Trump, İngilizceyi ABD'nin resmi dili yapan kararnameyi imzaladı

 ABD'nin New York eyaletindeki Brooklyn'de İspanyolca ve İngilizce tabelalar (AP)
ABD'nin New York eyaletindeki Brooklyn'de İspanyolca ve İngilizce tabelalar (AP)
TT

Trump, İngilizceyi ABD'nin resmi dili yapan kararnameyi imzaladı

 ABD'nin New York eyaletindeki Brooklyn'de İspanyolca ve İngilizce tabelalar (AP)
ABD'nin New York eyaletindeki Brooklyn'de İspanyolca ve İngilizce tabelalar (AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, İngilizceyi ABD'nin resmi dili olarak tanıyan bir kararname imzaladı.

Kararname, federal fon alan devlet kurumları ve kuruluşların İngilizce dışındaki dillerde belge ve hizmet sağlamaya devam edip etmemeyi seçmelerine olanak tanıyor.

Söz konusu kararname, eski Başkan Bill Clinton tarafından çıkarılan ve federal fon alan hükümet ve kuruluşların İngilizce konuşmayanlara dil yardımı sağlamasını gerektiren talimatı iptal ediyor.

Şarku’l Avsat’ın AP'den aktardığı habere göre kararnamede, “İngilizceyi resmi dil haline getirmek sadece iletişimi kolaylaştırmakla kalmayacak, aynı zamanda ortak ulusal değerlerin desteklenmesine ve daha uyumlu ve verimli bir toplum yaratılmasına da yardımcı olacaktır” denildi.

Kararname metninin devamında, “Yeni Amerikalıları karşılarken, ulusal dilimizin öğrenilmesini ve benimsenmesini teşvik eden bir politika, ABD'yi ortak bir yuva haline getirecek ve yeni vatandaşların Amerikan rüyasını gerçekleştirmelerini sağlayacaktır. İngilizce konuşmak sadece ekonomik olarak kapıları açmakla kalmaz; yeni gelenlerin topluma entegre olmalarına, ulusal geleneklere katılmalarına ve toplumumuza katkı sağlamalarına yardımcı olur” ifadeleri yer aldı.

dfrgthy
ABD'nin New York eyaletindeki Brooklyn'de Çince ve İngilizce bir tabela (AP)

İngilizce'nin ABD'nin resmi dili olmasını savunan bir kuruluş olan US English'e göre, 30'dan fazla eyalet İngilizce'yi resmi dilleri haline getiren yasaları kabul etmiş durumda.

Kongre'deki temsilciler on yıllardır İngilizce'nin ABD'nin resmi dili olması için yasa tasarıları sundu, ancak bu çabalar başarısızlıkla sonuçlandı.

Yeni ABD yönetimi, Trump'ın göreve başlamasından saatler sonra Beyaz Saray'ın resmî internet sitesinin İspanyolca versiyonunu kaldırdı. Trump ilk döneminde de internet sitesinin İspanyolca versiyonunu kapatmıştı. Ancak Başkan Joe Biden'ın 2021'de göreve gelmesiyle birlikte yeniden açıldı.

ABD henüz ülke için tek bir resmi dil tanımıyor. Bu konu ülkenin siyasi hayatında da sorun teşkil ediyor. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca, konuyla ilgili birçok yasa tasarısı Kongre'den geçemedi.

Donald Trump, 2015 yılında siyasi arenaya girdiğinden bu yana, özellikle de ülkeye yönelik göç dalgaları ışığında, İngilizcenin Amerikan toplumu için öneminden bahsetti. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Trump o yıl Cumhuriyetçilerin ön seçim tartışmalarında, “Bu ülkede asimile olmak için İngilizce konuşmak zorundasınız. Biz İngilizce konuşulan bir ülkeyiz, İspanyolca konuşulan bir ülke değiliz” dedi.

ABD'ye yönelik başlıca göçmen akınları İspanyolca konuşulan ülkelerden geliyor.



Mali kriz İran Ekonomi Bakanı'nı devirdi, Pezeşkiyan "yaptırımları" suçladı

Pezeşkiyan'ın Himmeti'yi savunan konuşması sırasında parlamento oturumundan (EPA)
Pezeşkiyan'ın Himmeti'yi savunan konuşması sırasında parlamento oturumundan (EPA)
TT

Mali kriz İran Ekonomi Bakanı'nı devirdi, Pezeşkiyan "yaptırımları" suçladı

Pezeşkiyan'ın Himmeti'yi savunan konuşması sırasında parlamento oturumundan (EPA)
Pezeşkiyan'ın Himmeti'yi savunan konuşması sırasında parlamento oturumundan (EPA)

Ekonomik ve yaşamsal kriz, muhafazakâr parlamento ile reformist Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan arasındaki ilk çatışmada, İran Ekonomi Bakanı Abdunnasır Himmeti'yi görevden aldı.

Milletvekilleri hükümeti ekonomik krizleri, özellikle de bozulan para birimi ve fiyat artışını önleyememekle suçladı. 290 milletvekilinden 273'ünün katıldığı oylamada 182 milletvekili görevden alınma yönünde oy kullanırken, 89 milletvekili karşı oy kullandı.

Pezeşkiyan, bakanı savunarak krizden uluslararası yaptırımları ve Irak ile Türkiye'nin geciken borç geri ödemelerini sorumlu tuttu.

“Düşmanla (ekonomik) bir savaşın ortasındayız ve bir kişiyi suçlamak sorunu çözmez” diyen Himmeti, hükümetin Lider Ali Hamaney'in ABD'ye karşı politikasını izleyeceği sözünü verdi.

Himmeti, enflasyonun “birikmiş bir sorun” olduğunu söyledi ve hükümetin yaptırımların etkisini hafifletmek için komşu ülkelerle ilişkileri geliştirmeye çalıştığını kaydetti.