Trump, kendisini eleştiren medyaya öfkesini kustu: “Gayri meşru” ve “yozlaşmış”

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Trump, kendisini eleştiren medyaya öfkesini kustu: “Gayri meşru” ve “yozlaşmış”

ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Beyaz Saray'a dönüşünden bu yana büyük ölçüde yeniden şekillenen Adalet Bakanlığı'nda yaptığı konuşmada, kendisini eleştiren medyaya ve siyasi muhaliflerine olan öfkesini dile getirdi.

Trump, seçim kampanyası boyunca kendisine yönelik uygulanan cezai tedbirleri, Adalet Bakanlığı'nın selefi Joe Biden döneminde kendisine karşı uyguladığı ve her zaman zulüm olarak nitelendirdiği uygulamalara benzetmişti.

Trump şunları söyledi: "Kampanyamı gözlediler ve birçok sahtekarlık ve dezenformasyon operasyonu başlattılar."

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığı habere göre şöyle devam etti: "Yasayı geniş çapta ihlal ettiler, aileme, ekibime ve destekçilerime zulmettiler, Mar-a-Lago'daki evimi aradılar ve benim ABD başkanı olmamı engellemek için ellerinden gelen her şeyi yaptılar."

Trump, 2021'de Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra gizli belgeleri saklama suçlamasıyla kendisini hedef alan federal tedbirlere atıfta bulunuyordu.

Trump, kendisini eleştiren medyaya sert bir saldırı başlattı ve medyayı hakimlere "yasadışı bir şekilde" baskı uygulamakla suçladı.

ABD Başkanı, CNN, MSNBC ve belirtmediği gazetelerin "gerçekten yüzde 97,6'sı benim hakkımda kötü şeyler yazıyor, bu işin durması lazım. Yasa dışı olmalı" dedi.

Adalet Bakanlığı genel merkezinde savcılara ve kolluk kuvvetlerine hitaben yaptığı konuşmada Trump, bu medya kuruluşlarını "Demokrat Parti'nin siyasi kolları" olarak nitelendirdi. Bana göre bu gerçekten yozlaşmış ve yasa dışıdır. "Yaptığınız şey yasa dışı" ifadesini kullandı.

Bu medyanın "hâkimleri etkilediğini ve aslında kanunları değiştirdiğini, bu konunun meşru olamayacağını" söyleyen Trump, bunun yasal olduğunu düşünmüyorum. Bunu birbirleriyle mükemmel bir koordinasyon içinde yapıyorlar” dedi.

Trump, 2016'da ilk dönem başkanlığına seçilmesinden bu yana, kendisine karşı çıkan ABD medya kuruluşlarına sert eleştiriler yöneltmeyi, konuşmasının önemli bir parçası haline getirdi.

Anayasası basın özgürlüğünü güvence altına alan bir ülkenin başkanı için benzeri görülmemiş bir uygulamayla Trump, aynı fikirde olmadığı gazetecileri rutin olarak "halk düşmanı" olarak nitelendiriyor ve "yanıltıcı haberler" yayıyor.

Ocak ayında ikinci başkanlık döneminin başlamasından bu yana Trump, Associated Press (AP) gibi büyük medya kuruluşları üzerinde hızlı bir baskı kurarken, sağcı medya kuruluşlarının Beyaz Saray'ı daha rahat takip etmesini sağladı.



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab