Uzmanlar toplantısı Washington-Tahran müzakerelerini kritik bir aşamaya taşıyor

Trump İran'a çifte mesaj gönderirken Hamaney olayların seyri değişebilir uyarısında bulundu.

İran Lideri Ali Hamaney Tahran'da düzenlenen yas toplantısında (İran dini liderlik web sitesi)
İran Lideri Ali Hamaney Tahran'da düzenlenen yas toplantısında (İran dini liderlik web sitesi)
TT

Uzmanlar toplantısı Washington-Tahran müzakerelerini kritik bir aşamaya taşıyor

İran Lideri Ali Hamaney Tahran'da düzenlenen yas toplantısında (İran dini liderlik web sitesi)
İran Lideri Ali Hamaney Tahran'da düzenlenen yas toplantısında (İran dini liderlik web sitesi)

İki ülke arasındaki müzakerelerin üçüncü turunun arifesinde ABD Başkanı Donald Trump, durumu geçici olarak niteleyen ve olayların seyrini değiştirme uyarısında bulunan Dini lider Ali Hamaney'in aksine İran ile anlaşma olasılığı konusunda tehdit ve diplomasi arasında ikili mesajlar verdi.

Washington ve Tahran'dan müzakereciler iki hükümeti temsil eden uzmanlar eşliğinde teknik görüşmelere başlamak üzere Cumartesi günü Umman'a gidiyor, ancak anlaşmanın niteliği henüz net değil ve uranyum zenginleştirmenin azaltılması ya da tüm nükleer programın tasfiyesi konusunda bir anlaşmazlık ortaya çıkabilir.

İki ülke arasında bilinen son doğrudan müzakereler eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde, 2015 nükleer anlaşmasına giden diplomatik çabalar sırasında gerçekleşmişti.

fgtrhyjuı
Trump Virginia'da gazetecilere el sallıyor - 24 Nisan 2025 (AP)

Geçtiğimiz hafta iki tarafın olası bir anlaşmanın çerçevesini belirleme konusunda mutabık kaldığı dolaylı ABD-İran görüşmelerinin ardından bugün (Cuma) Time dergisine verdiği mülakatta Trump şunları söyledi:  “İran ile bir anlaşma yapacağımızı düşünüyorum.” ABD'li bir yetkili görüşmelerde “çok iyi ilerleme” kaydedildiğini söyledi.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney ya da Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüşmeye açık olup olmadığı sorusuna Trump olumlu yanıt verdi

İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırısını kendisinin engellediği yönündeki iddiaları ise reddeden Trump, "Hayır, bu doğru değil. Onları durdurmadım. Ama onlara rahat hareket edebilecekleri bir ortam da sunmadım. Çünkü bir saldırıya gerek kalmadan anlaşma sağlayabileceğimize inanıyorum. Belki de saldırmak zorunda kalacağız. Çünkü, İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin verilmeyecek." diye konuştu. Ülkesinin bir anlaşmaya varamazsak İsrail'in İran'a karşı başlatacağı olası bir savaşa gönüllü olarak katılabileceğini belirten Trump “Bir anlaşmaya varamazsak ben ön saflarda yer alacağım" dedi.

Hamaney: Geçici bir durum

İran lideri Ali Hamaney ülkesi ile ABD arasındaki görüşmeleri “geçici bir durum” olarak nitelendirdi. Perşembe akşamı Tahran'da düzenlenen matem töreninde konuşan Hamaney, “Bu durum kalıcı değil ve ikiyüzlülüğün bu egemenliği kalıcı bir kader değil, ilahi bir kader içinde geçici bir kaderdir” dedi.

Hamaney sözlerine şöyle devam etti: “Zaman zaman düşüncesiz sözlerimiz, yersiz itirazlarımız, sabırsızlığımız, duruma ilişkin yanlış analizlerimiz tüm bunlar olayların seyrini değiştirebilecek ölçüde, bazen tarihi bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle son derece dikkatli ve özenli olmalıyız.”

Hamaney'in ve Trump'ın açıklamaları arasında anlaşmanın mahiyeti belirsizliğini koruyor ancak anlaşmazlıklar İran'ın zenginleştirme kabiliyetinden tamamen mahrum bırakılması mı yoksa sivil ve barışçıl nükleer programlar için belirli miktarda düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum kullanmasına izin verilmesi mi gerektiği üzerinde yoğunlaşıyor.

dfrgthyu
İran Lideri Ali Hamaney Tahran'da bir yas töreni sırasında (Hamaney web sitesi)

Şarku'l Avsat'ın New York Times'tan aktardığı habere göre Umman'daki teknik toplantıların üçüncü turu, “Trump yönetimi İran'la nükleer bir anlaşma için kabul edilebilir asgari eşiği henüz belirlemeden” başlayacak.

Bu hafta Dışişleri Bakanı Marco Rubio, gazeteci Barry Weiss'e verdiği bir podcast röportajında bu anlaşmazlığa yeni bir yorum getirdi: “Eğer İran sivil bir nükleer program istiyorsa, diğer pek çok ülke gibi zenginleştirilmiş materyal ithal ederek bu programa sahip olabilir.”

Trump'ın 2018'de çekildiği 2015 anlaşması kapsamında İran'ın enerji ve tıbbi amaçlarla düşük seviyeli uranyum zenginleştirmesine izin verilmişti.

Hassas bir aşama

İran medyasına göre Washington ve Tahran arasındaki müzakereler “hassas bir aşamaya” giriyor. Devlet televizyonu Cuma günü Maskat'a giden İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin ABD ile dolaylı nükleer müzakerelerde ilerlemenin ABD'nin iyi niyet ve ciddiyet göstermesine bağlı olduğunu söylediğini bildirdi.

Arakçi Çarşamba günü yaptığı açıklamada müzakerelerin doğru yönde ilerlediğini ancak nihai bir yargıya varmak için henüz erken olduğunu söylemişti.

asdfrg
ABD özel temsilcisi Steve Witkoff Paris'teki Elysee Sarayı'nda- 17 Nisan 2025 (AP)

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Arakçi'nin ABD ile dolaylı müzakereler yürütmek üzere diplomatik ve teknik uzmanlardan oluşan bir heyetin başında Cuma akşamı Maskat'a gittiğini açıkladı.

Bekayi iki taraf arasında, her iki ülkeden üst düzey müzakerecilerin katılımıyla teknik ve uzman düzeyinde bir toplantı yapılması konusunda mutabakata varıldığını kaydetti.

İranlı sözcü müzakerelerde ilerleme kaydedilebilmesi için karşı tarafın iyi niyet, ciddiyet ve gerçekçi olması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar turu

Washington ve Tahran'dan hükümet uzmanları Cumartesi günü Maskat'ta yapılacak görüşmelerin merkezinde yer alacak ve görüşmelerde daha ince teknik ayrıntılara geçilecek. Tasnim haber ajansının bildirdiğine göre İran heyetine Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Mecid Tahterevançi ile Hukuk ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı Kazım Garipabadi başkanlık edecek.

ABD ekibi ise Dışişleri Bakanlığı ve Hazine'nin yanı sıra istihbarat servisleri de dahil olmak üzere çeşitli bakanlıklardan yaklaşık 12 temsilciden oluşuyor. New York Times'ın haberine göre ekip bu hafta ilk kez Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya gelerek yönetimin İran'a yönelik taleplerinin Başkan Donald Trump'ın kararını bekleyen henüz tanımlanmamış parametrelerini görüştü.

Politico'ya göre ABD ekibine Dışişleri Bakanlığı'nda politika planlama direktörü olan Michael Antoine liderlik edecek.

ABD basınına göre Trump'ın Make America Great Again ((Amerikayı Yeniden Harika Yap) kampanyasının destekçilerinden olan ve Trump'ın ilk yönetiminde de görev yapan Antoine'ın nükleer konularda bilinen bir uzmanlığı bulunmuyor ancak Antoine iki ülke arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmanın güçlü bir muhalifi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, Antoine'ın neden bu görev için seçildiği sorusuna “Orada olması gerektiği için orada” yanıtını verdi.



Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'e “Gazze'yi aç bırakmayın” uyarısı

İsrail'in, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta toplu mezara defnedilen kimliği belirsiz Filistinlilerin kalıntıları ve cesetleri (EPA)
İsrail'in, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta toplu mezara defnedilen kimliği belirsiz Filistinlilerin kalıntıları ve cesetleri (EPA)
TT

Uluslararası Adalet Divanı'ndan İsrail'e “Gazze'yi aç bırakmayın” uyarısı

İsrail'in, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta toplu mezara defnedilen kimliği belirsiz Filistinlilerin kalıntıları ve cesetleri (EPA)
İsrail'in, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah'ta toplu mezara defnedilen kimliği belirsiz Filistinlilerin kalıntıları ve cesetleri (EPA)

Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'i Gazze Şeridi'nde açlığı bir silah olarak kullanmamaya çağırdı. Dün Lahey'deki genel merkezinde, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere yardım sağlama yükümlülükleri hakkındaki tavsiye kararını açıklamak üzere düzenlenen bir oturumda konuşan Başkan Iwasawa Yuji, "Mahkeme, İsrail'in sivil halkı açlığa mahkûm etmeyi bir savaş yöntemi olarak kullanmaması gerektiğini hatırlatıyor" ifadelerini kullandı.

Bu arada, Knesset dün Batı Şeria'daki bölgelere egemenlik tanıyan iki yasa tasarısını onayladı. Her iki yasa tasarısı da ön okumalardan geçti ve her birinin yasalaşması için bir yıla kadar sürebilecek uzun müzakereler gerekiyor.

Filistin Dışişleri Bakanlığı ise İsrail'in Batı Şeria'daki Filistin topraklarını ilhak etme girişimlerini en sert şekilde kınadı.

Suudi Arabistan da Knesset'in bu hamlesini kınadığını ve reddettiğini ifade etti ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir bildiride, işgalci güçlerin gerçekleştirdiği tüm yerleşim ve yayılmacı ihlalleri tamamen reddettiğini vurguladı. Filistin halkının 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma konusundaki doğal ve tarihi hakkını yineledi.

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ise İbrani medyasının "doğrudan gözetim" olarak tanımladığı Başbakan Binyamin Netanyahu'nun gözetimini sağlamak ve Hamas ile varılan ateşkes anlaşmasının kaderini tehdit edebilecek ihlalleri önlemek amacıyla, İsrail'e temsilci göndermeyi yoğunlaştırdı. ABD Başkan Yardımcısı J.D. Vance, İsrail ziyaretini sürdürdü ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun da bugün ona katılması bekleniyor.


Virginia Üniversitesi, yoğun baskı kampanyasının ardından Trump yönetimiyle anlaştı

Virginia Üniversitesi (üniversite web sitesi)
Virginia Üniversitesi (üniversite web sitesi)
TT

Virginia Üniversitesi, yoğun baskı kampanyasının ardından Trump yönetimiyle anlaştı

Virginia Üniversitesi (üniversite web sitesi)
Virginia Üniversitesi (üniversite web sitesi)

Trump yönetimi dün, Virginia Üniversitesi ile üniversitenin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık konusundaki yasal tutumunu benimsemesini ve karşılığında sivil haklar soruşturmalarının askıya alınmasını ve federal fon almaya devam etmesini gerektiren bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

Adalet Bakanlığı tarafından duyurulan bu anlaşma, bir devlet üniversitesinin, Trump yönetiminin Filistin yanlısı öğrenci protestoları ve yönetimin ayrımcı olarak nitelendirdiği çeşitliliği artırmaya yönelik politikaları nedeniyle büyük Amerikan üniversitelerine baskı yapma amacıyla yürüttüğü kapsamlı kampanya kapsamında ilk kez bir anlaşmaya vardığı anlamına geliyor.

Üniversitenin eski rektörü, Trump yönetimi yetkililerinin baskısı altında haziran ayında istifa etti. Virginia Üniversitesi Rektörü Paul Mahoney yaptığı açıklamada, anlaşmanın herhangi bir mali ödeme gerektirmediğini, akademik özgürlüğü koruduğunu ve "ileriye dönük en iyi yolu" temsil ettiğini belirtti. Mahoney, "Anlaşmada, Virginia Üniversitesi medeni haklar yasalarına uyma taahhüdünü kabul ederken... Amerika Birleşik Devletleri, tam uyum sağlamak için yaptığımız çalışmaları takdir ediyor ve bu çalışmalara devam ederken soruşturmaları askıya almayı kabul ediyor" dedi.

Trump yönetimi daha önce, Columbia Üniversitesi ile sivil haklar soruşturmalarını sona erdirmek, araştırma ve diğer faaliyetler için federal fonları yeniden sağlamak amacıyla 200 milyon dolar, Brown Üniversitesi ile de 50 milyon dolar ödeme konusunda anlaşmalara varmıştı. Anlaşma, Virginia Üniversitesi'nin işe alım, programlar ve kabul süreçlerinde Trump yönetiminin Adalet Bakanlığı'nın hukuka aykırı ırk ayrımcılığının neleri kapsadığına ilişkin görüşünü benimsemesini gerektiriyor. Anlaşmaya göre Üniversite, Trump'ın ikinci döneminin sona ereceği 2028 yılına kadar üç aylık raporlar sunacak.

Adalet Bakanlığı, üniversitenin kabul politikaları ve diğer konularla ilgili sivil haklar soruşturmalarını "geçici olarak durduracağını" ve üniversitenin "üniversitede çeşitliliği, eşitliği ve kapsayıcılığı yasaklayan planlı reformları" tamamlaması halinde, bu soruşturmaların resmen kapatılacağını belirtti. Bakanlık, üniversitenin "gelecekteki hibeler ve adaylıklar için tam olarak uygun" olarak değerlendirileceğini ifade etti.


Tahran, Fransa'daki bir İranlı öğrencinin şartlı tahliyesini memnuniyetle karşıladı ve tamamen serbest bırakılmasını istedi

Bir grup öğrenci, Tahran'daki Fransız Büyükelçiliği önünde tutuklu İranlı öğrenci Mehdiye Esfandiari'ye destek gösterisi düzenledi (Reuters)
Bir grup öğrenci, Tahran'daki Fransız Büyükelçiliği önünde tutuklu İranlı öğrenci Mehdiye Esfandiari'ye destek gösterisi düzenledi (Reuters)
TT

Tahran, Fransa'daki bir İranlı öğrencinin şartlı tahliyesini memnuniyetle karşıladı ve tamamen serbest bırakılmasını istedi

Bir grup öğrenci, Tahran'daki Fransız Büyükelçiliği önünde tutuklu İranlı öğrenci Mehdiye Esfandiari'ye destek gösterisi düzenledi (Reuters)
Bir grup öğrenci, Tahran'daki Fransız Büyükelçiliği önünde tutuklu İranlı öğrenci Mehdiye Esfandiari'ye destek gösterisi düzenledi (Reuters)

Tahran dün yaptığı açıklamada, Fransa'nın şubat ayında sosyal medyada terörizmi teşvik ettiği suçlamasıyla tutuklanan İranlı Mehdiye Esfandiari'yi "şartlı tahliye ettiğini" duyurdu.

Fransız Haber Ajansı AFP'nin haberine göre Paris Cumhuriyet Başsavcılığı, Esfandiari'nin savcının görüşüne aykırı olarak Paris Ceza Mahkemesi'nin kararıyla adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını doğruladı.

Esfandiari, bir polis karakolunun gözetim altında ve gelecek yılın başlarında yapılması planlanan duruşmasına kadar ülkeyi terk etmesi yasaklanacak. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü İsmail Bekayi, bakanlığın " İran vatandaşı serbest bırakılıp ülkesine dönene kadar çabalarını sürdüreceğini" söyledi.

Esfandiari'nin adı, 2022'den beri İran'da tutuklu bulunan ve casuslukla suçlanan Fransız vatandaşları Cécile Kohler ve Jacques Paris için olası bir takas anlaşmasının parçası olarak yakın zamana kadar anıldı.

Tahran, 2018'den beri Fransa'da yaşayan Lyon Üniversitesi mezunu tercüman Esfandiari'nin haksız yere tutuklu olduğunu belirtiyor. Avukatı Nebil Budi, mahkemenin Esfandiari'nin tutukluluk süresinin "hakkındaki suçlamaların dayanağı açısından aşırı uzun" olduğunu tespit ettiğini söyledi.

Müvekkilinin kendini savunmak için duruşmanın başlamasını "heyecanla beklediğini" belirterek, "Memnunuz. Nihayet savunmasını hazırlayabilecek" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, eylül ayında Kohler ve Paris'in Esfandiari ile takas edilmesine yönelik anlaşmanın "son aşamasına" yaklaştığını duyurdu.

Esfandiari haberi, Tahran'ın haziran ayında tutuklanan Fransız-Alman Lennart Monterlos'u serbest bırakmasından iki hafta sonra geldi.