Trump, kendisini Papa olarak gösteren fotoğrafı paylaştıktan sonra sert eleştirilere maruz kaldı

ABD Başkanı Donald Trump'ı ‘Papa’ olarak gösteren yapay zekayla üretilmiş fotoğraf (X)
ABD Başkanı Donald Trump'ı ‘Papa’ olarak gösteren yapay zekayla üretilmiş fotoğraf (X)
TT

Trump, kendisini Papa olarak gösteren fotoğrafı paylaştıktan sonra sert eleştirilere maruz kaldı

ABD Başkanı Donald Trump'ı ‘Papa’ olarak gösteren yapay zekayla üretilmiş fotoğraf (X)
ABD Başkanı Donald Trump'ı ‘Papa’ olarak gösteren yapay zekayla üretilmiş fotoğraf (X)

ABD Başkanı Donald Trump cuma günü Truth Social platformunda, daha önce gazetecilere bir sonraki Papa olmak istediği şakasını yaptıktan sonra, kendisini Papa olarak gösteren yapay zekayla üretilmiş bir fotoğrafını yayınladı.

Fotoğrafta Trump beyaz bir cübbe giymiş ve sağ işaret parmağını gökyüzüne doğru uzatmış olarak görülüyor. Bu hafta, kardinallerin Papa Francis'in halefini seçmek üzere kapalı kapılar ardında toplanmaya başlamasından günler önce Trump'a bir sonraki papanın kim olmasını istediği sorulduğunda, “Papa olmak isterdim, bu benim ilk tercihim olurdu” yanıtını vermişti.

Beyaz Saray'ın X hesabı, Trump'ın Papa'nın geleneksel beyaz cübbesini giydiği aynı fotoğrafı yeniden paylaştı.

Diğer yandan hükümetle ilişkilerinde eyalet piskoposlarını temsil ettiğini söyleyen New York Eyaleti Katolik Konferansı fotoğrafı şiddetle eleştirdi. Katolik Konferansı’nın X hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “Bu fotoğrafın zekice ya da komik hiçbir yanı yok Sayın Başkan. Sevgili Papa Francis'i daha yeni toprağa verdik ve kardinaller onun halefini seçmek üzere ciddi bir konklava girmek üzereler. Bizimle dalga geçmeyin” denildi.

Vatikan’ın Basın Sözcüsü Matteo Bruni dün düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın paylaşımıyla ilgili soruları yanıtlamayı reddetti.

İtalya'nın sol eğilimli eski Başbakanı Matteo Renzi de Trump'ın paylaşımını eleştirdi. Renzi, X hesabında İtalyanca olarak şunları yazdı: “Bu, inananları rencide eden, kurumları aşağılayan ve Trump’ın şakalardan hoşlandığını gösteren bir görüntü.”

Ancak Beyaz Saray, Cumhuriyetçi başkanın papalıkla alay ettiği yönündeki iddiaları yalanladı. Şarku’l Avsat’ın BBC’den aktardığına göre Beyaz Saray Basın Sözcüsü Caroline Leavitt şu açıklamayı yaptı: “Başkan Trump, Papa Francis'e saygılarını sunmak ve cenazesine katılmak üzere İtalya'ya gitti. Trump, Katoliklerin ve dini özgürlüklerin güçlü bir savunucusu oldu.”

Trump geçen hafta Papa Francis'in cenaze törenine katılarak iktidara geldiğinden bu yana ilk yurtdışı gezisini gerçekleştirmiş oldu.

frgthy
Papa Francis'in 26 Nisan'da Vatikan'daki Aziz Petrus Meydanı'nda düzenlenen cenaze törenine aralarında ABD Başkanı Donald Trump'ın da bulunduğu birçok devlet başkanı katıldı. (AP)

AFP'ye göre Amerikalıların yaklaşık yüzde 20'si kendini Katolik olarak tanımlıyor ve geçtiğimiz kasım ayında yapılan anketler bu kesimin neredeyse yüzde 60'ının Trump'a oy verdiğini gösteriyor.

Trump 2016'da Meksika sınırına duvar örme vaadiyle ilk kez başkanlığa aday olduğunda Papa Francis onu en sert eleştirenlerden biriydi. Papa Francis o dönemde gazetecilere şöyle demişti: “Kim olursa olsun, köprü değil de sadece duvar inşa etmek isteyen kişi Hıristiyan değildir.”

Vatikan pazartesi günü yaptığı açıklamada, Papa Francis'in halefini seçmek üzere Kardinaller Meclisi'nin kapalı çalışmalarına 7 Mayıs'ta başlayacağını duyurdu.



İran hükümeti: Herhangi bir yanlış hesaplamayı önlemek için tüm caydırıcı araçları kullanacağız

ABD uçak gemisi USS Gerald Ford, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te mola verdi (AFP)
ABD uçak gemisi USS Gerald Ford, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te mola verdi (AFP)
TT

İran hükümeti: Herhangi bir yanlış hesaplamayı önlemek için tüm caydırıcı araçları kullanacağız

ABD uçak gemisi USS Gerald Ford, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te mola verdi (AFP)
ABD uçak gemisi USS Gerald Ford, Akdeniz'deki Yunan adası Girit'te mola verdi (AFP)

İran hükümeti bugün yaptığı açıklamada, savaşa kıyasla diplomasiyi tercih ettiğini, ancak her iki seçeneğe de hazır olduğunu ve herhangi bir yanlış hesaplamayı önlemek için tüm caydırıcılık araçlarını kullanacağını vurguladı.

İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, üniversite öğrencilerinin protesto hakkına sahip olduğunu, ancak ‘kırmızı çizgileri’ aşmamaları gerektiğini belirtti. Bu açıklama, hafta sonundan bu yana İran üniversitelerinde yeniden alevlenen protestolara ilişkin ilk resmî tepki oldu.

Muhacerani, “Kutsallar ve bayrak, öfkenin en yoğun anlarında dahi aşmamamız ya da sapmamamız gereken kırmızı çizgilerin iki örneğidir” ifadesini kullandı.

Görgü tanıkları ve internette paylaşılan videolara göre öğrenciler, İran’ın başkenti genelindeki üniversitelerde hükümet karşıtı protestolar düzenledi. Bu gelişme, ABD güçlerinin bölgede olası saldırılar için konuşlandırıldığı bir dönemde, yeni bir huzursuzluk işareti olarak değerlendirildi.

ABD’nin, Tahran’ın nükleer programı konusunda İranlı yetkililerle yeni bir müzakere turunu önümüzdeki perşembe günü Cenevre’de gerçekleştirmesi planlanıyor.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr bin Hamed el-Busaidi X platformunda yaptığı paylaşımda, “ABD ile İran arasındaki müzakereler perşembe günü Cenevre’de yapılacak olup, bir anlaşmaya varmak amacıyla ilave bir adım atma yönünde olumlu bir niyet bulunmaktadır” ifadesini kullandı.

Görüşmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Tahran’daki yönetime karşı askeri bir saldırı başlatabileceğine dair artan endişelerin gölgesinde yürütülüyor.

Trump dün, Genelkurmay Başkanı’nın İran’a yönelik büyük çaplı bir operasyonun riskleri konusunda uyarıda bulunduğuna ilişkin haberleri yalanlayarak, Washington’un herhangi bir çatışmada Tahran’ı ‘kolaylıkla’ yenilgiye uğratabileceğini vurguladı.

fevfr
Tahran’daki ez-Zehra Üniversitesi önünde hükümet karşıtı bir yürüyüş için toplanan kız öğrencileri gösteren videodan alınan ekran görüntüsü (AFP)

Amerikan medyasında yer alan haberlerde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Caine’in, İran’a yönelik olası saldırıların çatışmanın uzaması da dahil olmak üzere çeşitli riskler barındırdığı konusunda uyarıda bulunduğu belirtilmişti. Ancak Trump, sahibi olduğu Truth Social platformundaki paylaşımında, Caine’in ‘İran’a karşı savaşa girilmesine karşı çıktığı’ yönündeki iddiaların ‘yüzde yüz yanlış’ olduğunu ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın Axios internet sitesinden aktardığına göre, ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Trump’ın damadı Jared Kushner, başkanı şu aşamada İran’a yönelik saldırı düzenlememesi ve diplomatik çabalara alan tanıması yönünde teşvik ediyor.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan medyasını kasıtlı olarak ‘yanlış’ haberler yapmakla suçladı.

Trump, “Kararı veren benim. Bir anlaşmaya varmayı tercih ederim; ancak bir anlaşma yapamazsak, bu o ülke için çok kötü, halkı için ise son derece talihsiz bir gün olur” ifadelerini kullandı.

Trump, devam eden görüşmelerin ilk başkanlık döneminde 2018 yılında çekildiği nükleer anlaşmanın yerine geçecek bir düzenlemeyle sonuçlanmaması halinde, Tahran’a karşı ilave askerî adımlar atmakla da defalarca tehdit etmişti.

Washington yönetimi Ortadoğu’ya büyük bir askerî güç konuşlandırdı; bölgeye iki uçak gemisi, ondan fazla savaş gemisi ile çok sayıda savaş uçağı ve askerî teçhizat sevk edildi.


Tahran, diplomatik faaliyetler sürerken Washington'a saldırı konusunda uyardı

USS Gerald R. Ford uçak gemisi dün Girit adasının kuzeybatı kıyısındaki Souda Körfezi'nde bulunan deniz üssüne ulaştı (Reuters)
USS Gerald R. Ford uçak gemisi dün Girit adasının kuzeybatı kıyısındaki Souda Körfezi'nde bulunan deniz üssüne ulaştı (Reuters)
TT

Tahran, diplomatik faaliyetler sürerken Washington'a saldırı konusunda uyardı

USS Gerald R. Ford uçak gemisi dün Girit adasının kuzeybatı kıyısındaki Souda Körfezi'nde bulunan deniz üssüne ulaştı (Reuters)
USS Gerald R. Ford uçak gemisi dün Girit adasının kuzeybatı kıyısındaki Souda Körfezi'nde bulunan deniz üssüne ulaştı (Reuters)

İran, Cenevre'de üçüncü tur dolaylı müzakerelerin arifesinde, ABD'ye, ‘sınırlı’ olarak nitelendirilse bile herhangi bir saldırının bir saldırganlık eylemi olarak kabul edileceğini ve ‘kararlı ve katı’ bir yanıtla karşılanacağı uyarısında bulundu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, herhangi bir saldırganlığın etkilerinin ‘tek bir ülkeyle sınırlı kalmayacağını’ söyledi. Garibabadi, gerginliğin tırmanmasını önleme çağrısında bulunurken Tahran, ‘geçici anlaşmaya’ varıldığı haberlerini bir kez daha yalanladı ve herhangi bir anlaşma için yaptırımların kaldırılmasında ısrarcı olduğunu vurguladı.

Diplomatik kanallar aracılığıyla İran'ın olası bir yanıt vermesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin liderliğindeki müzakerelerle paralel olarak, Ali Laricani'nin Umman'ın arabuluculuğuyla Tahran'ın tutumunu iletmek üzere Maskat'a ziyaret edeceği bildiriliyor.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, İran'ı somut tavizler vermeye zorlamak için ‘hedefli bir saldırı’ yapmayı düşünürken, İran'ın buna uymaması halinde daha geniş çaplı bir saldırı seçeneğini de açık tutuyor. ABD’den gelen haberlere göre Trump, açık bir savaşı önlemek için nükleer ve balistik füze tesislerini hedef alan ‘uyarı’ niteliğinde bir saldırı tercih ediyor. Beyaz Saray çevreleri, özellikle seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte, herhangi bir askeri harekatın iç siyasi ve ekonomik maliyetler bakımından dikkatlice hesaplanacağını vurguluyor.

Öte yandan Washington, USS Gerald R. Ford uçak gemisinin Yunanistan'ın Girit adasına ulaşmasıyla bölgedeki askeri varlığını güçlendirdi.

Tel Aviv'de ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, İsrail'in ‘karmaşık günler’ ile karşı karşıya olduğunu belirterek, İsrail’in saldırıya uğraması halinde ‘hayal edilemeyecek’ bir yanıt vereceklerini söyledi.


Hindistan'da içerisinde yeni kişinin bulunduğu ambulans uçak düştü

Hindistan polisi (EPA)
Hindistan polisi (EPA)
TT

Hindistan'da içerisinde yeni kişinin bulunduğu ambulans uçak düştü

Hindistan polisi (EPA)
Hindistan polisi (EPA)

Hindistan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGCA), pazartesi günü Hindistan'ın doğusunda içerisinde yedi kişinin bulunduğu ambulans uçağın düştüğünü açıkladı.

DGCA, Beechcraft C90 tipi ambulans uçağın, Hindistan'ın doğusundaki Jharkhand eyaletinin Kasaria bölgesinde düştüğünü belirtti. İki mürettebat üyesi de dahil olmak üzere yedi kişinin akıbeti henüz bilinmiyor.

Dün akşam sosyal medyada yayınlanan bir açıklamada, yetkililer, arama ve kurtarma ekiplerinin olay yerine ulaştığını ve Uçak Kazaları Araştırma Bürosu'ndan bir ekibin kaza yerine gönderildiğini kaydetti.

Redbird Airways'e ait özel uçak, dün akşam Jharkhand'ın eylaetinin yönetim şehri Ranchi'den, bir hasta ve sağlık ekibini taşıyan Yeni Delhi'ye doğru yola çıkmıştı.

Yetkililer, ‘uçağın kötü hava koşulları nedeniyle rota değişikliği talebinde bulunduğunu’ ve 23 dakika sonra hava trafik kontrolüyle iletişimi kaybettiğini belirtti.

Yerel basında, uçağın bir ormana düştüğü bildirildi.

Geçen ay, batıdaki Maharaştra eyaletinden bir hükümet yetkilisi ve dört kişi, kiraladıkları uçak Pune şehrine iniş yaparken düşerek hayatını kaybetmişti.