Halkbank davası ABD Yüksek Mahkemesi'ne taşındı

Washington DC'deki ABD Yüksek Mahkemesi binası (Reuters)
Washington DC'deki ABD Yüksek Mahkemesi binası (Reuters)
TT

Halkbank davası ABD Yüksek Mahkemesi'ne taşındı

Washington DC'deki ABD Yüksek Mahkemesi binası (Reuters)
Washington DC'deki ABD Yüksek Mahkemesi binası (Reuters)

Halkbank avukatlarından biri dün yaptığı açıklamada, bankanın ABD Yüksek Mahkemesi'nden, İran'ın ABD yaptırımlarını delmesine yardım ettiği iddiasıyla yargılanabileceğine dair bir alt mahkemenin kararını yeniden gözden geçirmesini istediğini söyledi.

Yüksek Mahkeme, Halkbank'a, Manhattan'daki ABD İkinci Daire Temyiz Mahkemesi'nin bankanın yargılanmasına izin veren 22 Ekim 2024 tarihli kararına itiraz etmek üzere dilekçe sunması için pazartesi gününe kadar süre vermişti.

Halkbank'ın avukatı Robert Cary, Temyiz Mahkemesi'ne gönderdiği mektupta dilekçenin banka tarafından verildiğini belirtti. Ancak dilekçeye Temyiz Mahkemesi'nin internet sitesinden ulaşılamadı. Cary, bununla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi. İran, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki paravan şirketler ve para aktarma kuruluşlarını kullanarak İran yaptırımlarını ihlal ettiği iddia edilen Halkbank'ın aleyhindeki iddianame 2019 yılında kamuya açıklanmıştı.

2019'da açılan dava Washington ile Ankara arasındaki ilişkileri germiş, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan davayı ‘yasadışı ve çirkin’ olarak nitelendirmişti. İki ülke arasındaki ilişkiler son on yılda Suriye, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiler ve diğer bazı konulardaki anlaşmazlıklar nedeniyle bozuldu.

Ancak pazartesi günü hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de ABD Başkanı Donald Trump, ‘çok verimli bir telefon görüşmesi yaptıklarını ve birbirlerini ülkelerini ziyaret etmeye davet ettiklerini’ söyledikleri açıklamalarda bulundular.



Trump, Gazze'deki Filistinlilere gıda ulaştırma konusunda yardım sözü verdi

ABD Başkanı Donald Trump (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump (DPA)
TT

Trump, Gazze'deki Filistinlilere gıda ulaştırma konusunda yardım sözü verdi

ABD Başkanı Donald Trump (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump (DPA)

ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray'da İsrail'in Gazze'ye büyük çaplı bir saldırı başlatma niyetine ilişkin soruya yanıt olarak, Gazze'deki Filistinlilere yiyecek ulaştırma sözünü yineledi.

Trump, İsrail'in operasyonları hakkında görüşünü belirtmedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik yeni saldırının Filistinli Hamas hareketini yenilgiye uğratmak amacıyla yoğun bir askeri operasyon olacağını söyledi, ancak İsrail'in Gazze'de kontrol altına alacağı toprakların sınırlarını belirtmedi.

asdfrgty
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (DPA)

Netanyahu, “X” platformunda yayınlanan bir videoda, "Sakinler kendi güvenlikleri için başka yerlere yerleştirilecekler" ifadesini kullandı. İsrail askerlerinin Gazze'ye girip, baskın düzenleyip, sonra geri çekilmeyeceğini belirtti. "Niyet tam tersidir" diye devam etti.

Netanyahu şöyle açıkladı: "Dün gece geç saatlerde kabinede oturduk ve Gazze'de güçlü bir operasyon gerçekleştirmeye karar verdik. "Bu, Genelkurmay Başkanı'nın önerisiydi, dediği gibi, Hamas'ı yenmek için ilerlemek. Bunun aynı zamanda rehineleri kurtarmamıza da yardımcı olacağına inanıyor ve ben de ona katılıyorum."

dfo9p0
İsrail'in Gazze Şeridi sınırına yakın İsrail askerleri ve tankları (AFP)

Netenyahu şöyle devam etti: “Bu çabadan vazgeçmeyeceğiz ve kimseyi terk etmeyeceğiz, yaptığımız şey bu.” Son olarak şunları söyledi: “Detaylara girmeyeceğiz, çünkü bu konuyla ilgili her iki konuda da detayları zaten konuştuk: Rehineler için ne yapıyoruz ve (Hamas'ı) yenmek için ne yapıyoruz.”