Trump'ın TV programını hedef alması üzerine '60 Dakika' yapımcısı Owens istifa etti

Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)
Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)
TT

Trump'ın TV programını hedef alması üzerine '60 Dakika' yapımcısı Owens istifa etti

Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)
Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)

'60 Dakika' yapımcısı Bill Owens, Başkan Donald Trump'a karşı yürüttüğü yasal mücadele sırasında son aylarda bağımsızlığına yönelik saldırıları gerekçe göstererek dün istifa ettiğini açıkladı.

Paramount'un sahibi olduğu CBS News'in göz bebeği olan ‘60 Minutes’, ilk yayınlandığı 1968 yılından bu yana ABD'deki güncel olayları ele alan köklü bir haftalık program. Ancak program şu sıralar Trump ile sert bir hukuki anlaşmazlığa sürüklenmiş durumda.

Programın yapımcısı ve deneyimli gazeteci, ekibine gönderdiği ve AFP'nin gördüğü bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu. Mektupta, "Geçtiğimiz birkaç ay içinde, her zaman yaptığım gibi, 60 Dakika için neyin doğru olduğuna ve izleyiciler için neyin doğru olduğuna dair bağımsız kararlar alarak şovu yönetmeme izin verilmeyeceği de benim için netleşti" ifadeleri yer aldı. "Bu nedenle, bu programı ve temsil ettiğimiz şeyi her yönden ve tüm gücümle savunduğum için programın ilerleyebilmesi için kenara çekiliyorum" İfadelerini kullandı.

Her hafta yaklaşık 10 milyon izleyici çeken 60 Minutes, Trump'ın medyaya yönelik saldırılarının başlıca hedeflerinden biri haline geldi. Ekim 2024'ün sonunda Cumhuriyetçi milyarder 60 Minutes'e karşı bir dava açarak programı Demokrat rakibi Kamala Harris ile 7 Ekim'de yaptığı röportajı manipüle etmekle suçladı.

CBS, yorumcuların temelsiz olarak nitelendirdiği suçlamaları şiddetle reddetti. Program, Beyaz Saray'a dönüşünden beri Trump yönetimini eleştiren soruşturmaları yayınlamaya devam etti. Bu soruşturmalara cevaben Trump, “60 Minutes” programının iptal edilmesi çağrısında bulunurken, milyarder danışmanı Elon Musk da program ekibinin uzun hapis cezalarına çarptırılmasını umduğunu söyledi.

İki taraf arasındaki anlaşmazlık, CBS News'in ana şirketi Paramount'un Skydance ile birleşmek istemesi ve bunun için öncelikle Trump destekçisi olarak bilinen Federal İletişim Komisyonu Başkanı Brendan Carr tarafından onaylanması gerektiği bir ortamda yoğunlaştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Trump, Harris röportajı nedeniyle CBS News'ten 20 milyar dolar tazminat talep ediyor. Medya çevrelerinde Trump ile televizyon kanalı arasında bu anlaşmazlıkla ilgili bir uzlaşmaya varılabileceği konuşulurken, Owens böyle bir uzlaşmaya varılması halinde özür dilemeyeceği sözünü verdi.



Trump'ın VOA'yı kapatma girişimi ikinci kez yargı engeline takıldı

Washington'daki VOA binası (Arşiv - Reuters)
Washington'daki VOA binası (Arşiv - Reuters)
TT

Trump'ın VOA'yı kapatma girişimi ikinci kez yargı engeline takıldı

Washington'daki VOA binası (Arşiv - Reuters)
Washington'daki VOA binası (Arşiv - Reuters)

Washington'da bir federal yargıç dün, Başkan Donald Trump yönetiminin, başta Amerika'nın Sesi (Voice of America-VOA) olmak üzere denizaşırı izleyicilere yönelik kamu medya kuruluşlarını kapatma çabalarında geri adım atmasına hükmederek, Cumhuriyetçi başkanın bu dosyada ikinci kez yargı engeline takılmasına neden oldu.

Trump bu dosyadaki ilk engelini mart ayı sonunda bir başka federal yargıcın Cumhuriyetçi yönetimin söz konusu kamu medya kuruluşlarının faaliyetlerini durdurma kararını askıya almasıyla yaşamıştı. O gün New York federal yargıcı Paul Oetken bu kararı vermişti. Dün ise Federal Bölge Yargıcı Royce Lamberth, hızlandırılmış bir incelemeye dayanarak, ABD hükümetinin kuruluşları kapatma çabalarını geri almasını emretti.

Yargıç Lamberth kararında, hükümetin bu medya kuruluşlarının çalışmalarını denetlemekle görevli ABD Küresel Medya Ajansı (USAGM) çalışanlarını görevlerine iade etmesini ve Kongre tarafından bu kuruluşlara tahsis edilen ve mart ayından bu yana askıya alınan mali yardımların ödenmesine yeniden başlanmasını emretti. Yargıç ayrıca, ABD dışındaki izleyiciler için televizyon, radyo ve metin tabanlı materyaller üreten bir kamu kuruluşu olan VOA’nın yayınlarını sürdürmesine karar verdi.

VOA 1942 yılında, özellikle Soğuk Savaş döneminde Doğu Avrupa'daki Sovyet bloğu başta olmak üzere otoriter rejimler altındaki halklara yönelik bir karşı propaganda aracı olarak kurulmuştu. Yargıç Lamberth kararında, hükümetin bu medya kuruluşlarının Kongre tarafından kendilerine verilen görevi yerine getirmediğine dair kanıt sunmadığını tespit etti.

Yargıç ayrıca, Trump yönetiminin Kongre tarafından tahsis edilen federal fonlar üzerinde hiçbir yetkisi olmadığına ve USAGM'nin bu fonları söz konusu medya kuruluşlarına aktarmak için sadece bir kanal olduğuna hükmetti. Bu kuruluşlar arasında VOA'nın yanı sıra Radio Free Asia ve Ortadoğu'ya yönelik bir haber platformu olan Middle East Broadcasting Networks (MBN) de yer alıyor.