Hindistan’ın Çin’e karşı "mega" hamlesi hayal kırıklığıyla sonuçlandı

Hindistan'ın Çin'le rekabet ettiği sektörlerde teşvik programı yetersiz kaldı (Reuters)
Hindistan'ın Çin'le rekabet ettiği sektörlerde teşvik programı yetersiz kaldı (Reuters)
TT

Hindistan’ın Çin’e karşı "mega" hamlesi hayal kırıklığıyla sonuçlandı

Hindistan'ın Çin'le rekabet ettiği sektörlerde teşvik programı yetersiz kaldı (Reuters)
Hindistan'ın Çin'le rekabet ettiği sektörlerde teşvik programı yetersiz kaldı (Reuters)

Hindistan'ın Çin fabrikalarına rakip olmak için hazırladığı 23 milyar dolarlık yatırım programını uzatma planı rafa kalktı.

Reuters’ın aktardığına göre Hindistan’da yerel üretimi artırmayı hedefleyen teşvik programının uzatılması, ülkenin lideri Narendra Modi tarafından iptal edildi.

Aralarında Apple'a parça üreten Tayvan merkezli Foxconn’ın Hindistan’daki firmasının da yer aldığı yaklaşık 750 şirket, Üretim Girişimi adlı programdan faydalanmak için başvuru yapmıştı. Şirketler arasında Hindistanlı enerji ve telekomünikasyon devi Reliance Industries de bulunuyor.

Modi yönetimi, üretim hedeflerine ve son teslimat tarihlerine uymaları halinde şirketlere nakit ödeme yapmayı planlıyordu. Hedef, yıl sonuna kadar imalatın ekonomideki payını yüzde 25’e çıkarmaktı.

Ancak programa katılan birçok firma üretime başlayamazken, hedeflere ulaşan şirketlerse Yeni Delhi yönetiminin sübvansiyonları ödemekte yavaş davrandığını bildiriyor.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre programa katılan firmalar, Ekim 2024 itibarıyla 151,93 milyar dolar değerinde mal üretti, bu da hükümetin koyduğu hedefin yüzde 37’sine denk geliyor. Hindistan ise sadece 1,73 milyar dolar teşvik ödemesi yaptı, bu da programa ayrılan fonların yüzde 8’inden azını karşılıyor.

Reuters, planın “hayal kırıklığıyla” sonuçlandığını yazıyor. Programın 4 yıl önce uygulamaya konmasından bu yana imalatın ekonomideki payının yüzde 15,4'ten yüzde 14,3'e gerilediği aktarılıyor.

Program kapsamında ilaç ve cep telefonu sektörlerinde üretimin artırıldığı ancak çelik, tekstil, gıda ve güneş enerjisi paneli gibi kritik endüstrilerde başarıya ulaşılamadığı ifade ediliyor. Hindistan özellikle bu sektörlerde daha ucuza üretim yapan Çin’e karşı rekabette zorlanıyor.

Yatırım hamlesi, Çin’in üretim kapasitesiyle mücadele etmek amacıyla pandemi döneminde başlatıldı. O dönemde katı karantina kurallarının uygulandığı “sıfır Kovid” politikası nedeniyle Çin, üretimi sürdürmekte zorlanıyordu.  

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla konuşan Hindistanlı yetkililer, Modi yönetiminin hedeflerinden vazgeçmediğini ve alternatif programlar üzerinde çalıştığını söylüyor. Kaynaklar, bürokratik engellerin firmalara ödeme yapılmasını güçleştirdiğini de ifade ediyor.

Delhi merkezli düşünce kuruluşu Sosyal Kalkınma Konseyi’nden ticaret uzmanı Biswajit Dhar, Modi hükümetinin yabancı yatırımcıları çekmek için “son treni kaçırmadan” yeni planlar yapması gerektiğini belirtiyor:

Teşvik programı, imalat sektörümüzü canlandırmak için sahip olduğumuz muhtemelen son şans. Böyle bir mega program başarısız olursa, herhangi bir şeyin işe yaramasını bekleyebilir miyiz?

Independent Türkçe, Reuters, Financial Express



Trump altıncı nesil savaş uçağını tanıttı

Trump dün Beyaz Saray'da yeni nesil savaşçıları anlattı (AP)
Trump dün Beyaz Saray'da yeni nesil savaşçıları anlattı (AP)
TT

Trump altıncı nesil savaş uçağını tanıttı

Trump dün Beyaz Saray'da yeni nesil savaşçıları anlattı (AP)
Trump dün Beyaz Saray'da yeni nesil savaşçıları anlattı (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Pentagon'un mevcut ABD filosunun çok ötesinde gizlilik, sızma ve manevra kabiliyetlerine sahip olacağını söylediği altıncı nesil F-47 savaş uçağını tanıttı.

Savunma Bakanı Pete Hegseth ile Oval Ofis'te bir basın toplantısı düzenleyen Trump, ABD Hava Kuvvetleri için F-47'yi geliştirmek üzere Boeing ile 20 milyar dolarlık bir sözleşme imzalandığını duyurdu. Trump, “Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük havacılık ve uzay şirketleri arasında yapılan titiz ve kapsamlı bir yarışmanın ardından, Hava Kuvvetleri Yeni Nesil Hava Üstünlüğü (avcı uçağı) sözleşmesini (Boeing'e) verecektir” dedi.

Trump, önümüzdeki iki yıl içinde üretilmesi beklenen yeni nesil savaş uçaklarını, ABD Hava Kuvvetleri'nin hava hakimiyetini sürdürmesini ve Amerika'yı havacılık endüstrisi ve teknolojisinin ön saflarında tutmasını sağlayacak bir başarı olarak nitelendirdi.