İsrail donanması Hanzala gemisini Gazze açıklarında ele geçirdi

Tel Aviv, Özgürlük Filosu Koalisyonu’na ait gemideki tüm yolcuların iyi olduğunu vurguladı

Hanzala gemisi (Arşiv – X)
Hanzala gemisi (Arşiv – X)
TT

İsrail donanması Hanzala gemisini Gazze açıklarında ele geçirdi

Hanzala gemisi (Arşiv – X)
Hanzala gemisi (Arşiv – X)

İsrail, Gazze Şeridi'ne giden Hanazla gemisini durdurduğunu, ele geçirdiğini ve İsrail kıyılarına götürdüğünü duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “İsrail donanması, geminin İsrail karasularına yasa dışı şekilde girmesini engelledi. Gemi şu anda İsrail kıyılarına güvenli bir şekilde yol alıyor. Tüm yolcular iyi” ifadeleri yer aldı.

Bakanlık, ambargoyu ihlal etmeye yönelik izinsiz her türlü girişimin ‘tehlikeli ve yasadışı olduğunu ve devam eden insani yardım çabalarını baltaladığını’ vurguladı.

Özgürlük Filosu Koalisyonu (Freedom Flotilla Coalition-FFC), İsrail donanmasının Gazze'ye doğru giden Hanzala gemisinin yolunu keserek gemiye askerlerin çıktığını duyurmuştu.

FFC, sosyal medya platformu X üzerinden birçok dilde “Hanzala, işgalci İsrail güçleri tarafından engelleniyor” paylaşımında bulundu.

Gemi, İsrail'in İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in de aralarında bulunduğu aktivistleri taşıyan Madleen gemisini durdurmasının ardından yaklaşık bir buçuk ay önce İtalya kıyılarından ayrılmıştı.



ABD Dışişleri Bakanlığı: Lübnanlı George Abdullah'ın serbest bırakılması, yurtdışındaki ABD diplomatlarının güvenliğini tehdit ediyor

Georges Abdullah, Beyrut havaalanına gelişinde taraftarlarını selamlıyor (AP)
Georges Abdullah, Beyrut havaalanına gelişinde taraftarlarını selamlıyor (AP)
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı: Lübnanlı George Abdullah'ın serbest bırakılması, yurtdışındaki ABD diplomatlarının güvenliğini tehdit ediyor

Georges Abdullah, Beyrut havaalanına gelişinde taraftarlarını selamlıyor (AP)
Georges Abdullah, Beyrut havaalanına gelişinde taraftarlarını selamlıyor (AP)

ABD Dışişleri Bakanlığı, Fransa'nın Lübnanlı Georges Abdullah'ı serbest bırakıp ülkesine sınır dışı etme kararını dün reddettiğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Lübnanlı George Abdullah'ın serbest bırakılmasının “yurtdışındaki ABD diplomatlarının güvenliğini tehdit ettiğini” belirtti.

Abdullah 1984 yılında tutuklanmış ve 1987 yılında Paris'te bir İsrail ve bir ABD diplomatının öldürülmesiyle bağlantılı olarak Fransız mahkemesi tarafından suçlu bulunmuştu. Abdullah, geçtiğimiz on yıllar boyunca ülkenin orta kesimlerindeki Saint-Maur ve Moulins ile doğusundaki Clermont-Ferrand'daki çeşitli hapishanelerde tutulduktan sonra, üzerine “Abdullah” yazan bir tabela asılan 221 numaralı hücreye konuldu.

Lübnanlı George Ibrahim Abdullah 40 yıl boyunca, 11 metrekarelik bir hücrede, üzerinde Che Guevara'nın resmi ve Filistin davasını destekleyen posterlerin asılı olduğu bir hücrede günlerini geçirdi. Fransız mahkemesinin serbest bırakma kararıyla, cuma günü tahliye edildi.

Temyiz Mahkemesi, 17 Temmuz'da 74 yaşındaki aktivistin serbest bırakılmasına karar verdi. Fransa'da en uzun süre hapis yatan mahkumlardan biri olan Abdullah, cuma günü Lanmezan (güneybatı) hapishanesinden çıkarak Lübnan'a döndü.

Lübnanlı Filistin yanlısı aktivist George Ibrahim Abdullah'ı taşıyan uçak, cuma günü öğleden sonra Beyrut Uluslararası Havalimanı'na indi. Havaalanı yetkilileri, Abdullah’ın Paris tarafından 1980'lerde bir Amerikan ve bir İsrailli diplomatın suikastında suç ortaklığıyla suçlandığını belirtti.