Kaosa rağmen Trump'a oy verenlerin sadece yüzde 2'si pişman

Ankete katılan seçmenlerin çoğu, Trump'a oy verme kararından hâlâ emin olduğunu söyledi

Yeni bir ankete göre Trump'a oy verenlerin sadece yüzde 2'si kararından pişman olduğunu ve imkanı olsa başka bir adaya oy vereceğini söyledi (AFP)
Yeni bir ankete göre Trump'a oy verenlerin sadece yüzde 2'si kararından pişman olduğunu ve imkanı olsa başka bir adaya oy vereceğini söyledi (AFP)
TT

Kaosa rağmen Trump'a oy verenlerin sadece yüzde 2'si pişman

Yeni bir ankete göre Trump'a oy verenlerin sadece yüzde 2'si kararından pişman olduğunu ve imkanı olsa başka bir adaya oy vereceğini söyledi (AFP)
Yeni bir ankete göre Trump'a oy verenlerin sadece yüzde 2'si kararından pişman olduğunu ve imkanı olsa başka bir adaya oy vereceğini söyledi (AFP)

Ariana Baio ABD Muhabiri 

Donald Trump'ın gümrük vergileriyle piyasaların dibe vurması ve ekonomistlerin tüketici fiyatlarıyla ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından bile Trump seçmenlerinin ezici çoğunluğu oylarını ABD Başkanı'na verdiğine pişman değil.

Massachusetts Amherst Üniversitesi / YouGov'un Trump seçmenleri arasında yaptığı yeni ankete göre, seçmenlerin sadece yüzde 2'si verdiği oydan pişmanlık duyduğunu ve şansı olsa farklı bir oy kullanacağını söyledi.

Şubat 2017'de seçmenlerin yüzde 4'ü Trump'a oy verdiği için pişman olduğunu belirtmişti.

UMass Amherst / YouGov'un anketinde ayrıca Trump'a oy verenlerin yüzde 74'ü kararlarından emin olduğunu söyledi. Seçmenlerin sadece yüzde 26'sı oylarıyla ilgili "bazı endişeler" duyduğunu ifade etti.

UMass Amherst'te siyaset bilimi alanında öğretim üyesi olan ve anketi yöneten Tatishe Nteta yaptığı açıklamada, "Başkan Trump'ın, seçmenlerini bu iş için doğru kişi olduğuna ikna etmek için hâlâ bolca fırsatı var ancak zaman daralıyor ve destekçileri bunu başarıp başaramayacağını görmek istiyor" dedi.

Trump seçim kampanyasını kayıt dışı göçmenlerin topluca sınır dışı edilmesi, market fiyatlarının düşürülmesi, enerji üretiminin artırılması, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi, İsrail-Hamas savaşının sona erdirilmesi, vergilerin düşürülmesi ve federal harcamaların azaltılması gibi vaatlerle yürüttü.

Trump bu vaatlerin çoğunu yerine getirmeye başladı ancak sorunlar da yok değil.

Elon Musk'ın kıdemli bir danışman ve federal işgücü, politikalar ve kurumlarda hızlı bir şekilde muazzam kesintiler öneren Hükümet Verimliliği Bakanlığı'nın fiili başkanı rolünü üstlenmesi önemli bir tartışma konusu.

UMass Amherst ve YouGov'un bir anketi, Amerikalıların çoğunun gizli bilgileri koruma, kesinti yapılacak federal programları belirleme ya da pozisyonunu şirketlerine fayda sağlamak için kullanmaktan kaçınma açısından Musk'a güvenmediğini tespit etmişti.

ABD Başkanı'nın, yönetim tarafından aniden ve sert bir şekilde tasfiye edilen federal çalışanları, kurumları veya politikaları eski haline getirmesini emreden federal yargıçlara meydan okuma aceleciliği de çoğu Amerikalı için bir başka tartışma konusu.

Ankete katılanların yüzde 55'i Trump'ın bir mahkeme kararına karşı gelmesinden endişe duyuyor ki yönetim, daha önce El Salvador'daki bir hapishaneden yanlışlıkla sınır dışı edilen bir adamı ABD'ye geri göndermeyi reddederek bunu yapmakla suçlanmıştı.

Yargıçlar her ne kadar Kilmar Abrego Garcia'nın ABD'ye iadesini yönetime emretse ve devlet çalışanları bunun bir hata olduğunu kabullense de Trump yönetimi, Garcia'nın sınır dışı edilmesinde kusur bulunmadığını kararlı bir şekilde savunmayı sürdürüyor.

Ancak Trump'ın onlarca yıllık politikaları ve yerleşik kurumları altüst ederek yol açtığı kaosa rağmen, Trump seçmenlerinin yüzde 50'sinden fazlası gelecek 4 yıldan umutlu olduklarını söylerken, Trump seçmenleri arasında daha umutlu olanlar beyaz, üniversite eğitimi almamış ve 40 bin dolardan az kazananlar.

Independent Türkçe, independent.co.uk/news



İsrail, İran'ın nükleer tesislerine "sınırlı" bir saldırı başlatmayı düşünüyor

Tahran'ın yaklaşık 322 kilometre (200 mil) güneyinde yer alan Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisinin genel görünümü (Reuters)
Tahran'ın yaklaşık 322 kilometre (200 mil) güneyinde yer alan Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisinin genel görünümü (Reuters)
TT

İsrail, İran'ın nükleer tesislerine "sınırlı" bir saldırı başlatmayı düşünüyor

Tahran'ın yaklaşık 322 kilometre (200 mil) güneyinde yer alan Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisinin genel görünümü (Reuters)
Tahran'ın yaklaşık 322 kilometre (200 mil) güneyinde yer alan Natanz'daki uranyum zenginleştirme tesisinin genel görünümü (Reuters)

İsrailli bir yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi iki kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ABD'nin şu anda böyle bir hamleyi desteklemeye hazır olmadığını söylemesine rağmen, İsrail önümüzdeki aylarda İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırıyı göz ardı etmiyor.

İsrailli yetkililer Tahran'ın nükleer silah edinmesini engelleme sözü verirken, Netanyahu da İran'la yapılacak her türlü müzakerenin nükleer programın tamamen ortadan kaldırılmasıyla sonuçlanması gerektiğinde ısrar ediyor.

ABD ve İran arasındaki nükleer ön görüşmelerin ikinci turu, geçen hafta Muskat'ta yapılan ilk turun ardından bugün Roma'da gerçekleştirilecek.

İsrail geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Donald Trump yönetimine İran tesislerine saldırmak için bir dizi seçenek sundu ve bunlardan bazılarının ilkbahar sonu ile yaz aylarında yapılması planlanıyor.

Kaynaklara göre bu planlar, Tahran'ın nükleer programını silah haline getirme kabiliyetini aylarca, bir yıl veya daha uzun süre sekteye uğratabilecek. Operasyon, yoğunluğu değişen hava saldırıları ve komando operasyonlarının bir karışımını içeriyor.

New York Times çarşamba günü, Trump'ın bu ayın başlarında Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede, Washington'un Tahran ile diplomatik görüşmelere öncelik vermek istediğini ve kısa vadede İran'ın nükleer tesislerine yönelik bir saldırıyı desteklemeye hazır olmadığını söylediğini aktardı.

Ancak İsrailli yetkililer, ordularının İran'a daha az ABD desteği gerektirecek sınırlı bir saldırı düzenleyebileceğine inandıklarını ifade ettiler. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre bu saldırı İsrail'in başlangıçta önerdiğinden çok daha küçük çaplı olacak.

Özellikle nükleer anlaşmayla ilgili görüşmeler başlarken İsrail'in böyle bir saldırıyı gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceği ya da ne zaman gerçekleştireceği belirsiz.

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AP)İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (AP)

Bu hamlenin Trump'ı yabancılaştırması ve ABD'nin İsrail'e verdiği daha geniş desteği tehlikeye atması muhtemeldir.

Biden yönetiminden iki eski üst düzey yetkili Reuters'a yaptıkları açıklamada, planların bazı bölümlerinin geçen yıl Biden yönetimine sunulduğunu söyledi. Planların neredeyse tamamı doğrudan askeri müdahale ya da istihbarat paylaşımı yoluyla ABD'nin önemli ölçüde desteğini gerektiriyordu. İsrail ayrıca Washington'dan İran'ın misilleme yapması halinde, İsrail'in kendisini savunmasına yardım etmesini istedi.

Yorum talebine yanıt olarak ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Reuters'e Trump'ın perşembe günü gazetecilere İsrail'i bir saldırı başlatmaktan caydırmadığını, ancak Tahran'a karşı askeri eylemi desteklemek için “acele etmediğini” söylediği yorumlarına atıfta bulundu.

Trump şöyle dedi: “Bence İran'ın büyük bir ülke olma ve ölüm olmadan mutlu yaşama şansı var. Bu benim ilk tercihim. Eğer ikinci bir seçenek varsa, bunun İran için çok kötü olacağını ve İran'ın diyalog istediğini düşünüyorum” dedi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, İran'ın vurulması konusunda henüz bir karar alınmadığını belirtti.

İranlı üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Tahran'ın İsrail'in planlarından haberdar olduğunu ve herhangi bir saldırının “İran'dan sert ve kararlı bir yanıt” alacağını söyledi.

ABD'ni başkanı Donald Trump (Reuters)ABD'ni başkanı Donald Trump (Reuters)

Yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, “Güvenilir kaynaklardan İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine büyük bir saldırı planladığına dair istihbarat aldık. Bu, İran'ın nükleer programı konusunda devam eden diplomatik çabalardan duyulan memnuniyetsizlikten ve Netanyahu'nun siyasi hayatta kalma aracı olarak çatışmaya duyduğu ihtiyaçtan kaynaklanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

İran ve ABD arasında Tahran'ın nükleer hedefleri konusunda on yıllardır süren anlaşmazlığı çözmek üzere yürütülen görüşmelerin ikinci turu bugün Roma'da başlıyor.

Bazı İranlı yetkililerin yaptırımların yakında kaldırılabileceği yönündeki spekülasyonlarının ardından Tahran, anlaşmaya hızlı bir şekilde varılabileceği yönündeki beklentileri en aza indirmeye çalışıyor. İran Lideri Ali Hamaney geçen hafta yaptığı açıklamada “ne aşırı iyimser ne de aşırı kötümser” olduğunu söyledi.

ABD yönetimi İran'ın nükleer sorununu çözmenin en iyi yolu konusunda ikiye bölünmüşken, son birkaç gündür müzakerelere yeniden başlama şansını araştırmak üzere Arap ve uluslararası başkentlere diplomatik seferler düzenleniyor.

Tahran ve Washington arasındaki nükleer görüşmelerin ikinci turunun arifesinde İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün yaptığı açıklamada, ABD'nin niyetleri konusunda “ciddi şüpheleri” olduğunu söyledi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Direktörü Rafael Grossi, ABD ve İran'ın yeni bir nükleer anlaşmaya varmak için çok az zamanı olduğunu vurgularken, İran Dışişleri Bakanlığı ajansın devam eden görüşmelere katılması önerisini “henüz çok erken olduğu için” reddetti.

Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Rafael Grossi Tahran'daki görüşme öncesinde (AP)Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Rafael Grossi Tahran'daki görüşme öncesinde (AP)

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) İran'ın uranyumu yüzde 60 gibi yüksek bir oranda zenginleştiren nükleer silah sahibi olmayan tek ülke olduğunu ve bu oranın nükleer silah yapmak için gereken yüzde 90'a yakın olduğunu bildirirken, İran'ın büyük miktarlarda bölünebilir madde stoklamaya devam ettiğine dikkat çekiyor.