Netanyahu Smotrich'e Gazze ateşkesinin ardından savaşa devam etme sözü verdi

İsrail'in bölge sakinlerini Hamas'tan ayırma ve Gazze'nin güneyindeki bir şeride hapsetme planı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (İsrail medyası)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (İsrail medyası)
TT

Netanyahu Smotrich'e Gazze ateşkesinin ardından savaşa devam etme sözü verdi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (İsrail medyası)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich (İsrail medyası)

İsrail'in Kanal 12 televizyonu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile yaptığı son görüşmelerde, İsrail'in, Doha'da müzakere edilen Hamas ile 60 günlük ateşkes anlaşmasının ardından Gazze Şeridi'ndeki Filistinli Hamas hareketine karşı savaşını yeniden başlatacağına dair söz verdiğini bildirdi.

Kanalın haberine göre Netanyahu Smotrich'e şunları söyledi: “Ateşkesten sonra Gazze'deki nüfusu güneye taşıyacağız ve kuzey Gazze'ye abluka uygulayacağız.”

Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre Smotrich başbakandan, 60 günlük ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze'deki savaşın tüm şiddetiyle devam edeceğine dair garanti talep ediyor.

Kanal 12'ye göre Netanyahu, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde, İsrail'in Gazze'deki sivil nüfusu Hamas'tan ayırma ve onları Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir şeride hapsetme planını, geçici ateşkesin ardından çatışmaların devam edebilmesi için insani bir gereklilik olarak sundu.

Alman Haber Ajansı DPA'ya göre Netanyahu, Smotrich'in Hamas'ı yok etme beklentisinin gerçekleşmemesinin nedeni olarak, geçen ay İran'la yapılan çatışma öncesindeki hazırlıkları göstererek Smotrich'e bu sözünü tutacağına dair güvence verdi.

Kanal 12, başbakanın Smotrich'e, "Şimdiye kadar İran konusuyla meşguldüm, ancak şimdi kendimi ordunun talimatlarıma uymasını sağlamaya adayacağım" dediğini aktardı.



Fars Haber Ajansı: İran Cumhurbaşkanı, İsrail'in Tahran'a düzenlediği saldırıda bacağından yaralandı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)
TT

Fars Haber Ajansı: İran Cumhurbaşkanı, İsrail'in Tahran'a düzenlediği saldırıda bacağından yaralandı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (Reuters)

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na (DMO) bağlı Fars Haber Ajansı, İsrail'in 15 Haziran'da Tahran'a düzenlediği hava saldırısında İran Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Yargıtay Başkanı'na suikast girişiminde bulunduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın Fars Haber Ajansı’ndan aktardığına göre Tahran'daki İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi toplantısını hedef alan saldırıda, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan bacağından hafif yaralandı.

Ajans, toplantının yapıldığı binanın çıkışlarını kapatmak için altı füze veya bomba kullanıldığını, ancak yetkililerin acil durum kapağından kaçmayı başardığını ifade etti.

Pezeşkiyan'ın binadan kaçarken yaralandığı belirtilen haberde, bir casusun toplantı hakkında İsrail'e bilgi verip vermediğinin araştırıldığı kaydedildi.

Haberde, suikast girişiminin Beyrut'ta Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü saldırıya benzediği iddia ediliyor.

Pezeşkiyan geçen hafta İsrail'in kendisine suikast girişiminde bulunduğunu söylemiş, ancak suikast girişiminin tarihini ya da geçen ayki çatışma sırasında gerçekleşip gerçekleşmediğini belirtmemişti.

Pezeşkiyan, Tucker Carlson'ın İsrail'in kendisini öldürmeye çalıştığına inanıp inanmadığına ilişkin sorusuna yanıt olarak şu cevabı verdi: “Denediler, evet. Buna göre hareket ettiler ama başarısız oldular. Bir toplantıdaydım... Toplantı yaptığımız alanı bombalamaya çalıştılar… Bunu yapan İsrail'di.”

13 Haziran'da İsrail, nükleer silah edinmesini engellemek amacıyla İran'a karşı bir savaş başlattı; nükleer enerji edinme hakkını savunan Tahran ise söz konusu iddiayı reddetti.

İsrail saldırılarında DMO üyeleri de dahil olmak üzere İran Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey komutanlarının yanı sıra İran'ın nükleer programından on iki bilim adamı öldürüldü.

22 Haziran'da ABD, İran'la nükleer programı üzerine görüşmeler yürütürken Fordo, İsfahan ve Natanz'daki nükleer tesisleri bombaladı. Tesislerde meydana gelen hasarın tam boyutu bilinmiyor.