ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan bir yetkili dün yaptığı açıklamada, ABD göçmenlik yetkililerinin İngiliz yorumcu Sami Hamdi'yi gözaltına aldığını, vizesini iptal ettiğini ve ABD gezisini tamamlamasına izin verilmeden sınır dışı edileceğini söylediklerini belirtti.
İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Tricia McLaughlin, web sitesinde Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin Hamdi'yi gözaltına aldığını yazdı. McLaughlin, "Başkan Trump döneminde, terörizmi destekleyen ve ABD ulusal güvenliğini baltalayanların bu ülkede çalışmasına veya ülkeyi ziyaret etmesine izin verilmeyecek" diye yazdı.
Hamdi, cumartesi günü Kaliforniya, Sacramento'da düzenlenen Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi etkinliğinde konuştu. Konsey, yaptığı açıklamada, Hamdi'nin dün Florida'da düzenlenecek bir konsey etkinliğinde konuşmasının planlandığını belirtti. Konsey, yetkililerin Hamdi'yi San Francisco Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına aldığını belirtti. Muhafazakâr kesim, Trump yönetimini Hamdi'yi Amerika Birleşik Devletleri'nden sınır dışı etmeye çağırdı.
Hamdi, İngiliz televizyon kanallarında analist ve yorumcu olarak yer alıyor. Dün, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (ACİK), Trump yönetimini onu İsrail hükümetini eleştirdiği için gözaltına almakla suçlayarak, Hamdi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Reuters, Hamdi'ye ulaşamadı. CAIR Direktör Yardımcısı Edward Ahmed Mitchell, Hamdi'nin daha önce militanları desteklediğini reddettiğini ve konsey avukatlarının dün akşam itibarıyla kendisine ulaşamadığını belirtti.
Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi yaptığı açıklamada, "İsrail hükümeti tarafından işlenen soykırımı eleştirmeye cesaret ettiği için Amerika Birleşik Devletleri'ni gezen tanınmış bir İngiliz Müslüman gazeteci ve siyasi yorumcunun gözaltına alınması, ifade özgürlüğüne açık bir hakarettir" ifadelerini kullandı. Muhafazakâr aktivist Laura Loomer, dün Hamdi'nin gözaltına alınmasının sorumluluğunu üstlendi.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Trump yönetimi, ocak ayından beri sosyal medyaya yönelik denetimleri artırarak, muhafazakar aktivist Charlie Kirk'ün öldürülmesini övdüğünü iddia ettiği kişilerin vizelerini iptal ederek ve Filistinlilere destek veren ve İsrail'in Gazze savaşındaki davranışlarını eleştiren vizeli ve yeşil kartlı öğrencileri sınır dışı ederek kapsamlı bir göçmenlik operasyonu başlattı.
İsrail'in, Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyindeki kasabalara düzenlediği saldırıya yanıt olarak başlattığı Gazze saldırısı, on binlerce Filistinlinin ölümüne ve Gazze yıkımına yol açtı.
İsrail, saldırılarının Hamas'ı hedef aldığını ve sivilleri öldürmekten kaçınmaya çalıştığını söylüyor; ancak geçen ay BM soruşturma komisyonu, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığı sonucuna vardı. İsrail ise bu iddiayı reddediyor.