İran ve İsrail birbirlerini daha fazla yıkımla tehdit etti

Tel Aviv hava saldırılarının kapsamını genişletirken, Tahran balistik füzelerle karşılık verdi. Her iki tarafın da sakinlerine tahliye uyarıları yapıldı.

İsrail'in hava saldırısının ardından Tahran'daki devlet televizyonu binasından yükselen dumanlar (AP)
İsrail'in hava saldırısının ardından Tahran'daki devlet televizyonu binasından yükselen dumanlar (AP)
TT

İran ve İsrail birbirlerini daha fazla yıkımla tehdit etti

İsrail'in hava saldırısının ardından Tahran'daki devlet televizyonu binasından yükselen dumanlar (AP)
İsrail'in hava saldırısının ardından Tahran'daki devlet televizyonu binasından yükselen dumanlar (AP)

İsrail ve İran dün aralarındaki çatışmaların başlamasının dördüncü gününde de birbirlerine karşı yıkıcı saldırılar gerçekleştirdi ve daha fazlasını yapma tehdidinde bulundu. Tahran, ABD Başkanı Donald Trump'ı ateşkes ilan etmeye çağırırken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in ‘zafer yolunda’ olduğunu söyledi.

İsrail savaş uçakları başkent Tahran ve İran’ın diğer şehirlerine saldırılar düzenleyerek, başkentin batısındaki ve doğusundaki askeri üsleri ve nükleer tesisleri hedef aldı. Tahran'ın kuzeyinde İran Radyo ve Televizyon Kurumu'na ait bir binada yangın çıktı. Buna karşılık İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO), Tel Aviv sakinlerini bulundukları yerleri ‘mümkün olduğunca terk etmeleri’ uyarısında bulundu. İran resmi haber ajansları, İsrail’in Hayfa şehri yakınlarındaki Ramat David Hava Üssü başta olmak üzere İsrail'in önemli askeri ve istihbarat merkezlerinin İran'ın hedef listesinde yer aldığını bildirdi. Ajanslardan biri, ‘önümüzdeki saatlerde, meşru müdafaa çerçevesinde ezici ve orantılı bir yanıt verileceğini’ aktardı. İran resmi televizyonu, Tahran'da yıkılmış başkanlık binaları, yanmış arabalar ve tahrip olmuş sokakların görüntülerini yayınladı. Görüntülerde çok sayıda Tahranlının kaçmaya çalıştığı görüldü.

DMO Genel Komutanı Ahmed Vahidi, Tahran'ın ‘stratejik füze kapasitesini henüz kullanmadığını’ belirterek, uzun soluklu bir savaşa hazır olduklarını açıkladı.

İran, vatandaşlarını İsrail ile herhangi bir iş birliği yapmaları halinde idam cezası da dahil olmak üzere en ağır cezalarla karşı karşıya kalacakları konusunda uyarırken, casusların tutuklandığını ve insansız hava aracı (İHA) üretim atölyesinin ele geçirildiğini duyurdu.

İran çeşitli şehirlerinde Besic güçlerine ait kontrol noktaları yeniden faaliyete geçirilirken, içeriden sabotaj girişimlerine karşı uyarıda bulunuldu.

İsrail'de ise dün akşam, kısa bir süre için alarm sistemleri devreye girdikten sonra, ordunun İran’dan İsrail’in kuzeyine doğru balistik füzeler atıldığını tespit ettiği açıklandı. Şimdiye kadar herhangi bir can kaybı veya yaralı olduğuna dair bilgi alınamadı.

Askeri sansürün kaldırılmasının ardından yayın yasağının da kalktığı İsrail dün, İran’ın pazar akşamı (kuzeyde bulunan) Hayfa şehrindeki petrol rafinerisini hedef alan saldırısında üç vatandaşının öldüğünü açıkladı. Böylece, cuma gününden bu yana İran saldırılarında ölen İsraillilerin sayısı 27'ye yükseldi.

İsrail ordusunun ‘İsrail'in güvenliğini tehdit eden herkesi’ hedef alacağına dair açıklamasının Başbakan Binyamin Netanyahu'nun açıklamalarıyla örtüşmesi dikkati çekti. Netanyahu, İran rejiminin başını, yani Ali Hamaney'i kastederek, ‘(Hamanay’e yönelik) suikastın çatışmayı sona erdireceğini ve daha da şiddetlendirmeyeceğini’ söyledi.

Netanyahu, Tahran sakinlerini uyararak şehri terk etmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca, ‘ABD'nin İran'ın nükleer programını ortadan kaldırma çabalarında İsrail'i desteklemesinin kendi çıkarlarına uygun olduğunu’ vurguladı. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre ABD'li iki yetkili, ABD ordusunun Başkan Donald Trump'a seçenekler sunmak için çok sayıda yakıt ikmal uçağını Avrupa'ya naklettiğini açıkladı.

Diğer bir gelişmede ise Kremlin, Moskova'nın İran ve İsrail arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Kremlin açıklamasında, İran'ın yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumunu barındırarak sivil yakıta dönüştürme konusundaki önceki girişimini yeniden gündeme getirdi.



Meghan Markle'dan Babalar Günü'ne özel Prens Harry paylaşımı -VİDEO

Meghan Markle'dan Babalar Günü'ne özel Prens Harry paylaşımı  -VİDEO
TT

Meghan Markle'dan Babalar Günü'ne özel Prens Harry paylaşımı -VİDEO

Meghan Markle'dan Babalar Günü'ne özel Prens Harry paylaşımı  -VİDEO

Bruce Willis'in eşi Emma Heming Willis, Zor Ölüm (Die Hard) aktörünün demansla yaşadığı sırada ailesinin Babalar Günü'nde "son derece üzgün" olduğunu söyledi.

43 yaşındaki Sussex Düşesi ve Harry'nin iki çocuğu var: 6 yaşındaki oğulları Archie ve 4 yaşındaki kızları Lilibet. Lilibet bu ay doğum gününü kutladı.

15 Haziran Pazar günü Markle, şarkıcı Jason Mraz'ın Have It All şarkısı eşliğinde Harry'yi çocuklarıyla birlikte gösteren bir video paylaştı.

Görüntülerde Harry'nin çocuklarıyla sahillerde ve şelalelerde oynadığı, atları beslediği, onlara sarıldığı ve birlikte kitap okuduğu dikkat çekiyor. Ayrıca, evlerinde ve arabalarının arka koltuğunda çekilmiş samimi sahneler de var.

Düşes, paylaşıma şunu yazdı:

En iyisi. En sevdiğimiz adamın Babalar Günü kutlu olsun.

Çocukları ve özel yaşamları konusunda son derece gizli davranmalarıyla bilinen Harry ve Meghan, son zamanlarda günlük rutinlerine dair daha fazla bilgi paylaşmaya başladı.

Lilibet'in doğum gününde çift, Markle'ın doğum için hastanedeyken doğum sancılarını başlatmak adına dans ettikleri bir video paylaştı.

Daha önce görülmemiş bu görüntülerde, kızlarının doğumunu bekleyen Sussex Dükü ve Düşesi bir dizi dans hareketi yaparken görülüyor.

Meghan, 4 Haziran Salı günü Instagram'da "Baharatlı yemekler, tüm o yürüyüşler ve akupunktur işe yaramadığında, yapılacak tek bir şey kalmıştı" diye yazmıştı. Videoda Starrkeisha'nın Baby Mama şarkısı kullanılmıştı.

Markle daha sonra kızıyla birlikte bir dizi fotoğraf paylaşmış ve şu tatlı mesajı yazmıştı: 

Güzel kızımızın doğum günü kutlu olsun! 4 yıl önce bugün hayatımıza girdi ve o günden beri her gün daha parlak ve daha güzel geçiyor. Sevgilerini gönderen ve doğum gününü kutlayan herkese teşekkürler!

Doğum günü mesajı, Meghan'ın gelecekte Lilibet'le birlikte iş kurma hayalini açıklamasının ardından gelmişti.

Tina Knowles'ın konuk olduğu podcast bölümünde Meghan, Knowles'ın kızı Beyoncé'yle birlikte kurduğu Cécred saç bakım ürünleri serisinden ilham aldığını söylemişti. Meghan, "Bir gün Lili'yle birlikte iş kurup bir şeyler inşa edecek miyiz acaba?" demişti.

Independent Türkçe