Sınır Tanımayan Doktorlar: Darfur'da bir hafta içinde en az 40 kişi koleradan öldü

Hartum'da 10 gün süren aşılama kampanyası sırasında bir çocuğa ağızdan kolera aşısı yapan bir hemşire (AP)
Hartum'da 10 gün süren aşılama kampanyası sırasında bir çocuğa ağızdan kolera aşısı yapan bir hemşire (AP)
TT

Sınır Tanımayan Doktorlar: Darfur'da bir hafta içinde en az 40 kişi koleradan öldü

Hartum'da 10 gün süren aşılama kampanyası sırasında bir çocuğa ağızdan kolera aşısı yapan bir hemşire (AP)
Hartum'da 10 gün süren aşılama kampanyası sırasında bir çocuğa ağızdan kolera aşısı yapan bir hemşire (AP)

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) bugün, Sudan'ın Darfur bölgesinde en az 40 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bu, iki yılı aşkın süredir savaşın devam ettiği ülkede görülen en şiddetli salgın.

MSF tarafından yapılan açıklamada, “Kapsamlı bir savaşın yanı sıra Sudan halkı şu anda ülkede yıllardır görülen en şiddetli kolera salgınıyla mücadele ediyor. MSF ekipleri sadece Darfur bölgesinde, 2 bin 300'den fazla hastayı tedavi etti ve geçen hafta 40 ölüm kaydetti” ifadeleri yer aldı.

Sudan'ın batısındaki Tavile kentinde, yerinden edilmiş insanlar için aceleyle kurulan çadırların önünde Sudanlılar kumlu zemine, güneşin altına giysilerini ve eşyalarını seriyor. Yıkamak için yeterli su olmadığından koleradan korktukları için bunları sterilize etmek istiyorlar.

Sudan'ın batısındaki Darfur bölgesinde el-Faşir'den Tavile'ye göç etmiş olan Muna İbrahim AFP’ye, “Suyumuz, hizmetlerimiz, hatta tuvaletlerimiz bile yok. Çocuklar ihtiyaçlarını açık havada gideriyorlar” dedi.

Burada her şey kolerayı yayıyor gibi görünüyor. Temiz su, sağlık tesisleri ve ilaçların yokluğunda, yüz binlerce Sudanlı ölümcül bakterilerle mücadele etmek için su ve limonu karıştırıyor. Son aylarda, kanlı çatışmalardan ve Kuzey Darfur eyaletinin başkenti el-Faşir'deki kamplarının hedef alınmasından kaçmak için yaklaşık yarım milyon kişi 40 km batıdaki Tavile'ye göç etti. Tavile'nin sokakları, yollara yayılmış mülteciler ve hasırlarla yapılmış çatısız çadırlarla doldu. Çadırları çevreleyen bataklıklar ise çok sayıda sinek çekiyor.

Muna İbrahim, “Tavile'de tedavi yok... Limonu suya koyuyoruz, çünkü başka bir önlemimiz yok. Su da bizden çok uzak” ifadelerini kullandı. MSF geçen ay bin 500 kolera hastasına tedavi sağlarken, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Kuzey Darfur eyaletinde 640 binden fazla beş yaşın altındaki çocuğun bu hastalığa yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) nisan ayından bu yana, Tavile'de 300'den fazla çocukta kolera vakası kaydetti.

İki yıldan fazla süredir yıkıcı bir savaşın yaşandığı ülke, tıbbi altyapı ve iletişimde ciddi bir bozulma yaşıyor ve bu da hastanelere erişimi ve vakaların ve ölümlerin doğru bir şekilde kaydedilmesini engelliyor.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile eski yardımcısı Korgeneral Muhammed Hamdan Daklu (Hamideti) liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında Nisan 2023'te savaş patlak verdi; İki yılı aşkın bir süre boyunca on binlerce kişi hayatını kaybetti ve 13 milyondan fazla kişi ülke içinde ve dışında yerinden edildi.



İsrail, Batı Şeria'daki yerleşimleri genişleteceğini duyurdu

Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimi Gush Etzion'dan bir görüntü (Reuters)
Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimi Gush Etzion'dan bir görüntü (Reuters)
TT

İsrail, Batı Şeria'daki yerleşimleri genişleteceğini duyurdu

Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimi Gush Etzion'dan bir görüntü (Reuters)
Batı Şeria'daki İsrail yerleşim birimi Gush Etzion'dan bir görüntü (Reuters)

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail'in işgali altında bulunan Batı Şeria'da yeni bir yerleşim yeri kurulacağını duyurdu. Bu hamle, Filistinliler ve insan hakları örgütlerini, Batı Şeria'yı fiilen iki ayrı parçaya bölerek gelecekteki bir Filistin devleti planlarını engelleyeceği konusunda endişelendirdi.

Smotrich bugün yaptığı açıklamada, “Sonunda bu gerçek, Filistin devleti fikrini ortadan kaldıracak. Çünkü tanınacak bir şey ve tanıyacak kimse kalmayacak. Bugün dünyada Filistin devletini tanımaya çalışan herkes, bizden sahada bir yanıt alacak” ifadelerini kullandı.

Smotrich dün akşam, Doğu Kudüs'ü Batı Şeria'dan ayıracak bir yerleşim yeri inşa etme planını onayladı.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, Filistinliler ve uluslararası güçlerin Batı Şeria'yı ikiye böleceğini ve uluslararası öfkeye yol açacağını söyledikleri, uzun süredir askıya alınmış olan E1 planını yeniden canlandırma planını destekleyip desteklemediği ise henüz belli değil.

İsrail, ABD, Avrupalı müttefikleri ve diğer uluslararası güçlerin, projenin Filistinlilerle gelecekteki herhangi bir barış anlaşmasını tehdit edeceği yönündeki itirazları nedeniyle 2012'den beri buradaki inşaat planlarını askıya almıştı.

Bu gelişme, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini genişletme niyetini açıklamasının ve insan hakları örgütlerinin bunun Filistin devletini coğrafi açıdan tehlikeye atacağı uyarısında bulunmasının ardından geldi.