Trump, Çin lideri Şi'yle "Putin tarzı" görüşme istiyor

Trump, 2017'de Şi'yi Florida'daki malikanesinde ağırlamıştı (AFP)
Trump, 2017'de Şi'yi Florida'daki malikanesinde ağırlamıştı (AFP)
TT

Trump, Çin lideri Şi'yle "Putin tarzı" görüşme istiyor

Trump, 2017'de Şi'yi Florida'daki malikanesinde ağırlamıştı (AFP)
Trump, 2017'de Şi'yi Florida'daki malikanesinde ağırlamıştı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le birebir görüşme talep ediyor. 

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla Politico'ya konuşan ABD'li yetkililer, Trump'ın Şi'yle teke tek görüşmekte ısrar ettiğini, bunun da iki küresel güç arasında giderek kötüleşen ticaret savaşını durdurmaya yönelik diğer diplomatik çabaları engellediğini söylüyor.

Kaynaklar, Trump'ın Çin'le ilişkilerde yumuşamaya yönelik görüşmeler için Beyaz Saray yetkililerine Pekin'le iletişime geçme izni vermediğini belirtiyor.

Cumhuriyetçi lider, Pekin'le olası müzakereleri yürütmek üzere herhangi birini atamadı, Senato da henüz bir Çin büyükelçisini onaylamadı. Dolayısıyla iki süper güç arasındaki diplomasi trafiğinin tıkandığı aktarılıyor. 

Eski ABD Başkanı Baracak Obama'nın Ulusal Güvenlik Konseyi'ndeki Çin, Tayvan ve Moğolistan'dan sorumlu eski direktörü Ryan Hass, şunları söylüyor: 

Diplomatik arka kanallar çalışmıyor çünkü Başkan Trump bunu istemiyor. Trump, Putin'le olduğu gibi Şi'yle de doğrudan görüşmek istiyor. Görüşlerini başkalarına aktarmakla pek ilgilendiğini sanmıyorum.

Diğer yandan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Brian Hughes, Trump'ın görüşmeleri "tıkamak" gibi bir niyeti olmadığını savunarak şu ifadeleri kullanıyor: 

Personel ve kıdemli personel düzeyinde çeşitli temaslar devam ediyor. Başkan'ın da söylediği gibi Çin'le görüşme taleplerini memnuniyetle karşılıyoruz.

Şi'nin Trump'la doğrudan görüşmeye yanaşıp yanaşmayacağı henüz belli değil. Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, şubatta Beyaz Saray'ı ziyaret etmiş, Trump'la kameralar karşısında tartışmıştı. Hass, bu görüşmede Kiev yönetiminin küçük düşürülmesini anımsatarak, "Çin bürokrasisi, liderlerinin aşağılanacağı ya da hazırlıksız yakalanacağı bir duruma düşmesine asla izin vermez" diyor. 

Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. 

ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.

Independent Türkçe, Politico, RT



ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi, başkan olmak istiyor

Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
TT

ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi, başkan olmak istiyor

Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)
Hyatt otel zincirinin varisi Pritzker, 60 yaşında (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump’a eleştirileriyle gündeme oturan milyarder Illinois Valisi JB Pritzker, başkanlığa aday olabilir. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, ABD'nin en zengin ikinci seçilmişi olan Demokrat Pritzker’ın, Trump karşıtı söylemlerini son dönemde artırdığına dikkat çekiliyor. 

Dünyaca ünlü Hyatt otel zincirinin varisi olan Pritzker, iki gün önce Politico’da yayımlanan söyleşisinde şu ifadeleri kullanmıştı: 

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin her şeyi çarpıtarak ürettiği söylemlere yanıt vermekte 2024’te düştüğü tuzağa düşmemeli.

Demokratların kendi söylemlerini oluşturmakta yetersiz kaldığını savunan Pritzker, Cumhuriyetçilerin “temel değerlere” saldırılarının yanıtsız bırakılmaması gerektiğini de vurgulamıştı.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın ticaret bakanı ve Başkan Barack Obama'nın özel kalem müdürü olarak görev yapan Bill Daley, WSJ’ye açıklamasında Pritzker’ın adaylığına kesin gözüyle baktığını söylüyor. 

ABD’de ara seçimlerin Mart 2026’da yapılması öngörülüyor. Pritzker’ın üçüncü dönem Illinois Valisi olmak için yarışa katılıp katılmayacağı henüz belli değil. 

2019’da Illinois Valisi olarak göreve başlayan siyasetçi, kürtaja erişimin sağlanması, işçiler için ücretli izin zorunluluğu, 18 yaş ve üstü işçiler için günlük asgari ücretin 15 dolara çıkarılması ve silah kısıtlamalarının sıkılaştırılması gibi adımları destekledi. 

Diğer yandan eyalette özel sektörde istihdam sıkıntısı ve bütçe sorunları devam ediyor. WSJ’nin analizinde Pritzker’ın 2028 başkanlık seçimlerinde aday olması durumunda, Cumhuriyetçilerin bu sorunlar üzerinden Demokrat siyasetçiye yüklenebileceğine dikkat çekiliyor. 

Pritzker'ın servetinin, bağış toplama konusunda endişelenmesine gerek kalmadan bağımsız hareket etmesine olanak sağladığına da işaret ediliyor. Kürtajı, göçmenleri ve LGBT’leri savunan açıklamalarıyla dikkat çeken siyasetçi yaklaşık 3,7 milyar dolarlık şahsi servete sahip. Pritzker, valilik seçimlerindeki iki kampanyasını da 300 milyon dolar harcayarak kendisi finanse etmişti.

ABD Anayasası’nın 22. maddesi uyarınca başkanlık görevi iki dönemle sınırlı. Ancak Trump, üçüncü dönem başkanlık için “yöntemler” olduğunu iddia etmesiyle tartışma yaratmıştı. 

Trump, Başkan Yardımcısı JD Vance'in aday olup ardından görevi kendisine devretmesinin bu yöntemlerden biri olabileceğini söylemiş, “alternatif yollar bulunduğunu” da savunmuştu. Cumhuriyetçi lider, "Bu konuda şaka yapmıyorum ama bunu düşünmek için henüz çok erken" ifadelerini kullanmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Politico