Almanya savunma bütçesinde ciddi artış planlıyor

Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)
Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)
TT

Almanya savunma bütçesinde ciddi artış planlıyor

Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)
Almanya, Ukrayna savaşının ardından orduyu yenileme çalışmalarını artırdı (Reuters)

Almanya, bu yıl savunma bütçesinde ciddi bir artış yapmayı planlıyor.

Reuters’ın aktardığına göre Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, ülkenin yıllık savunma bütçesini 60 milyar euronun üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Adlarının paylaşılmaması şartıyla konuşan kaynaklar, Pistorius’un gelecek 4 yıl boyunca yıllık savunma bütçesini bu seviyenin üzerinde tutmayı planladığını söylüyor. Bütçenin, federal hükümetin orta vadeli harcama planlarıyla karşılanacağı belirtiliyor.

Kaynaklar, Pistorius’un planladığı rakamın henüz netleşmediğini söylüyor. Başka bir yetkili, Savunma Bakanlığı’nın bütçeyi 63 milyar euroya çıkarabileceğini ifade ediyor.

2024’te savunma bütçesi 52 milyar euro olarak belirlenmişti. Bu bütçeye, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak oluşturulan 100 milyar euroluk özel bir fondan 20 milyar euro aktarılmıştı. Almanya ordusunun yenilenmesi için kurulan bu fonun 2028’e kadar tamamen kullanılması öngörülüyor.

Eski Almanya Başbakanı Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon, Pistorius’un hedeflediği rakamdan 10 milyar daha az artışı öngören bir bütçe paketini kasımda sunmuştu. Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Başkanı Friedrich Merz, dün Almanya’nın yeni başbakanı seçilmişti.

Olaf yönetiminden halen görevini sürdüren tek bakan Pistorius. Savunma bakanının hedefine göre yeni hükümet, askeri bütçeyi artırma seçeneğine daha yakın duruyor.

Diğer yandan fonların “zamanında ödenememesi” zorluk da yaratabilir. Almanya Savunma Bakanlığı, fonların yavaş ödenmesi nedeniyle geçen sene NATO'nun askeri harcamaların, gayrisafi milli hasılaya oranının yüzde 2 olmasına yönelik hedefini tutturmakta zorlanmıştı.

Buna ek olarak ABD Başkanı Donald Trump da Avrupa ülkelerine savunma harcamalarını artırma baskısı yapıyor. Almanya’nın yeni lideri Merz, göreve geldikten sonra yaptığı konuşmada, hem bütçe artırma baskısına hem de radikal sağcı Almanya için Alternatif’le (AfD) ilgili tartışmalara istinaden Washington’a “iç işlere karışmama” mesajı vermişti.

Independent Türkçe, Reuters, Guardian



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times