Almanya savunma bütçesinde ciddi artış planlıyor

Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)
Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)
TT

Almanya savunma bütçesinde ciddi artış planlıyor

Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)
Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)

Almanya, bu yıl savunma bütçesinde ciddi bir artış yapmayı planlıyor.

Reuters’ın aktardığına göre Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkenin yıllık savunma bütçesini 60 milyar euronun üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Adlarının paylaşılmaması şartıyla konuşan kaynaklar, Pistorius’un gelecek 4 yıl boyunca yıllık savunma bütçesini bu seviyenin üzerinde tutmayı planladığını söylüyor. Bütçenin, federal hükümetin orta vadeli harcama planlarıyla karşılanacağı belirtiliyor.

Kaynaklar, Pistorius’un planladığı rakamın henüz netleşmediğini söylüyor. Başka bir yetkili, Savunma Bakanlığı’nın bütçeyi 63 milyar euroya çıkarabileceğini ifade ediyor.

2024’te savunma bütçesi 52 milyar euro olarak belirlenmişti. Bu bütçeye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak oluşturulan 100 milyar euroluk özel bir fondan 20 milyar euro aktarılmıştı. Almanya ordusunun yenilenmesi için kurulan bu fonun 2028’e kadar tamamen kullanılması öngörülüyor.

Eski Almanya Başbakanı Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon, Pistorius’un hedeflediği rakamdan 10 milyar daha az artışı öngören bir bütçe paketini kasımda sunmuştu. Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, dün Almanya’nın yeni başbakanı seçilmişti.

Olaf yönetiminden halen görevini sürdüren tek bakan Pistorius. Savunma bakanının hedefine göre yeni hükümet, askeri bütçeyi artırma seçeneğine daha yakın duruyor.

Diğer yandan fonların “zamanında ödenememesi” zorluk da yaratabilir. Almanya Savunma Bakanlığı, fonların yavaş ödenmesi nedeniyle geçen sene NATO'nun askeri harcamaların, gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 2 olmasına yönelik hedefini tutturmakta zorlanmıştı.

Buna ek olarak ABD Başkanı Donald Trump da Avrupa ülkelerine savunma harcamalarını artırma baskısı yapıyor. Almanya’nın yeni lideri Merz, göreve geldikten sonra yaptığı konuşmada, hem bütçe artırma baskısına hem de radikal sağcı Almanya için Alternatif’le (AfD) ilgili tartışmalara istinaden Washington’a “iç işlere karışmama” mesajı vermişti.

Independent Türkçe, Reuters, Guardian



ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
TT

ABD ve İsrail’in savaş sonrası Gazze planı ortaya çıktı

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 52 bini geçti (Reuters)

ABD ve İsrail, Washington'ın savaş sonrası Gazze'de geçici bir süre için yönetime liderlik etmesi hakkında görüşme yaptı.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan kaynaklar, ABD’li ve İsrailli üst düzey yetkililer arasında yapılan görüşmede, Washington’ın tamamen silahsızlandırılana dek Gazze’yi denetlemesi gündeme getirildi.

ABD'li bir yetkilinin başkanlık edeceği geçiş yönetiminde, Hamas veya Filistin Ulusal Yönetimi’nin söz sahibi olmayacağı fakat Filistinli teknokratların yönetime katılabileceği belirtiliyor. Ayrıca yönetimde yer alması için başka ülkelerin de davet edilebileceği aktarılıyor.

Kaynaklar, görüşmelerin henüz erken aşamada olduğunu ve herhangi bir anlaşmaya varılmadığını söylüyor. Teklifi ABD tarafının mı yoksa İsrail’in mi getirdiğine dair bilgi paylaşılmadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, görüşmeler hakkında yorum paylaşılmazken, “Biz barış sağlanmasını ve rehinelerin derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dendi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ofisiyse yorum taleplerini reddetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) ait Sky News Arabia'ya nisanda verdiği röportajda, savaş sonrasında "ılımlı Arap ülkelerinin" de dahil olduğu uluslararası bir mütevelli heyetinin Gazze'yi denetleyeceğini söylemişti.

Batı Şeria’daki Filistin Ulusal Yönetimi yorum yapmazken Hamas, ABD liderliğinde kurulacak bir geçiş yönetimi fikrini reddettiklerini bildirdi.

Irak’ta 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından ABD öncülüğünde Geçici Koalisyon Yönetimi kurulmuştu. ABD ve Birleşik Krallık’a ek olarak 32 ülkenin daha katkı sağladığı bu yönetim, birçok Iraklı tarafından işgalci güç olarak görülmüştü. Geçici yönetim, ülkede çıkan isyanı kontrol altına alamayınca iktidarı geçici bir Irak hükümetine devretmişti.

Reuters’ın analizinde, Gazze'de ABD öncülüğünde kurulacak bir geçici yönetimin Washington’ı savaşa daha fazla çekeceğine ve ABD’nin Irak işgalinden bu yana Ortadoğu'daki en büyük müdahalesi anlamına geleceğine dikkat çekiliyor.

BAE, ABD ve İsrail'e Gazze'nin savaş sonrası yönetiminin uluslararası bir koalisyon tarafından denetlenmesini ocak ayında önermişti. Ancak bu yönetime Filistin Ulusal Yönetimi'nin dahil edilmesi ve bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik adımlar atılmasını şart koşmuştu.

BAE Dışişleri Bakanlığı, Filistin Yönetimi'nin yer almadığı ABD liderliğindeki bir geçici yönetimi destekleyip desteklemeyeceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi. Netanyahu hükümetiyse “İsrail karşıtı” olmakla suçladığı Filistin Yönetimi'nin Gazze'de herhangi bir rol üstlenmesini kesinlikle reddediyor.

Netanyahu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Hamas’a saldırıların yoğunlaştırılacağını duyurmuş, bu adımı Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in tavsiyesiyle attığını söylemişti. İsrail Güvenlik Kabinesi de Gazze Şeridi’ne saldırıların genişletilmesini pazar günü onaylamıştı. Plan kapsamında Gazze’deki "tampon bölgelerin" genişletileceği, askerlerin de kara harekatlarıyla ele geçirilen bölgelerden geri çekilmeyip işgali sürdüreceği aktarılmıştı.

Independent Türkçe, Reuters, New Arab