Şili ve Arjantin kıyılarında 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi... Tsunami uyarısı iptal edildi

Şili'nin acil durum ajansı bir tsunami uyarısı yayınladı ve Magallanes bölgesindeki kıyı bölgelerinin tahliye edilmesini emretti, ancak iki saat sonra tahliye emrini kaldırdı

Şili'nin güney kıyı bölgelerinden bir kare
Şili'nin güney kıyı bölgelerinden bir kare
TT

Şili ve Arjantin kıyılarında 7.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi... Tsunami uyarısı iptal edildi

Şili'nin güney kıyı bölgelerinden bir kare
Şili'nin güney kıyı bölgelerinden bir kare

Kıyı açıklarında meydana gelen şiddetli deprem Cuma günü Şili ve Arjantin'in güneyinde olası bir tsunami korkusunu yaşatırken yetkililer tehdit seviyesini düşürmeden kıyı bölgelerinde yaşayanları saatlerce tahliye etti. Ancak daha sonra tsunami uyarısı iptal edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS), depremin Güney Amerika'nın güney ucu ile Antarktika arasındaki Drake Geçidi'ni 10 kilometre derinlikte vurduğunu açıkladı.

USGS depremin büyüklüğünü Şili Ulusal Deprem Merkezi tarafından bildirilen 7.5'ten biraz daha düşük olan 7.4 olarak tahmin etti.

Deprem yerel saatle sabah 9.58'de (GMT 12.58) meydana geldi ve birkaç küçük artçı sarsıntı kaydedildi, ancak herhangi bir yaralanma veya maddi hasar bildirilmedi.

Depremin merkez üssü Arjantin'deki Ushuaia'ya 219 kilometre, Şili'deki Puerto Williams'a ise benzer bir mesafede yer alıyordu.

Arjantinli yetkililer, depremin ardından tsunami riski nedeniyle ülkenin güneyindeki Puerto Almanza kasabası sakinlerine bölgeyi tahliye etmelerini emretti.

Tierra del Fuego eyalet hükümeti X hesabından yaptığı açıklamada Beagle Kanalı'nın doğu kıyısında Ushuaia'ya yaklaşık 75 kilometre mesafede bulunan Puerto Almanza sakinlerinden bölgeyi tedbiren boşaltmaları ve daha yüksek ve güvenli bir yere taşınmaları istendi.

Güneydeki Magallanes bölgesindeki kıyı alanları tahliye edildi. Ancak ajans tahliye emrini yayınlandıktan iki saat sonra kaldırdı.

Magallanes Afet Önleme ve Müdahale Servisi Bölge Müdürü Juan Carlos Andrade, “İhtiyati tahliye sona erdi” dedi. Başka bir deyişle, herkes faaliyetlerine geri döndü. Magallanes Afet Önleme ve Müdahale Dairesi Bölge Müdürü Juan Carlos Andrade, kıyıdaki ekonomik faaliyetler dışında tüm sektörler normal şekilde çalışacağını belirtti.

Latin Amerika'nın güney ucunda yer alan Magallanes, Şili'nin ikinci büyük ancak seyrek nüfuslu bölgesidir.

Antarktika'ya yapılan seferler için önemli bir durak noktası olan Ushuaia'nın bulunduğu Arjantin'in Tierra del Fuego eyaletine yakındır. Ushuaia için herhangi bir tahliye emri çıkarılmadı.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Borek X platformunda şunları yazdı: "Olası acil durumlara müdahale etmek için tüm kaynaklar hazır."

Şili, üç tektonik plakanın birleştiği noktada bulunan, dünyanın depreme en çok maruz kalan ülkelerinden biridir: Nazca Plakası, Güney Amerika Plakası ve Antarktika Plakası.

AFP'ye göre 1960 yılında, sismik yoğunluğun başladığı tarihten bu yana kaydedilen en şiddetli deprem olan 9,5 büyüklüğündeki deprem güneydeki Valdivia kentini yerle bir etmiş ve 9 bin 500 kişinin ölümüne neden olmuştur.

2010 yılında meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami 520'den fazla kişinin ölümüne neden olmuştur.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.