Venezuela, yüzlerce göçmeni Meksika'dan uçakla ülkelerine geri getirdi

Meksika'dan gelen Venezuelalı göçmenler, Başkan Trump'ın göçmenlere yönelik baskıları nedeniyle ABD'ye ulaşma umutlarını kaybettikten sonra 20 Mart 2025 Perşembe günü Maiquetia, Venezuela'daki Simón Bolívar Uluslararası Havalimanı'nda uçaktan indiler (AP)
Meksika'dan gelen Venezuelalı göçmenler, Başkan Trump'ın göçmenlere yönelik baskıları nedeniyle ABD'ye ulaşma umutlarını kaybettikten sonra 20 Mart 2025 Perşembe günü Maiquetia, Venezuela'daki Simón Bolívar Uluslararası Havalimanı'nda uçaktan indiler (AP)
TT

Venezuela, yüzlerce göçmeni Meksika'dan uçakla ülkelerine geri getirdi

Meksika'dan gelen Venezuelalı göçmenler, Başkan Trump'ın göçmenlere yönelik baskıları nedeniyle ABD'ye ulaşma umutlarını kaybettikten sonra 20 Mart 2025 Perşembe günü Maiquetia, Venezuela'daki Simón Bolívar Uluslararası Havalimanı'nda uçaktan indiler (AP)
Meksika'dan gelen Venezuelalı göçmenler, Başkan Trump'ın göçmenlere yönelik baskıları nedeniyle ABD'ye ulaşma umutlarını kaybettikten sonra 20 Mart 2025 Perşembe günü Maiquetia, Venezuela'daki Simón Bolívar Uluslararası Havalimanı'nda uçaktan indiler (AP)

ABD'nin bir suç çetesine mensup olmakla suçlanan Venezuelalı göçmenleri El Salvador'daki bir hapishaneye sınır dışı etmesinden beş gün sonra, 300'den fazla Venezuelalı göçmen dün Venezuelalı yetkililer tarafından kiralanan bir uçakla Meksika'dan KaraKas'a geldi.

 Meksika'dan gelen Venezuelalı göçmenler, 20 Mart 2025 perşembe günü, Başkan Trump'ın göçmenliğe yönelik baskıları nedeniyle ABD'ye ulaşma umutlarını yitirdikten sonra Venezuela'nın Maiquetia kentindeki Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı'ndan çıktılar (AP)Meksika'dan gelen Venezuelalı göçmenler, 20 Mart 2025 perşembe günü, Başkan Trump'ın göçmenliğe yönelik baskıları nedeniyle ABD'ye ulaşma umutlarını yitirdikten sonra Venezuela'nın Maiquetia kentindeki Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı'ndan çıktılar (AP)

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre, İçişleri Bakanı Diosdado Cabello 311 göçmeni Maiquetia Uluslararası Havaalanında ayakta alkışlayarak karşıladı ve gelişleri devlet televizyonundan canlı olarak yayınlandı.

İlk haberlere göre bu göçmenler Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaşmak isteyen ancak bundan vazgeçen göçmenlerdi.

Tekerlekli sandalyedeki Venezüellalı bir göçmen, 20 Mart 2025'te Maiquetía, Venezuela'daki Simón Bolívar Uluslararası Havaalanında (AFP)Tekerlekli sandalyedeki Venezüellalı bir göçmen, 20 Mart 2025'te Maiquetía, Venezuela'daki Simón Bolívar Uluslararası Havaalanında (AFP)

Bu, ABD Başkanı Donald Trump'ın coak ayında göreve gelmesinden bu yana Venezuela'ya göçmen taşıyan dördüncü uçak. Trump, Venezuelalı düzensiz göçmenlerin ABD'ye geri gönderilmesi konusunda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun solcu hükümetiyle anlaşmaya varmıştı.

Şubat ayında biri ABD'nin Teksas eyaletinden diğeri de Honduras'tan olmak üzere iki uçak Guantanamo'daki ABD askeri üssünde gözaltında tutulan göçmenleri taşıdı.

Venezuela'nın Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı'nda 20 Mart 2025 perşembe günü tekerlekli sandalyedeki Venezuelalı bir göçmenin Meksika'dan gelen uçaktan inmesine yardım edilirken, AP)Venezuela'nın Simon Bolivar Uluslararası Havalimanı'nda 20 Mart 2025 perşembe günü tekerlekli sandalyedeki Venezuelalı bir göçmenin Meksika'dan gelen uçaktan inmesine yardım edilirken, AP)

ABD ayrıca pazar günü 238 Venezuelalıyı, ABD yönetiminin terör örgütü olarak tanımladığı Venezuelalı Trinidad ve Tobago çetesine üye olmakla suçlayarak, El Salvador'a gönderdi.

Cabello, Meksikalı yetkililere teşekkür ettikten sonra pistte şunları söyledi: “Devlet Başkanı Nicolas Maduro, nerede olurlarsa olsunlar tüm Venezuelalıların geri getirilmesi talimatını verdi... “El Salvador hükümeti tarafından alınanları, ABD'den sınır dışı edilenleri yargılanmadan ve herhangi bir sabıka kaydı olmadan suçlu olarak damgalananları da Venezüella'ya geri getirmeyi umuyoruz.

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, 20 Mart 2025'te Venezuela Maiquetia'daki Simón Bolívar Uluslararası Havaalanına 311 Venezuelalı göçmenin gelişinin ardından konuşuyor (AFP)Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, 20 Mart 2025'te Venezuela Maiquetia'daki Simón Bolívar Uluslararası Havaalanına 311 Venezuelalı göçmenin gelişinin ardından konuşuyor (AFP)

Cabello şöyle devam etti: “El Salvador hükümetinin El Salvador'da gözaltında tutulan Venezuelalıları (Venezuela'ya) geri göndereceğini ve böylece ailelerinin yanına dönebileceklerini umuyoruz.”

Washington yaptığı açıklamada Venezuelalı göçmenlerin ABD'den Karakas'a geri gönderilmesine yönelik uçuşların yeniden başlamadığını doğruladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı X platformu aracılığıyla yaptığı açıklamada: “Beklendiği üzere Nicolás Maduro ve yandaşları yalan söylemeye devam ediyor. Basında çıkan haberlere rağmen bugün Meksika üzerinden Venezüella'ya geri dönüş uçuşu yapılmamıştır. Maduro yalan söylemeyi bırakmalı ve haftalık düzenli geri dönüş uçuşları düzenlemelidir” ifadelerini kullandı.



Lahey Mahkemesi Netanyahu ve Gallant'ın tutuklama kararını dondurmaya hazır

Uluslararası Ceza Mahkemesi Binyamin Netanyahu ve Yoav Galant'ı Gazze savaşı nedeniyle tutuklama kararı almıştı (Reuters)
Uluslararası Ceza Mahkemesi Binyamin Netanyahu ve Yoav Galant'ı Gazze savaşı nedeniyle tutuklama kararı almıştı (Reuters)
TT

Lahey Mahkemesi Netanyahu ve Gallant'ın tutuklama kararını dondurmaya hazır

Uluslararası Ceza Mahkemesi Binyamin Netanyahu ve Yoav Galant'ı Gazze savaşı nedeniyle tutuklama kararı almıştı (Reuters)
Uluslararası Ceza Mahkemesi Binyamin Netanyahu ve Yoav Galant'ı Gazze savaşı nedeniyle tutuklama kararı almıştı (Reuters)

İsrail hükümeti tarafından Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) temsil etmek üzere atanan İsrail Başyargıcı Ahron Barak, mahkemenin 7 Ekim 2023'te yaşanan olayları ve ardından gelen savaşı soruşturmak üzere resmi bir soruşturma komisyonu kurulması halinde Başbakan Benjamin Netanyahu ve görevden alınan Savunma Bakanı Yoav Galant'ı tutuklama kararını dondurmaya hazır olduğunu açıkladı.

İbrani medyasına açıklamalarda bulunan Barak, birkaç gün önce İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına ilişkin davayı görüşen ve Netanyahu ile Gallant'ın tutuklanmasına karar veren mahkemenin yetkilileriyle görüştüğünü söyledi. Onlara İsrail'de 7 Ekim'le ilgili resmi bir soruşturma komisyonu kurulması halinde tutumlarının ne olacağını soran Barak şu yanıtı almış: “Açıkça bu durumda Netanyahu ve Gallant'ı tutuklama kararlarını iptal edeceklerini ve davayı donduracaklarını söylediler.”

İsrail yargısında devrim yaptığı bilinen ve hem sağ hem de sol kesim tarafından kabul görmeyen 89 yaşındaki Barak, “İsrail yargısına saygı duyan ve bütünlüğüne inanan dünya bizimle çatışmak istemiyor ama biz haritayı okumuyoruz. Netanyahu liderliğindeki hükümet İsrail yargısının altını oymaya ve uluslararası konumunu zayıflatmaya devam ediyor” dedi.

Şin Bet şefi Ronen Bar'ın görevden alınmasına ve Yargı Danışmanı Gali Behraf-Miara'nın görevden alınma niyetine atıfta bulunan Barak “Bunlar yasadışı kararlardır. Bu kararların bir Yüksek Mahkeme yargıcı olarak kendisine sunulması halinde bunları tamamen reddederim" şeklinde konuştu. Barak, Dünyanın İsrail demokrasisindeki gerilemeyi izlediği ve yakından takip ettiği ve bu nedenle İsrail'e karşı pozisyon aldığı uyarısında bulundu.

21 Kasım 2024 tarihinde Lahey Mahkemesi I. Ön Yargılama Dairesi, Netanyahu ve Gallant hakkında savaş suçları ve soykırımın işlendiği savaş sırasında İsrail'i yönettiklerinden dolayı tutuklama emri çıkarmıştı. Aynı kararla Hamas lideri Muhammed Diab İbrahim el-Masri (Muhammed el-Deif olarak biliniyor) hakkında da insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldı. UCM Savcısı başlangıçta Hamas'ın diğer iki üst düzey lideri İsmail Haniye ve Yahya el-Sinvar için de tutuklama emri çıkarılması için başvuruda bulunmuştu. Suikastların doğrulanmasının ardından Daire talepleri geri çekmeyi kabul ederek Netanyahu ve Gallant hakkındaki tutuklama emirlerini saklı tuttu.

scdfvgh
UCM Genel Merkezi (Reuters)

UCM Dairesi o dönemde yaptığı iki açıklamada, tanıkları korumak ve soruşturmaların yürütülmesini sağlamak için tutuklama kararlarının “gizli” olarak sınıflandırıldığını söyledi. Ancak, tutuklama emrinde ele alınana benzer eylemlerin devam etmesi nedeniyle açıklamasında yer alan bilgileri yayınlamaya karar verdi. Mahkeme, tutuklama kararlarının varlığından haberdar edilmenin mağdurların ve ailelerinin yararına olacağını değerlendirdiğini de belirtti. Mahkeme, o gün İsrail'in yargı yetkisi olmadığı yönündeki görüşünü reddetti. Mahkeme “Netanyahu ve Gallant'ın iddia edilen davranışları mahkemenin yetki alanına girmektedir” dedi. Mahkeme, bu yetki alanının Doğu Kudüs de dahil olmak üzere Gazze ve Batı Şeria'yı kapsadığını kaydetti.

İsrail, kararının antisemitik olduğunu düşünerek mahkemeye saldırdı ve çeşitli ülkelerdeki hükümetleri uymamaya ikna etmeye çalışarak mahkemeye karşı siyasi bir kampanya başlattı. Ancak mahkemenin kurulduğu Roma Deklarasyonu'na taraf olan ülkelerin büyük çoğunluğu kararı kabul etmeyerek karara bağlı olduklarını açıkladı ve İsrail hükümetinden, yargının kendilerini ve savaştan sorumlu diğer İsrailli yetkilileri tutuklamasını engelleyemeyecekleri için kendilerini küçük düşürmemesi ricasında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri kararı reddetti ve Netanyahu'yu memnuniyetle karşıladı. Macaristan ve Arjantin gibi bazı ülkeler ise karara uymayacaklarını açıkladılar.