alıyor. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre karar ayrıca ABD vatandaşları ya da müttefiklerine yönelik UCM soruşturmalarına yardımcı olan bireylere ve ailelerine, mali ve vize ile ilgili yaptırımlar uygulanmasını öngörüyor.

Geçtiğimiz ay ABD Senatosu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Galant hakkındaki tutuklama kararlarını protesto etmek amacıyla UCM'ye yaptırım uygulanmasını öngören bir tasarıyı engellemişti.

Temsilciler Meclisi 54'e karşı 45 oyla tasarıya karşı çıktı, yani tasarı 100 üyeli Senato'dan geçmek için gereken 60 oyu alamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi tasarıyı daha önce kabul etmişti.

“Hukuksuz Mahkemeyle Mücadele” tasarısı, ABD vatandaşlarını ya da İsrail de dahil olmak üzere mahkemeye üye olmayan herhangi bir müttefik ülkenin vatandaşlarını soruşturan, tutuklayan, gözaltına alan ya da yargılayan herhangi bir yabancıya yaptırım uygulanmasını amaçlıyor.

Washington UCM'yi “İsrail'e karşı inkâr edilemez bir önyargı” ile suçluyor.

Geçtiğimiz ay Reuters'a konuşan kaynaklar, mahkemenin personelini olası ABD yaptırımlarından korumak için önlemler aldığını, üç aylık maaşları önceden ödediğini ve çalışmalarını engelleyebilecek mali kısıtlamalara hazırlandığını belirtti. Aralık ayında mahkeme başkanı Yargıç Tomoko Akane, yaptırımların “mahkemenin tüm durum ve davalardaki faaliyetlerini hızla baltalayacağı ve varlığını tehdit edeceği” uyarısında bulunmuştu.

2020'deki ilk Trump yönetimi sırasında Washington, UCM'nin Afganistan'da ABD güçleri tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarına ilişkin soruşturması nedeniyle, dönemin Başsavcısı Fatou Bensouda ve üst düzey yardımcılarından birine yaptırım uygulamıştı.

UCM'nin 125 üye ülkesi bulunmaktadır ve savaş suçları, insanlığa karşı suçlar, soykırım, üye devletlerin topraklarına karşı saldırı suçları veya vatandaşları tarafından yapılan saldırılar nedeniyle bireyleri yargılayabilen daimî bir mahkemedir. Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya ve İsrail mahkemeye üye değildir.



Gazzeliler, Trump’a direniyor: Kimse bizi buradan çıkaramaz

İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
TT

Gazzeliler, Trump’a direniyor: Kimse bizi buradan çıkaramaz

İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze Şeridi’ni “devralma” planının yarattığı tartışma sürüyor. 

Cumhuriyetçi lider, salı günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yla gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Filistinlilerin Gazze'den ayrılmaktan başka seçeneği olmadığını savunmuştu. 

Trump, ABD’nin Gazze’nin yeniden inşasını devralacağını ve gerekli görülmesi halinde “güvenlik” için Amerikan askerlerinin bölgeye konuşlandırılabileceğini de bildirmişti. 

Ancak harabeye dönmüş bölgedeki yoğun yağışlarla ve kış koşullarıyla mücadele eden Gazzeliler, ne olursa olsun topraklarını terk etmek istemediğini söylüyor.

İsrail bombardımanında evi yıkılan Kasım Ebu Hasan şu ifadeleri kullanıyor:

Yaşadığımız trajedide, yağmurda ve çok kötü havada insanlar başını sokacak bir çatı bile bulamıyor. İnsanlar ülkelerine, topraklarına tutunmaya çalışıyor. Ülkelerinin bir kum tanesine bile tutunmaya çalışıyorlar.

Reuters’ın görüştüğü 4 çocuk babası Abdul Gani ise şunları söylüyor: 

Görünüşe göre şartlar bize karşı ama ne hava koşulları ne Trump ne de İsrail bizi topraklarımızdan atamayacak.

Gani, Trump’ın Gazze planını bölgedeki hiç kimsenin kabul etmeyeceğini vurgulayarak sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtiyor: 

Arazimizi senin gibi bir emlakçıya satmayacağız. Açız, evsiziz ve çaresiziz ama işbirlikçi değiliz.

Trump’ın açıklamalarının ardından İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, orduya Gazzelilerin bölgeyi “gönüllü olarak” terk etmelerini sağlayacak bir plan hazırlama talimatı vermişti. 

Yaklaşık 16 ay süren İsrail bombardımanlarının ardından Gazze Şeridi harabeye döndü. Uzmanlar, yeniden inşa sürecine girilmeden önce bölgede infilak etmemiş mühimmatların da temizlenmesi gerektiğini hatırlatıyor. 

Birleşmiş Milletler geçen yıl yayımladığı raporunda, İsrail'in ablukayı sürdürmesi halinde Gazze'nin savaş öncesi ekonomik düzeyine kavuşmasının 350 yıl alacağının öngörüldüğünü açıklamıştı. Yeniden inşa çalışmalarının da 80 milyar dolara mal olacağı aktarılmıştı.

Diğer yandan tüm zorluklara rağmen uzmanlar, Filistinlilerin topraklarından sürülmesine gerek kalmadan Gazze’nin yeniden inşa edilebileceğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, şöyle konuştu: 

Trump'ın mantığını tarihsel olarak uygularsanız, Londra yeniden inşa edilmezdi, Dresden yeniden inşa edilmezdi, Tokyo yeniden inşa edilmezdi.

Independent Türkçe, Reuters, Washington Post