Japonya’da pirinç krizi: Çeyrek yüzyıl sonra Güney Kore’den ithalat başladı

Tokyo yönetiminin pirinç fiyatlarını düşürme çabaları henüz sonuç vermedi (Reuters)
Tokyo yönetiminin pirinç fiyatlarını düşürme çabaları henüz sonuç vermedi (Reuters)
TT

Japonya’da pirinç krizi: Çeyrek yüzyıl sonra Güney Kore’den ithalat başladı

Tokyo yönetiminin pirinç fiyatlarını düşürme çabaları henüz sonuç vermedi (Reuters)
Tokyo yönetiminin pirinç fiyatlarını düşürme çabaları henüz sonuç vermedi (Reuters)

Japonya, 26 yıl sonra ilk kez Güney Kore'den pirinç ithal etmeye başladı. 

Japonya’nın kamu yayıncısı NHK’nın aktardığına göre Tokyo yönetimi, geçen ay Güney Kore’den pirinç satın aldı. Japonya böylelikle 1999’dan beri ilk kez Güney Kore’den pirinç ithal etmiş oldu. 

Ülkede yetiştirilen pirincin fiyatı geçen yıldan bu yana iki kattan fazla artarak, ithalata uygulanan ağır gümrük vergilerine rağmen daha ucuz yabancı tahıla talebi yükseltti.

Japonya yönetiminin yaklaşık iki ton pirinç ithal ettiği, bunun 20 tona kadar çıkabileceği belirtiliyor. 

Guardian, dünyanın en büyük 4. ekonomisine sahip Asya ülkesindeki pirinç krizinin, ABD’li üreticilere fırsat sağlayabileceğine de dikkat çekiyor. 

Tokyo'da bir restoran işleten Arata Hirano, geçen yıl yerli tahılda yaşanan kıtlık nedeniyle fiyatlar yükselince Amerikan pirincine geçiş yaptığını söylüyor. Hirano, Kaliforniya’dan aldığı pirincin fiyatının geçen yazdan bu yana iki katına çıktığını, buna rağmen yerli pirinçten daha ucuz olduğunu belirtiyor. 

Japonya yönetimi, fiyatları düşürmek için pirinç rezervlerinin 5'te birinden fazlasını satışa çıkaracağını şubatta duyurmuştu.

210 bin ton pirincin ilk partisi, bu ay süpermarketlerde satışa sunuldu.  

Kötü hava koşulları, sıcak dalgaları, tayfun ve deprem tehditleri nedeniyle halkın panik alımı yaptığı ülkede 60 kiloluk pirinç çuvalının fiyatı geçen yıl 160 doları gördü. Bu, iki sene öncesine göre yüzde 55'lik artış anlamına geliyor. 

1993 yazının beklenmedik derecede soğuk geçmesi üzerine hasat rakamları düşmüş ve pirinç ithalatı yapılmak zorunda kalınmıştı. Bu nedenle Japonya'da 1995'ten beri pirinç stoklanıyor. 

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni gümrük vergileri dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Japonya'da da endişe yarattı. Washington yönetiminin tarifelerine göre Japonya’ya yüzde 24’lük gümrük vergisi uygulanıyor. 

Japonya Ekonomi Bakanı Ryosei Akazawa, 16 Nisan’da yaptığı ABD ziyaretinde Trump yönetiminden yetkililerle buluşmuştu. Amerikalı müzakereciler, Tokyo yönetiminin otomobil ve pirinç satışı gibi alanlarda piyasada bariyer uyguladığını savunmuş, bu ürünlerin ABD’ye satışını artırmasını istemişti. 

Reuters’ın aktardığına göre Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, pirinç satışlarıyla ilgili düzenlemeye giderek Trump’ın gümrük vergisi tarifelerini hafifletmesini sağlamayı hedefliyor. 

Independent Türkçe, Guardian, Reuters



ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi, başkan olmak istiyor

Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
TT

ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi, başkan olmak istiyor

Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’a eleştirileriyle gündeme oturan milyarder Illinois Valisi JB Pritzker, başkanlığa aday olabilir. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi olan Demokrat Pritzker’ın, Trump karşıtı söylemlerini son dönemde artırdığına dikkat çekiliyor. 

Dünyaca ünlü Hyatt otel zincirinin varisi olan Pritzker, iki gün önce Politico’da yayımlanan söyleşisinde şu ifadeleri kullanmıştı: 

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin her şeyi çarpıtarak ürettiği söylemlere yanıt vermekte 2024’te düştüğü tuzağa düşmemeli.

Demokratların kendi söylemlerini oluşturmakta yetersiz kaldığını savunan Pritzker, Cumhuriyetçilerin “temel değerlere” saldırılarının yanıtsız bırakılmaması gerektiğini de vurgulamıştı.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın ticaret bakanı ve Başkan Barack Obama'nın özel kalem müdürü olarak görev yapan Bill Daley, WSJ’ye açıklamasında Pritzker’ın adaylığına kesin gözüyle baktığını söylüyor. 

ABD’de ara seçimlerin Mart 2026’da yapılması öngörülüyor. Pritzker’ın üçüncü dönem Illinois Valisi olmak için yarışa katılıp katılmayacağı henüz belli değil. 

2019’da Illinois Valisi olarak göreve başlayan siyasetçi, kürtaja erişimin sağlanması, işçiler için ücretli izin zorunluluğu, 18 yaş ve üstü işçiler için günlük asgari ücretin 15 dolara çıkarılması ve silah kısıtlamalarının sıkılaştırılması gibi adımları destekledi. 

Diğer yandan eyalette özel sektörde istihdam sıkıntısı ve bütçe sorunları devam ediyor. WSJ’nin analizinde Pritzker’ın 2028 başkanlık seçimlerinde aday olması durumunda, Cumhuriyetçilerin bu sorunlar üzerinden Demokrat siyasetçiye yüklenebileceğine dikkat çekiliyor. 

Pritzker'ın servetinin, bağış toplama konusunda endişelenmesine gerek kalmadan bağımsız hareket etmesine olanak sağladığına da işaret ediliyor. Kürtajı, göçmenleri ve LGBT’leri savunan açıklamalarıyla dikkat çeken siyasetçi yaklaşık 3,7 milyar dolarlık şahsi servete sahip. Pritzker, valilik seçimlerindeki iki kampanyasını da 300 milyon dolar harcayarak kendisi finanse etmişti.

ABD Anayasası’nın 22. maddesi uyarınca başkanlık görevi iki dönemle sınırlı. Ancak Trump, üçüncü dönem başkanlık için “yöntemler” olduğunu iddia etmesiyle tartışma yaratmıştı. 

Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance'in aday olup ardından görevi kendisine devretmesinin bu yöntemlerden biri olabileceğini söylemiş, “alternatif yollar bulunduğunu” da savunmuştu. Cumhuriyetçi lider, "Bu konuda şaka yapmıyorum ama bunu düşünmek için henüz çok erken" ifadelerini kullanmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Politico