Columbia Üniversitesi'nde Filistin yanlısı protestolar; Göstericiler polise teslim edildi

Columbia Üniversitesi öğrencilerini destekleyen protestocular öğrenci protestolarını desteklemek için kampüs dışında toplandı (AFP)
Columbia Üniversitesi öğrencilerini destekleyen protestocular öğrenci protestolarını desteklemek için kampüs dışında toplandı (AFP)
TT

Columbia Üniversitesi'nde Filistin yanlısı protestolar; Göstericiler polise teslim edildi

Columbia Üniversitesi öğrencilerini destekleyen protestocular öğrenci protestolarını desteklemek için kampüs dışında toplandı (AFP)
Columbia Üniversitesi öğrencilerini destekleyen protestocular öğrenci protestolarını desteklemek için kampüs dışında toplandı (AFP)

Columbia Üniversitesi'nin ana kütüphanesindeki okuma salonunda dün onlarca protestocu masaların üzerine çıkarak davullar çaldı ve Filistinlilere destek veren pankartlar açtı.

Bu, geçen yıl İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşına karşı başlayan öğrenci protestolarının ardından kampüste düzenlenen en büyük gösterilerden biri oldu. Sosyal medyada yayınlanan video ve fotoğraflarda, çoğu maske takan protestocuların, Butler Kütüphanesi'ndeki Lawrence A. Wayne okuma salonunda avizelerin altında “Gazze için grev” ve “Özgür bölge” yazılı pankartlar taşıdıkları görülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yılki protestoları antisemitik olarak nitelendirerek, bu protestoların Yahudi öğrencileri koruyamadığını söyledi. Columbia Üniversitesi Mütevelli Heyeti, mart ayında üniversiteye bilimsel araştırma amacıyla sağlanan yüz milyonlarca dolarlık hibeyi iptal eden ABD yönetimiyle görüşmeler yürütüyor. Üniversite, kampüsündeki antisemitizm ve diğer önyargı biçimleriyle mücadele etmek için çalıştığını, ayrıca sivil hak gruplarının, hükümetin akademide ifade özgürlüğünü kısıtlamasına izin verdiği yönündeki suçlamalarını reddettiğini açıkladı.

Columbia Üniversitesi dün yaptığı açıklamada, kamu güvenliği görevlilerinin öğrencilerden kimlik göstermelerini istediğini ve protestoculara dağılmaları talimatı verdiğini söyledi. Üniversite, kuralları ihlal eden herkesi "tutuklama" dahil cezalandırmakla tehdit etti. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre bir görgü tanığı, kampüs güvenlik görevlilerinin insanları kapıdan dışarı çıkardığını ve dışarıdaki polis memurlarına teslim ettiğini gördüğünü söyledi. Bu kişilerin gözaltına alınıp alınmadıkları henüz bilinmiyor.

New York polis sözcüsü, polis teşkilatının durumu izlediğini ve personelinin “üniversite çevresinde” konuşlandığını söyledi. Reuters’e göre, bir anda daha fazla kişi kütüphaneye girmeye çalıştı. Güvenlik görevlileri bir kapıyı kapattı ve insanlar dışarı itildi.

Eylemcileri temsil eden bir öğrenci örgütü, sosyal medyada yaptığı açıklamada, üniversite güvenlik güçlerinin göstericilere saldırdığını ve eylemcilerin "askeri tutuklama" yapan yetkililere kimlik kartlarını göstermeyi reddettiğini belirtti. New York Belediye Başkanı Eric Adams, televizyon röportajında ​​Columbia Üniversitesi yetkililerinden yardım talep ettiğini ve New York Polis Departmanı'nın kampüse personel gönderdiğini ifade etti.



Trump, "radikal solun pislikleri" de dahil olmak üzere herkese Mutlu Noeller diledi

Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)
Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)
TT

Trump, "radikal solun pislikleri" de dahil olmak üzere herkese Mutlu Noeller diledi

Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)
Başkan Trump, Florida'daki Mar-a-Lago konutunda Noel'i kutluyor (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Noel vesilesiyle Demokrat rakiplerine yönelik bir saldırı başlattı ve onları "radikal solun pislikleri" olarak nitelendirdi.

Cumhuriyetçi başkan, Noel gününü Florida'daki Mar-a-Lago tatil beldesinde geçirdi. Burada, Kuzey Kutbu'ndan Noel arifesine kadar Noel Baba'nın yolculuğunu takip eden Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) ile bir görüşmeye katıldı ve ardından dünyanın dört bir yanındaki Amerikan askerlerine Noel tebriklerini gönderdi.

Ancak Trump, Demokrat rakiplerine aynı samimiyeti göstermedi. Truth Social hesabından yaptığı bir paylaşımda, "Ülkemizi yok etmek için ellerinden gelen her şeyi yapan, ancak feci şekilde başarısız olan radikal solcu pislikler de dahil olmak üzere herkese mutlu Noeller" diye yazdı.

Sözlerine şöyle devam etti: “Artık açık sınırlarımız, erkeklerin kadın sporlarına katılması, trans bireylerin hakları veya zayıf kolluk kuvvetleri yok. Bunun yerine rekor seviyede bir borsa ve emeklilik tasarruf planlarımız, on yılların en düşük suç oranları, sıfır enflasyon ve dün açıklanan, beklentilerin iki puan üzerinde %4,3'lük GSYİH büyümesi var.”

Trump, Ticaret Bakanlığı'nın ekonominin üçüncü çeyrekte %4,3 oranında büyüdüğünü ve son iki yılın en yüksek GSYİH büyüme oranını gösterdiğini ortaya koyan verileri açıklamasından bir gün sonra, yönetiminin yüksek yaşam maliyetiyle başa çıkma biçimini eleştiren muhalefete sert bir saldırı başlattı. Ancak rapor, iç satın alma fiyat endeksinin %3,4 arttığını, bunun da ikinci çeyrekte kaydedilen %2,0'lık enflasyon oranından önemli ölçüde daha yüksek olduğunu da gösterdi.

Noel öncesi haftada Demokratlar Adalet Bakanlığı'nı, Trump'ın arkadaşı olan hükümlü cinsel suçlu Jeffrey Epstein hakkındaki soruşturmayla ilgili binlerce belgenin yayınlanmasını geciktirdiği için eleştirdi. Trump ayrıca, Washington'un Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'ya istifa etmesi için baskı yaptığı Karayipler'deki ABD deniz gücü yığılmasında yer alanlar da dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki Amerikan birliklerine bayram tebriklerini iletti.


Kaza sonrası Tesla araç kapılarının açılmasındaki zorluğun araştırılması

 Tesla logosu (Reuters)
Tesla logosu (Reuters)
TT

Kaza sonrası Tesla araç kapılarının açılmasındaki zorluğun araştırılması

 Tesla logosu (Reuters)
Tesla logosu (Reuters)

ABD trafik güvenliği yetkilileri, bir elektrikli araç sahibinin, kaza sonrasında acil bir durumun daha da kötüleşmesine neden olan yetersiz kapı işaretlemeleri nedeniyle yaptığı şikayet üzerine Tesla araç kapılarının tasarımıyla ilgili ön soruşturma başlattıklarını duyurdu.

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, bir müşteriden gelen şikayeti aldığını açıkladı. Müşteri, 2022 model Tesla Model 3 aracının mekanik kapı açma mekanizmasının "gizli, işaretsiz ve elektrik sisteminin arızalandığı bir acil durumda bulunmasının zor" olduğunu belirtmişti.

Yönetim, 23 Aralık'ta yayınladığı açıklamada, "Tasarım hatasıyla ilgili bir soruşturma başlatıldı ve sorunun değerlendirilip şikayetin kabul edilip edilmeyeceğine karar verilecek" dedi.

Bu adım, son zamanlarda elektrikli kapı sisteminin arızalanması ve manuel kapı kollarını bulamamaları sonucu yanan Tesla araçlarının içinde mahsur kalan kişilerin vakalarını vurgulayan raporların ardından geldi.

Bloomberg bu hafta, "en az 15 kişinin Tesla kazalarında hayatını kaybettiğini, yolcuların ve kurtarma ekiplerinin alev alan araçların kapılarını açamadığını" bildirdi. Tesla, AFP veya Bloomberg'in yorum talebine henüz yanıt vermedi.

Ancak Bloomberg, haberini eylül ayında bir Tesla yöneticisinin yaptığı ve şirketin kapı kolu sistemini yeniden tasarlamak üzerinde çalıştığını söylediği açıklamalara dayandırdı. Tesla'nın web sitesinde, pencere düğmelerinin yakınında bulunan manuel kapı açma mekanizmasının bir diyagramı yer alıyor.

Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi, şikayetçinin Kevin Klaus olduğunu açıkladı. Klaus, Atlanta'daki yerel bir televizyonun haber programına verdiği demeçte, yoldan geçen bir kişinin yardımıyla arka camı kırarak aracından çıkmayı başardığını ve acil bir olaydan ve yangından sağ kurtulduğunu söyledi.


Trump'ın desteklediği "Serçe" lakaplı aday, haftalarca süren gecikmeli sonuçların ardından Honduras başkanlık seçimini kazandı

Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)
Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)
TT

Trump'ın desteklediği "Serçe" lakaplı aday, haftalarca süren gecikmeli sonuçların ardından Honduras başkanlık seçimini kazandı

Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)
Ekranda Nasri Asfura destekçileriyle birlikte (AFP)

Honduras seçim komisyonu dün, ABD Başkanı Donald Trump tarafından desteklenen muhafazakar Ulusal Parti adayı Nasri Asfura'nın başkanlık seçimini kazandığını açıkladı. Böylece haftalarca süren gecikmeler, teknik sorunlar ve yolsuzluk iddialarının ardından 30 Kasım seçiminin galibi nihayet ilan edilmiş oldu.

Merkez sağ Liberal Parti adayı Salvador Nasralla yüzde 39,5 oy aldı.

Sonuçlar son derece yakındı ve oy sayım sistemi o kadar kaotikti ki, kazananı belirlemek için yüz binlerce oy pusulasının yaklaşık yüzde 15'inin elle sayılması gerekti.