Zelenskiy: Rusya'nın İHA üretim tesisinde Çinliler çalışıyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Çin’in Kiev Büyükelçisini ‘derin endişelerini’ ifade etmek üzere çağırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ölen askerler için başkent Kiev'de düzenlenen törende, 23 Şubat 2025 (DPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ölen askerler için başkent Kiev'de düzenlenen törende, 23 Şubat 2025 (DPA)
TT

Zelenskiy: Rusya'nın İHA üretim tesisinde Çinliler çalışıyor

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ölen askerler için başkent Kiev'de düzenlenen törende, 23 Şubat 2025 (DPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ölen askerler için başkent Kiev'de düzenlenen törende, 23 Şubat 2025 (DPA)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy dün yaptığı açıklamada Rusya'daki bir insansız hava aracı (İHA) üretim tesisinde Çinlilerin çalıştığını söyledi. Reuters'ın haberine göre Zelenskiy, Moskova'nın Çin'den İHA teknolojisi çalmış olabileceğini ima etti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı dün, Çin’in Kiev Büyükelçisini çağırarak Rusya ordusunda Çinli askerlerin yer aldığına ve Çinli şirketlerin askeri teçhizat üretiminde Moskova'yı desteklediğine dair haberlerden duyduğu ‘derin endişeyi’ dile getirdiğini açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Perebiynis, Çin vatandaşlarının Rusya’nın yanında Ukrayna'ya karşı savaş saflarına katılmasının yanı sıra Çinli şirketlerin Rusya'da askeri teçhizat üretiminde yer almasının büyük endişe kaynağı olduğunu ve Ukrayna ile Çin arasındaki ortaklığın ruhuna aykırı olduğunu vurguladı” denildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy geçtiğimiz hafta, Çin'in Rusya'ya silah ve barut sağladığını belirterek, dünyanın ikinci büyük ekonomisini Moskova'ya doğrudan askeri yardım sağlamakla ilk kez açık bir şekilde suçlamıştı.

Çin ise bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Rusya'nın Pekin'in bilgisi dışında Çin'den İHA teknolojisi almış olabileceğini ima eden Zelenskiy, Ukrayna'daki savaşta tarafsız olduğunu söylediği Çin'e karşı tutumunu yumuşatmış gibi göründü.

Ukrayna Devlet Başkanı, bu ayın başlarında yaptığı bir açıklamada, Rusya'nın sosyal medya aracılığıyla kendi saflarında savaşmak üzere Çinlileri topladığını ve Çinli yetkililerin bundan haberdar olduğunu söyledi. Zelenskiy, Kiev'in silah altına alınanların Pekin'den talimat alıp almadığını değerlendirmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Zelenskiy'nin Çin'in Rusya’nın yanında savaştığı yönündeki yorumlarının ardından Çin, Ukrayna'daki barış çabalarına desteğini yineleyerek ilgili tarafların ‘sorumsuz açıklamalar yapmaktan’ kaçınması gerektiğini vurguladı.

Dün gazetecilere yaptığı açıklamada, yetkililere soruşturmanın sonuçları hakkında resmi kanallar aracılığıyla Çin hükümetine bilgi göndermeleri talimatını verdiğini belirten Zelenskiy, “Ayrıca, Ukrayna Güvenlik Servisi'nden İHA üretim tesisinde çalışan Çin vatandaşlarıyla ilgili daha geniş kapsamlı bilgileri Çin tarafına aktarmasını istedim” dedi.

Zelenskiy, sözlerine şöyle devam etti:

“Rusya'nın bu vatandaşlarla Çin yönetimiyle yapılan anlaşmaların kapsamı dışında bir anlaşma yapmış ve bu teknolojileri çalmış olabileceğini düşünüyoruz.”

Öte yandan Rusya ya da Çin'den Zelenskiy’nin sözleriyle ilgili herhangi bir yorum yapılmadı.



Gazze’de Hıristiyanlar, Papa’yı andı: Istırabımızı derinden hissetmişti

Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)
Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)
TT

Gazze’de Hıristiyanlar, Papa’yı andı: Istırabımızı derinden hissetmişti

Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)
Filistinli Hıristiyanlar, Gazze'deki Kutsal Aile Kilisesi'nde Papa için dualar okudu (Reuters)

İsrail bombardımanı altındaki Gazze’de Hıristiyanlar, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis'in ardından yas tutuyor.

Gazze’deki Kutsal Aile Kilisesi’nin papazı Gabriel Romanelli, 7 Ekim 2023’te patlak veren savaşın başından beri Papa’nın her gün 20.00 civarı kiliseyi aradığını söylüyor.

CNN’in irtibata geçtiği Romanelli, çoğu gün yaklaşık 15 dakika süren telefon görüşmesinde Papa’nın, kilise yetkilileri ve ibadethaneye sığınan Filistinlilerle konuştuğunu belirtiyor.

Gazze’deki tek Katolik kilisesi olan Kutsal Aile Kilisesi’nin papazı, Francis’in kendilerine umut kaynağı olduğunu ifade ederek şunları söylüyor:

Bize babalık yaptı, çok yakın davrandı. Bir buçuk yılı aşkın süredir devam eden bu korkunç savaş boyunca bizi her aradığında barış çağrısında bulundu, tüm Gazze halkına hayır dualarını gönderdi.

Kilise ve Gazze Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre İsrail saldırıları sonucu Gazze’deki Katolik cemaatinden 20 Filistinli hayatını kaybetti. Gazze’de çoğu Ortodoks yaklaşık 1400 Hıristiyan var, Katoliklerin sayısıysa 135 civarında.

Francis, 20 Nisan’daki Paskalya Yortusu mesajında, Gazze’deki savaşın durdurulması taleplerini yineleyerek “Ateşkes ilan edin, rehineler serbest bırakılsın ve açlık çeken, barış dolu bir gelecek arzulayan insanlara yardım edilsin” demişti.

14 Şubat'ta Roma'daki Gemelli Hastanesi'ne kaldırılıp çift taraflı zatürre teşhisiyle 38 gün boyunca tedavi gören Papa Francis, 23 Mart'ta taburcu edilmişti. Doktorlarından Prof. Sergio Alfieri, Papa'nın hastanede yattığı dönemde iki kez ölümden döndüğünü açıklamıştı.

88 yaşındaki Arjantinli Papa, Paskalya’dan bir gün sonra 21 Nisan’da yaşamını yitirmişti. Vatikan ölüm nedeninin inme, koma ve geri döndürülemez kalp yetmezliği olduğunu açıklamıştı.

Guardian’ın irtibata geçtiği Gazze’deki Katolik cemaatinden 80 yaşındaki Bahiya Ayad, kiliseye Müslümanların da sığındığını, Papa’nın yardıma ihtiyaç duyan herkesle telefonda konuşmaya özen gösterdiğini söylüyor:

Acımızı ve ıstırabımızı derinden hissetti. Bize korkmamamızı söyledi. 'Sizinleyim ve sizin için savaşacağım, barış çağrısı yapacağım ve herkesten sizi güvende tutmasını isteyeceğim' dedi. Bize kendimize dikkat etmemizi, sabırlı olmamızı ve savaşın tıpkı daha önceki tüm savaşlar gibi sona ereceğini söyledi.

Papa Francis liderliğinde Vatikan, Filistin’in bağımsızlığını 2015’te tanımıştı.

Independent Türkçe, Guardian, CNN