Mali ordusu, El Kaide teröristlerinin üslerini imha etti

Ordu, Rusya'nın Afrika Kolordusu ile iş birliği içinde operasyonlar yürüttü

Rusya'nın Afrika Kolordusu, Mali ordusu ile ortak operasyonların videolarını yayınladı. (Yerel medya)
Rusya'nın Afrika Kolordusu, Mali ordusu ile ortak operasyonların videolarını yayınladı. (Yerel medya)
TT

Mali ordusu, El Kaide teröristlerinin üslerini imha etti

Rusya'nın Afrika Kolordusu, Mali ordusu ile ortak operasyonların videolarını yayınladı. (Yerel medya)
Rusya'nın Afrika Kolordusu, Mali ordusu ile ortak operasyonların videolarını yayınladı. (Yerel medya)

Mali ordusu, El Kaide bağlantılı Nusratu’l İslam ve’l Müslimin örgütüne yönelik ‘karşı saldırı’ olarak nitelendirdiği geniş çaplı bir askeri operasyon başlatarak terör örgütünün beş üssünü imha ettiğini ve örgüte ‘önemli’ kayıplar verdirdiğini açıkladı.

dfgthy
Mali ordusu, ülkenin batısında teröristlere ait 5 üssün imha edildiğini duyurdu. (Yerel medya)

Silahlı Kuvvetler Enformasyon ve Halkla İlişkiler Dairesi tarafından yapılan açıklamada, “Mali silahlı kuvvetlerinin halkı korumak ve silahlı terörist gruplarla mücadele etmek amacıyla başlattığı geniş çaplı karşı saldırı kapsamında cumartesi günü ülkenin batısındaki beş terörist üssü hedef alan hava saldırıları gerçekleştirildi” denildi.

Açıklamada, Mali silahlı kuvvetlerinin ‘kurumları istikrarsızlaştırmak ve güvenlik durumunu kötüleştirmek isteyen teröristlerin girişimlerini etkisiz hale getirmek için hassas saldırılar gerçekleştirdiği’ belirtildi.

Üsler yakıldı

Ordu tarafından yapılan açıklamada, hava saldırılarının Mali'nin batısındaki Didieni şehrinin yaklaşık 40 kilometre batısında, Moritanya ve Senegal sınırlarından çok uzak olmayan Baoule ormanının eteklerindeki iki üssü imha ettiği kaydedildi.

Ordu ayrıca, Sandari'nin 20 kilometre kuzeyindeki diğer iki üssün yanı sıra Kayes bölgesindeki Ouro'nun 40 kilometre kuzeyindeki Bafara yakınlarında Moritanya ve Senegal sınırlarına yakın beşinci bir üssü de imha etti.

El Kaide bağlantılı Nusratu’l İslam ve’l Müslimin'in silahlı bir fraksiyonu olan Macina Kurtuluş Cephesi bu bölgelerde faaliyet gösteriyor.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Teröristlerin istikrarı sağlamaya çalıştığı bu üsler yerle bir edildi. Mali ordusu, bölgenin güvenliğini sağlamak üzere tarama ve imha operasyonlarına devam etmektedir.”

İstihbarat çalışması

Mali ordusu, El Kaide milislerine karşı yürüttüğü operasyonda, yerel sakinlerin bilgi sağlama ve bölgelerindeki şüpheli hareketleri bildirme konusunda yaptığı ‘iş birliğini’ övdü.

Diğer yandan ordu, uçaklarının pazar günü Moritanya sınırına yakın Nara bölgesindeki Bali şehrinin 11 kilometre güneybatısındaki bir bölgede hareket halindeyken patlayıcı ve silah yüklü bir aracı bombaladığını ve içindeki kişilerin öldüğünü duyurdu.

Ordu, aracın bombalanması ve içindekilerin ortadan kaldırılmasının ‘silahlı terörist gruplar tarafından planlanan bir saldırıyı önlediğini’ bildirdi.

Bombalamanın ‘terörist grupların niyetlerini gösteren istihbarat bilgilerine dayanarak’ gerçekleştirildiğini kaydeden ordu, “Dikkatli ve uzun süreli gözetleme sayesinde kuvvetlerimiz, daha önce teröristler tarafından hain bir saldırıda kullanılmak üzere kaçırılan bu sivil aracı tespit edip imha etmeyi başardı” dedi.

Ordu tarafından yapılan açıklama şu ifadelerle son buldu: “Kuvvetlerimizin uyanıklığı, tehdidin gerçekleştirilemeden tespit edilip etkisiz hale getirilmesini mümkün kıldı. Askerlerimizin profesyonelliğini ve kararlılığını takdir ediyor ve halkı koruma konusundaki tam kararlılığımızı yineliyoruz.”

Söz konusu operasyonlar Mali'nin güney ve orta kesimlerinde El Kaide saldırılarının arttığı, El Kaide savaşçılarının orduya ait, bazıları başkent Bamako'ya yakın askeri üsleri ele geçirerek onlarca Malili askeri öldürdüğü ve büyük miktarda teçhizat ve silah kaybettiği bir döneme denk geliyor. Bu durum Rus Wagner Grubu'nun Mali'deki görevlerinin sona ermesi ve Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı Afrika Kolordusu’nun resmi görevlerinin başlamasıyla aynı zamana denk gelse de kaynaklar Afrika Kolordusu’nun ülkede çok sayıda eski Wagner savaşçısını içerdiğini doğruladı.

Afrika Kolordusu, Mali topraklarındaki ilk operasyonlarını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirmiş ve ülkenin batısındaki terörist üslerini bombalayarak hedef almıştı.



İtalya'nın meşhur tatil beldesinde dilenciliğin yasaklanmasına sert tepki

Hayır kurumu, Portofino Belediye Meclisi'ne kuralı iptal etmesi için 15 gün süre verip aksi takdirde yasal işlem başlatacağını belirtti (Unsplash)
Hayır kurumu, Portofino Belediye Meclisi'ne kuralı iptal etmesi için 15 gün süre verip aksi takdirde yasal işlem başlatacağını belirtti (Unsplash)
TT

İtalya'nın meşhur tatil beldesinde dilenciliğin yasaklanmasına sert tepki

Hayır kurumu, Portofino Belediye Meclisi'ne kuralı iptal etmesi için 15 gün süre verip aksi takdirde yasal işlem başlatacağını belirtti (Unsplash)
Hayır kurumu, Portofino Belediye Meclisi'ne kuralı iptal etmesi için 15 gün süre verip aksi takdirde yasal işlem başlatacağını belirtti (Unsplash)

İtalya'da yoksullukla mücadele eden bir yardım kuruluşu, Portofino'da dilenciliği yasaklama planlarına sert tepki gösterdi.

Evsizlerin para istemesini engelleyecek karar, köyün belediye başkanı Matteo Viacava tarafından 19 Mayıs'ta sunuldu.

Yeni yaz düzenlemeleri uyarınca, liman ve tarihi merkez de dahil turistik bölgelerde, 14 Temmuz'la 30 Eylül arasındaki yoğun sezonda, rahatsız edici olmayan dilencilik de yasaklandı.

Avocato di Strada (Sokak Avukatları Derneği) Başkanı Antonio Mumolo, yeni kuralları "yasadışı" diye niteledi ve 15 gün içinde geri çekilmez veya değiştirilmezlerse yasal işlem başlatılacağı tehdidinde bulundu.

Mumolo şunları söyledi:

İtalya'nın en lüks belediyesinde, taciz edici olmayanlar da dahil her türlü dilenciliği yasaklayan bir yönetmelik yürürlükte. Bu, geri çekilmesi veya değiştirilmesi gereken yasadışı bir yönetmelik. Belediye başkanına bunu yapması için 15 gün süre verdik, aksi takdirde yasal işlem başlatacağız.

Belediyelerin "yoksullarla değil, yoksullukla mücadele etmesi" gerektiğini belirten Mumolo, "rahatsız edici olmayan dilenciliğin" yasaklanmasının savunmasız kişileri hedef aldığını ve bunun hukuka aykırı bir davranış olmadığını vurguladı.

 Avvocato di Strada Başkanı, "İtalya'da insanlardan yemek istemek suç olamaz" dedi.

Grup, 26 Temmuz Cumartesi günü Portofino Belediyesi'ne resmi bir ihtar gönderdi.

Belediye Başkanı Viacava'yı "yoksullara savaş açmakla" suçlayan grup, Portofino'nun yasadışı davranışları değil, "bizzat yoksulluğu" cezalandırdığını ekledi.

Bildiride, "Bu yönetmelikte yer alan yasak açıkça hukuka aykırıdır" ifadeleri yer aldı.

Avvocato di Strada, belediye başkanının 15 gün içinde yanıt vermemesi halinde yönetmeliğin iptali için yasal işlem başlatılacağını belirtti.

İtalya'nın yaklaşık 400 nüfuslu popüler bölgesine temmuz ve ağustosta günlük ziyaretçi sayısı 10 bini aşabiliyor.

15 Temmuz itibarıyla turistler artık çıplak ayakla yürüyemeyecek, sadece mayoyla gezemeyecek, alkol alamayacak veya Portofino'nun Arnavut kaldırımlarında veya meydanında masa kuramayacak.

The Independent, cevap hakkı için Portofino Belediye Başkanı'yla iletişime geçti.

Independent Türkçe