Huckabee: ABD, Gazze konusunda İsrail'in zor kararlarını destekliyor

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee (Reuters)
ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee (Reuters)
TT

Huckabee: ABD, Gazze konusunda İsrail'in zor kararlarını destekliyor

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee (Reuters)
ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee (Reuters)

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'ı yok etmek amacıyla Gazze'yi tamamen işgal edip etmemeyi değerlendirirken ‘zorlandığı kararlarda’ ABD'nin desteğini aldığını söyledi. Huckabee, ABD Başkanı Donald Trump'ın ateşkes anlaşması için yapılan sonuçsuz çabalardan bıktığını da sözlerine ekledi.

Büyükelçi Huckabee dün Bloomberg'e verdiği röportajda, “Başkan (Trump), son zamanlarda kamuoyuna yaptığı açıklamalarda, Hamas’la herhangi bir meşru anlaşmaya varabilmek için gösterdiği sabrın tükendiğini açıkça ortaya koydu. Ancak onların ciddi olmadıklarını, sadece oyalamaya çalıştıkları sonucuna vardı” dedi.

Huckabee, Trump’ın Gazze'nin ele geçirilmesini desteklediği anlamına gelip gelmediğine dair bir soruya verdiği yanıtta Başkan’ın İsrail'in kendini korumak, rehineleri kurtarmak ve bu meseleyi sona erdirmek için yapması gerekenleri yapma hakkına saygı duyduğunu söyledi. ABD’li Büyükelçi, Trump’ın alınması gereken zor kararlar olduğunun farkında olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bugün hükümetin üst düzey üyeleriyle bir toplantı düzenleyerek, geçtiğimiz ay yapılan son ateşkes görüşmelerinin çöküşünün ardından 22 aydır süren savaşta zaferi garantilemek için hazırladığı plan hakkında karar alması bekleniyor. Netanyahu, daha önce rehinelerin zarar görmesi korkusuyla askerlerin girmediği Gazze'nin yüzde 25'lik kısmına İsrail askerlerini gönderip göndermemeyi değerlendiriyor.



Washington Post: ABD, İsrail ve Rusya'ya yönelik insan hakları eleştirilerini hafifletmeyi planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Washington Post: ABD, İsrail ve Rusya'ya yönelik insan hakları eleştirilerini hafifletmeyi planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

Washington Post gazetesi dün, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin İsrail, Rusya ve El Salvador'a yönelik insan hakları eleştirilerini hafifletmeyi planladığını bildirdi.

Gazete, bu bilgiyi ABD Dışişleri Bakanlığı'nın insan hakları konusunda hazırladığı yıllık rapor taslaklarına dayandırdı.

Bu ülkelere ilişkin taslak raporlar, eski Başkan Joe Biden yönetimi tarafından hazırlananlardan çok daha kısa.

Dışişleri Bakanlığı, geçen yılı kapsayan raporları bu yıl henüz resmi olarak yayınlamadı. Bu yıllık raporlar genellikle her yıl mart veya nisan ayında yayınlanır.

Bakanlık, yorum talebine henüz yanıt vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, raporun içeriği hakkında ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı, ancak gazetecilere yaptığı açıklamada, “2024 insan hakları raporu, tekrarları ortadan kaldırarak raporun okunmasını kolaylaştıracak şekilde yeniden yapılandırıldı” dedi.

ABD, insan hakları, demokrasi ve basın özgürlüğünü her zaman dış politikanın temel hedefleri olarak savundu. Ancak eleştirmenler, Washington'un müttefiklerine karşı çifte standart uyguladığını defalarca eleştirdi.

Trump yönetimi altındaki ABD, geleneksel demokrasi ve insan hakları desteğinden giderek uzaklaştı ve bunu büyük ölçüde başka bir ülkenin iç işlerine müdahale olarak gördü.

Buna karşılık Trump yönetimi yetkilileri, başka yollarla Avrupa siyasetine müdahale etti; Romanya, Almanya ve Fransa gibi ülkelerde sağcı liderlere yönelik baskıları defalarca kınadı. Avrupalı yetkilileri göç eleştirisi gibi görüşleri sansürlemekle suçladılar.

Şarku’l Avsat’ın Washington Post’tan aktardığına göre taslak raporda, İsrail yargısının bağımsızlığına yönelik yolsuzluk veya tehditlerden bahsedilmiyor. Önceki insan hakları raporu, hükümetin yolsuzluğuna ilişkin çeşitli haberlere atıfta bulunmuş ve Başbakan Binyamin Netanyahu'ya karşı açılan ceza davasını örnek göstermişti. Netanyahu, rüşvet, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla karşı karşıya, ancak tüm suçlamaları reddediyor.

Gazete, İsrail'in Filistinliler üzerinde uyguladığı kontrol ve hareket kısıtlamalarına ilişkin önceki atıfların taslak raporda yer almadığını belirtti.

Öte yandan Biden döneminde yayınlanan Rusya hakkındaki nihai raporda, ülkedeki LGBT topluluğunun maruz kaldığı şiddet ve tacizlere ilişkin birkaç atıf yer alıyordu.

Washington Post gazetesi, taslak raporda bu konuyla ilgili tüm atıfların çıkarıldığını bildirdi.

Gazeteye göre, Dışişleri Bakanlığı'nın El Salvador ile ilgili taslak raporunda, 2024 yılında ‘ciddi insan hakları ihlallerine dair güvenilir bir rapor’ bulunmadığı belirtiliyor.

Biden yönetimi döneminde yayınlanan önceki raporda, ülkede ‘insan hakları alanında büyük sorunlar’ olduğu belirtilmiş. Raporda ayrıca, ‘güvenlik güçleri tarafından aşağılayıcı muamele veya cezalandırma’ ve ‘acımasız ve hayati tehlike arz eden gözaltı koşulları’ hakkında güvenilir raporlar olduğu ifade edilmiş.

El Salvador, İsrail ve Rusya'nın Washington'daki büyükelçilikleri, yorum talebine yönelik ayrı ayrı gönderilen e-postalara henüz yanıt vermedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, raporun ‘çok yakın bir gelecekte’ yayınlanacağını söyledi.

Yetkili, “Raporun amacı, her ülkede meydana gelen her insan hakları ihlalini tek tek izlemek değil. Raporun amacı, açıklayıcı olmak ve her ülkede insan haklarının gerçekte ne durumda olduğuna dair geniş bir tablo sunmak” dedi.