ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance dün yaptığı açıklamada, bu hafta üst düzey bir ABD heyetiyle Grönland'ı ziyaret edeceğini söyledi.
Başkan Donald Trump, ABD'nin Grönland'ın kontrolünü ele geçirmesi gerektiğini vurguluyor ve bu geniş adanın ABD ulusal güvenliği için önemli olduğunu iddia ediyor.
Grönland ve Danimarka hükümetleri ABD'nin herhangi bir kontrolüne karşı olduklarını dile getirdiler. Anketler, Grönlandlıların neredeyse tamamının ABD'ye katılmaya karşı olduğunu gösteriyor.
Vance, sosyal medya platformu X'te yaptığı bir paylaşımda şunları yazdı “Cuma günü Grönland'ı ziyaret etmek için sabırsızlanıyorum.” Gönderide ayrıca Vance'in ziyareti duyurduğu bir video da yer aldı.
Vance videoda, “Diğer pek çok ülke Grönland'ı tehdit etti. Topraklarını ve su yollarını kullanarak ABD ve Kanada'yı ve tabii ki Grönland halkını tehdit etmekle tehdit etti. Dolayısıyla gözümüz orada olacak” ifadelerini kullandı.
Vance, “Ne yazık ki hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Danimarka'daki liderlerin Grönland'ı çok uzun süre görmezden geldiklerini düşünüyorum” diye ekledi.
Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Grönland, önce bir koloni, şimdi de yarı özerk bir bölge olarak yüzyıllardır Danimarka tarafından kontrol ediliyor. Danimarka anayasası tarafından yönetilmekte ve yasal statüsünde yapılacak herhangi bir değişiklik anayasa değişikliği de gerektirecektir.
Bir ABD askeri üssüne ev sahipliği yapan Grönland'ı ziyaret edecek ABD heyetinde, Başkan Yardımcısı'nın eşi Usha Vance, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Walts ve Enerji Bakanı Chris Wright da yer alıyor. Ziyaret Perşembe gününden cumartesi gününe kadar sürecek.