Beyaz Saray, Amerikalı yargıçları Trump'ın otoritesini "baltalamakla" suçluyor

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Carolyn Leavitt, Beyaz Saray'daki günlük brifing sırasında, 19 Mart 2025 (AP)
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Carolyn Leavitt, Beyaz Saray'daki günlük brifing sırasında, 19 Mart 2025 (AP)
TT

Beyaz Saray, Amerikalı yargıçları Trump'ın otoritesini "baltalamakla" suçluyor

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Carolyn Leavitt, Beyaz Saray'daki günlük brifing sırasında, 19 Mart 2025 (AP)
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Carolyn Leavitt, Beyaz Saray'daki günlük brifing sırasında, 19 Mart 2025 (AP)

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, mevcut yönetimin bazı icraatlarını askıya alan ya da iptal eden kararlar veren yargıçları, Donald Trump'ın başkanlık otoritesini “baltalamakla” suçladı.

Beyaz Saray sözcüsü Caroline Leavitt, Trump'ın göçmenlerin sınır dışı edilmesini askıya alan yargıcın görevden alınması çağrısının ardından düzenlediği basın toplantısında, “Onlar sadece başkanın ve ülkemizin baş yöneticisinin iradesini baltalamakla kalmıyorlar, aynı zamanda Amerikan halkının iradesini de baltalıyorlar” dedi.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Leavitt, “Bu yargıcın Başkan'ın otoritesini zayıflatmaya çalıştığı çok açık” ifadelerini kullandı.



JFK suikastı belgeleri eksik mi? Uzmanlar tatmin olmadı

TT

JFK suikastı belgeleri eksik mi? Uzmanlar tatmin olmadı

Kelly Rissman 

Başkan Donald Trump, John F. Kennedy'nin 1963'te öldürülmesiyle ilgili dosyaların "tam ve eksiksiz" açıklanmasını emretti ancak uzmanlar bunların çoğunun henüz ortaya çıkmadığını söylüyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi 1963'te Başkan John F. Kennedy'ye düzenlenen suikastla ilgili binlerce gizli belgeyi yayımladı ancak araştırmacılar bu belgelerin söz verilen dosyaların üçte ikisini içermediğini söylüyor.

Görevdeki üçüncü gününde Trump, "John F. Kennedy suikastına ilişkin tüm kayıtların tam ve eksiksiz yayımlanması" talimatını vermiş, araştırmacılar da daha önce kamuoyuyla paylaşılmamış yaklaşık 3 bin 500 belgenin yayımlanmasını beklemişti.

Merakla beklenen belge dökümü salı günü gerçekleşti ancak bazı uzmanlar düzenlenen dosyaların sadece üçte birinin yayımlandığını söylüyor.

Bu uzmanlardan biri de JFK suikastı dosyalarına ilişkin veri tabanı Mary Ferrell Vakfı'nın başkan yardımcısı Jefferson Morley.

Morley salı günü geç saatlerde X'te, salı günkü açıklamanın "cesaret verici bir başlangıç" olduğunu söyledi. Ancak saklanan belgelerin sadece yaklaşık 1124'ünün yayımlandığını da belirtti. Bu dilimin vaat edilen dosyaların üçte ikisini, 500 IRS kaydının hiçbirini ya da yakın zamanda keşfedilen FBI dosyalarını içermediğini belirtti.

Geçen ay FBI suikastla ilgili yaklaşık 2 bin 400 kayıt bulduğunu açıklamıştı.

Morley sözlerini şöyle sürdürdü:

Yine de bu, 1990'lardan bu yana JFK dosyalarının gizliliğinin kaldırılmasına ilişkin en olumlu haber.

Uzun süredir gizli tutulan bu kayıtlar JFK'nin CIA'e olan güvensizliğine, Castro suikastı planlarına, Oswald'ın Mexico City'de izlenmesine ve Oswald'ın dahil olduğu CIA propaganda operasyonlarına yeni bir ışık tutuyor.

Dallas'a yaptığı ziyaret sırasında suikasta uğrayan Kennedy'yle ilgili kayıtların yayımlanması, onlarca yıldır ölümünü çevreleyen birçok komplo teorisine son verebilir.

Trump pazartesi günü John F. Kennedy Gösteri Sanatları Merkezi'nde yaptığı açıklamada "İnsanlar onlarca yıldır bunu bekliyordu" dedi.

Elimizde muazzam miktarda kağıt var. Çok fazla okuma var. Bir şeyleri düzenleyeceğimizi düşünmüyorum.

Dosyalarda suikasttan tutuklanan ancak yargılanamadan öldürülen 24 yaşındaki Lee Harvey Oswald "kötü nişancı" diye tanımlanıyordu.

Virginia Üniversitesi Siyaset Merkezi Direktörü ve "The Kennedy Half-Century"nin yazarı Larry J. Sabato, Associated Press'e yaptığı açıklamada, yayımlanan kayıtların incelenmesinin biraz zaman alacağını söyledi.

Sabato, "Önümüzde uzun bir süre yapacak çok işimiz var ve insanlar bunu kabul etmeli" dedi.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news