Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
TT

Fas ve Cezayir: İspanya ve Portekiz'deki elektrik kesintileri nedeniyle bazı alanlarda hizmet verilemedi

İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)
İspanya'nın Cordoba istasyonunda mahsur kalan yolcular evlerine dönemiyor (AFP)

Faslı yetkililer dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen geniş çaplı elektrik kesintisinin Fas'ta internet hizmetlerinde ve havaalanı faaliyetlerinde ‘aksamalara’ neden olduğunu açıkladı.

Fas'ın GSM operatörlerinden Orange, Facebook sayfasından müşterilerine yaptığı duyuruda internet kesintisinin İspanya ve Portekiz'de meydana gelen ve uluslararası bağlantıları etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisinden kaynaklandığını belirtti. Rakipleri olan diğer GSM operatörleri Maroc Telecom ve INWI ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Fas Havalimanları Ofisi (ONDA) tarafından yapılan açıklamada, “İber Yarımadası'ndaki geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle ülkedeki havaalanlarındaki kayıt sisteminde aksamalar yaşanıyor” denildi. Havaalanlarındaki işlemlerin manuel olarak devam ettiği belirtilen açıklamada, yolculara havaalanına gitmeden önce havayolları şirketleriyle iletişime geçerek uçuşlarının durumunu kontrol etmeleri çağrısı yapıldı.

Cezayir'de Posta ve Telekomünikasyon Bakanlığından dün öğleden sonra yapılan açıklamada, İspanya ve diğer Avrupa ülkelerini etkileyen geniş çaplı elektrik kesintisi nedeniyle önümüzdeki saatlerde internet hizmetlerinde kesinti yaşanabileceği belirtildi. Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “Ancak, belirli bir süre için hizmetlerin devamlılığını sağlamak üzere önleyici tedbirlerin alındığı konusunda sizi temin ederiz” denildi.

Yetkililer, dün İspanya ve Portekiz'de meydana gelen büyük elektrik kesintisinin telekomünikasyon hizmetleri ve internet ağlarında geniş çaplı kesintiye neden olduğunu ve tren seferlerini aksattığını söyledi. İspanya hükümeti, elektrik kesintisinin kaynağını belirlemeye çalışıyor.

İspanya’nın komşusu Portekiz'de ise elektrik şirketinden yapılan açıklamada elektrik kesintisinden tüm İber Yarımadası’nın etkilendiği ve kesintinin öğle saatlerinde meydana geldiğini belirtildi. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre son yıllarda dünyanın başka ülkelerinde de büyük elektrik kesintileri yaşandı.

Tunus Eylül 2023'te, Sri Lanka Ağustos 2020'de, Arjantin ve Uruguay ise Haziran 2019'da geniş çaplı elektrik kesintisi yaşadı. Avrupa'da Kasım 2006'da Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İtalya ve İspanya'da on milyon kişi bir saat boyunca elektriksiz kaldı.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times