Rusya işgal ettiği Ukrayna topraklarını ‘asla satmayacağını’ vurguladı

Lavrov Türkiye'ye geliyor… ‘Ukrayna'daki çatışmanın çözümü’ masada olacak

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 20 Şubat 2025'te Johannesburg'da düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısının oturum aralarında Hakan Fidan ile bir araya geldi. (AFP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 20 Şubat 2025'te Johannesburg'da düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısının oturum aralarında Hakan Fidan ile bir araya geldi. (AFP)
TT

Rusya işgal ettiği Ukrayna topraklarını ‘asla satmayacağını’ vurguladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 20 Şubat 2025'te Johannesburg'da düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısının oturum aralarında Hakan Fidan ile bir araya geldi. (AFP)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 20 Şubat 2025'te Johannesburg'da düzenlenen G20 dışişleri bakanları toplantısının oturum aralarında Hakan Fidan ile bir araya geldi. (AFP)

Moskova ve Washington çatışmayı sona erdirmek için ikili bir diyalog başlatırken, Kremlin bugün Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna topraklarını, yani Ukrayna'nın yaklaşık yüzde 20'sini ‘asla satmayacağını’ vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte, “Bizim için en önemli şey, bu bölgelerdeki halkın uzun zaman önce Rusya'ya katılmaya karar vermiş olmasıdır. Hiç kimse bu toprakları satmayacak” dedi.

Moskova ve Washington iki başkan arasında ikili bir zirveyi tartışırken, Kremlin, Vladimir Putin ve Donald Trump arasındaki diyaloğu ‘umut verici’ olarak değerlendirdi.

Peskov, devlet televizyonunda ABD'nin Kiev'e yönelik sert tutumu ve Trump'ın Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy'e yönelik sert eleştirileriyle ilgili bir soruya verdiği yanıtta, “Diyalog gerçekten seçkin iki başkan arasında gerçekleşti. Bu umut verici. Siyasi iradelerinin hayata geçirilmesini hiçbir şeyin engellememesi önemli” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova bugün TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un yakında temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye gideceğini söyledi.

Reuters’ın bildirdiğine göre Zaharova, “Çok çeşitli uluslararası, bölgesel ve ikili konular ele alınacak” dedi.

Diğer yandan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak bugün yaptığı açıklamada, Lavrov'un yarın Türkiye'yi ziyaret ederek Ukrayna'daki çatışmanın sona erdirilmesine yönelik son Rusya-ABD görüşmelerini ve Ankara'nın sürece nasıl katkıda bulunabileceğini görüşeceğini söyledi.

Rus haber ajansı Sputnik, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yarın Ankara'da Rus mevkidaşı ile Ukrayna'daki çatışmanın çözümüne yönelik müzakereleri görüşmeyi planladığını belirtti.

Sputnik, Fidan'ın Lavrov'la yapacağı görüşmelerde Ankara'nın Ukrayna'daki savaşın başlamasının üçüncü yıldönümüne denk gelen Ukrayna müzakerelerine ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu vurgulayacağını bildirdi.

Lavrov, Türkiye'yi en son geçen yıl ekim ayında ziyaret etmişti.

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy geçen hafta yaptığı açıklamada, ülkesinin Rusya ile savaşını sona erdirmek için güvenlik garantileri vermek üzere Türkiye'nin yanı sıra İngiltere ve ABD'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden geniş temsiliyet istediğini söyledi.

ABD ve Rusya'dan müzakereciler geçen hafta Riyad'da bir araya gelerek, Kiev'in katılımı olmaksızın Ukrayna'daki çatışmayı sona erdirmeyi görüştüler. Zelenskiy aynı gün Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Geçtiğimiz salı günü Ukraynalı mevkidaşını kabul eden Erdoğan, ülkesinin Moskova, Kiev ve Washington'un katılacağı Ukrayna görüşmeleri için ‘ideal bir ev sahibi’ olacağını yineledi.

NATO üyesi Türkiye, Mart 2022'de Moskova ve Kiev arasında iki kez doğrudan müzakerelere ev sahipliği yaparak yapmaya çalıştığı gibi, çatışmanın sona erdirilmesinde kilit bir rol oynamayı umuyor.

Türkiye, Ukrayna’ya insansız hava araçları (İHA) satıyor, ancak Rusya'ya yaptırım uygulamaktan kaçınıyor.

Ankara ayrıca, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyor ve Moskova'nın 2014'te işgal ettiği Kırım Yarımadası'nın, yarımadanın Türkçe konuşan Tatar azınlığının korunması arzusuyla Kiev'e iadesini talep ediyor.



Ukraynalılar, Trump'a tepkili: Bizi Kızılderililer gibi bitirecekler

Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)
Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)
TT

Ukraynalılar, Trump'a tepkili: Bizi Kızılderililer gibi bitirecekler

Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)
Cephede Rus saldırılarına karşı direnen Ukrayna, ABD'nin dayattığı maden anlaşmalarını henüz imzalamadı (AFP)

Donald Trump'ın yıllardır Rusya'yla savaşan Ukrayna'nın değerli madenlerinden pay talep etmesi, Doğu Avrupa ülkesinde yaşayanların tepkisini çekti.

Sovyetler Birliği döneminden kalma çiftçi kasabası Liodiane'ye de giden Guardian muhabiri Luke Harding, Ukraynalıların ne düşündüğünü dünyaya duyurdu. 

UkrLithiumMining adlı Ukrayna şirketinin bölgedeki temsilcisi olan Mikola Hreçukha, Liodiane'deki tarım faaliyetlerinin zayıflamasıyla birlikte artık bölgede neredeyse hiç kimsenin yaşamadığını vurgulayarak ekliyor:

Her yerde iyi miktarda lityum var. En büyük yoğunluk, 200-500 metre derinliklerinde. Günde 4 bin 300 ton çıkarabiliriz. Muazzam bir potansiyel var.

Bölgedeki çalışmalar, nadir bulunan bir lityum alüminyum silikat olan petalitin ciddi miktarlarda olduğunu ortaya koyuyor. Bu mineral, elektrikli otomobil ve cep telefonu bataryalarında kullanılıyor. 

Lityum, titanyum, uranyum, kömür, demir, çelik ve denizaltından çıkarılabilecek kaya gazına sahip Ukrayna'nın rezervlerinin değerinin 14,8 trilyon doları bulduğu tahmin ediliyor

Bunların önemli bir kısmının çıkarılması için yatırım yapılması gerekiyor. Rusya'nın işgal ettiği topraklarda da ciddi miktarda rezerv olduğu bildiriliyor.

Ancak yine de Donald Trump, Kiev'e yapılan yardımın karşılığını almakta kararlı.

Ekonomik Strateji Merkezi adlı Kiev merkezli düşünce kuruluşunda çalışan kıdemli ekonomist Volodimir Landa, "Sanki Amerika'ya karşı savaş kaybetmişiz de tazminat isteniyor gibi" diyor. 

Liodiane yakınlarında yaşayan Ukraynalılardan Tetyana Slivenko da şu ifadeleri kullanıyor:

Savaş zamanında bizim kaynaklarımızı almak istiyor. Biz nasıl yaşayacağız? Çocuklarımız var. ABD ekonomik potansiyelimizi bizden almak istiyor gibi. Kızılderililere yaptıkları gibi bizi bitirecekler.

Civardaki Kopanki ve Haiivka köylerinde çoğu yaşlı 300 civarında kişi yaşıyor. 

72 yaşındaki Stanislav Ryabçenko maden inşasıyla birlikte taşınacak gençlerin bölgeyi canlandırmasını istediğini belirtirken "Trump şantaj yapıyor. Rusları tek başına atamayacağımızı biliyor. Ortak üretime ihtiyacımız var, ele geçirmeye değil" diyor. 

UkrLithiumMining, Kiev'in 350 kilometre güneyindeki bu bölgede 20 yıllığına madencilik yapmak için 2017'de devletten 5 milyon dolar karşılığında lisans almış. 

Şirketin stratejilerden sorumlu üst yöneticisi Denis Alyoşin, yabancı yatırımcıya ihtiyaç duyduklarını ve 350 milyon dolarla yeni ve modern bir maden ocağı kurabileceklerini söylüyor:

İnsanlar yere kazma vurunca para bulacağını sanıyor. Bu proje üzerinde 5-6 yıldır çalışıyoruz. Yatırımla birlikte 2028'de üretime başlayabiliriz.

ABD Başkanı Donald Trump, Kiev'e gönderilen yardımların karşılığında 500 milyar dolar değerinde nadir toprak elementi istediklerini ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin de bunu kabul ettiğini 3 Şubat'ta yaptığı açıklamada öne sürmüştü. 

Zelenski ise maden anlaşmasına açık olduklarını fakat nadir toprak elementi rezervlerinin neredeyse yarısının Rus işgali altındaki topraklarda yer aldığını iki hafta önce belirtmişti. 

Konuyla ilgili müzakereler sürüyor.

Independent Türkçe, Guardian, Reuters