Trump'ın TV programını hedef alması üzerine '60 Dakika' yapımcısı Owens istifa etti

Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)
Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)
TT

Trump'ın TV programını hedef alması üzerine '60 Dakika' yapımcısı Owens istifa etti

Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)
Ünlü “60 Dakika” televizyon programının yapımcısı Bill Owens (AP)

'60 Dakika' yapımcısı Bill Owens, Başkan Donald Trump'a karşı yürüttüğü yasal mücadele sırasında son aylarda bağımsızlığına yönelik saldırıları gerekçe göstererek dün istifa ettiğini açıkladı.

Paramount'un sahibi olduğu CBS News'in göz bebeği olan ‘60 Minutes’, ilk yayınlandığı 1968 yılından bu yana ABD'deki güncel olayları ele alan köklü bir haftalık program. Ancak program şu sıralar Trump ile sert bir hukuki anlaşmazlığa sürüklenmiş durumda.

Programın yapımcısı ve deneyimli gazeteci, ekibine gönderdiği ve AFP'nin gördüğü bir e-posta ile istifa ettiğini duyurdu. Mektupta, "Geçtiğimiz birkaç ay içinde, her zaman yaptığım gibi, 60 Dakika için neyin doğru olduğuna ve izleyiciler için neyin doğru olduğuna dair bağımsız kararlar alarak şovu yönetmeme izin verilmeyeceği de benim için netleşti" ifadeleri yer aldı. "Bu nedenle, bu programı ve temsil ettiğimiz şeyi her yönden ve tüm gücümle savunduğum için programın ilerleyebilmesi için kenara çekiliyorum" İfadelerini kullandı.

Her hafta yaklaşık 10 milyon izleyici çeken 60 Minutes, Trump'ın medyaya yönelik saldırılarının başlıca hedeflerinden biri haline geldi. Ekim 2024'ün sonunda Cumhuriyetçi milyarder 60 Minutes'e karşı bir dava açarak programı Demokrat rakibi Kamala Harris ile 7 Ekim'de yaptığı röportajı manipüle etmekle suçladı.

CBS, yorumcuların temelsiz olarak nitelendirdiği suçlamaları şiddetle reddetti. Program, Beyaz Saray'a dönüşünden beri Trump yönetimini eleştiren soruşturmaları yayınlamaya devam etti. Bu soruşturmalara cevaben Trump, “60 Minutes” programının iptal edilmesi çağrısında bulunurken, milyarder danışmanı Elon Musk da program ekibinin uzun hapis cezalarına çarptırılmasını umduğunu söyledi.

İki taraf arasındaki anlaşmazlık, CBS News'in ana şirketi Paramount'un Skydance ile birleşmek istemesi ve bunun için öncelikle Trump destekçisi olarak bilinen Federal İletişim Komisyonu Başkanı Brendan Carr tarafından onaylanması gerektiği bir ortamda yoğunlaştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Trump, Harris röportajı nedeniyle CBS News'ten 20 milyar dolar tazminat talep ediyor. Medya çevrelerinde Trump ile televizyon kanalı arasında bu anlaşmazlıkla ilgili bir uzlaşmaya varılabileceği konuşulurken, Owens böyle bir uzlaşmaya varılması halinde özür dilemeyeceği sözünü verdi.



Trump: BRICS etkili bir oluşum haline gelirse “çok hızlı bir şekilde” çökecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'a binerken yumruğunu kaldırdı (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'a binerken yumruğunu kaldırdı (AFP)
TT

Trump: BRICS etkili bir oluşum haline gelirse “çok hızlı bir şekilde” çökecek

ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'a binerken yumruğunu kaldırdı (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One'a binerken yumruğunu kaldırdı (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün BRICS üyesi ülkelere gümrük vergisi uygulama tehdidini yineleyerek, anlamlı bir oluşum kurmaya çalışmaları halinde “hızla çökeceklerini” söyledi.

"Bu grubu duyduğumda... BRICS, temelde altı ülke, onları çok agresif bir şekilde hedef aldım. Eğer gerçekten önemli bir aktör oluştururlarsa, grup çok hızlı bir şekilde çökecektir" dedi ve herhangi bir ülkenin adını anmadı.

“Kimsenin bizi manipüle etmesine izin veremeyiz” diye ekledi.

Görsel kaldırıldı.Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AFP)

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, doların rezerv para birimi olarak küresel statüsünü korumaya kararlı olduğunu teyit etti ve Amerika'da dijital para birimleri için merkez bankalarının kurulmasına asla izin vermeyeceği sözünü verdi.

BRICS 2009'daki ilk zirvesinde Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'i bir araya getirmiş, daha sonra Güney Afrika da gruba katılmıştı. Geçen yıl ise Mısır, Etiyopya, Endonezya, İran ve BAE'yi üye olarak bünyesine kattı.