ABD Başkanı Trump, Nobel için Norveç’i aradı

Stoltenberg (solda), Trump'ın Nobel Ödülü talebine dair yorum yapmadı (Reuters)
Stoltenberg (solda), Trump'ın Nobel Ödülü talebine dair yorum yapmadı (Reuters)
TT

ABD Başkanı Trump, Nobel için Norveç’i aradı

Stoltenberg (solda), Trump'ın Nobel Ödülü talebine dair yorum yapmadı (Reuters)
Stoltenberg (solda), Trump'ın Nobel Ödülü talebine dair yorum yapmadı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Norveç Maliye Bakanı Jens Stoltenberg'i arayıp Nobel Barış Ödülü'nü almak istediğini söylediği aktarılıyor.

Norveç basınında dün çıkan haberlere göre ikili arasındaki görüşme geçen ay gerçekleşti. Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Dagens Naeringsliv'in haberinde şu ifadelere yer veriliyor:

Maliye Bakanı Jens Stoltenberg, Oslo'da sokakta yürürken birdenbire Donald Trump'tan telefon geldi. Trump, Nobel Ödülü ve gümrük tarifeleriyle ilgili konuşmak istedi.

Eski NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Reuters'a açıklamasında Trump'ın Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store'yle görüşmeden önce kendisini aradığını, gümrük tarifeleri ve ekonomik işbirliği konusunda konuştuklarını söyledi.

"Görüşmenin içeriği hakkında daha fazla ayrıntıya girmeyeceğim" diyen Stoltenberg, telefon konuşmasında ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ve ABD Ticaret Temsilcisi Jamieson Greer dahil Beyaz Saray'dan bazı yetkililerin bulunduğu da ifade etti.

Trump, tarife paketinde Norveç'e yüzde 15 gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu. Stoltenberg, ABD'yle gümrük vergisi ve ticaret anlaşmalarına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Washington ve Norveç Nobel Komitesi, Reuters'ın yorum taleplerine yanıt vermedi.

Nobel Ödülleri, Norveç Parlamentosu tarafından atanan 5 kişilik bir komite tarafından belirleniyor.

Trump, Nobel Barış Ödülü alamadığından birçok kez şikayet etmişti. Sosyal medya platformu Truth Social'dan haziranda yaptığı paylaşımda, "Ne yaparsam yapayım Nobel Barış Ödülü alamayacağım, buna Rusya/Ukrayna ve İsrail/İran meselelerini çözmek de dahil" ifadelerini kullanmıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ABD arabuluculuğunda bu ay imzalanan barış anlaşmasının ardından Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterdiklerini açıklamışlardı.

Bu ödülü kazanan eski ABD başkanları arasında Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Jimmy Carter ve Barack Obama yer alıyor.

Independent Türkçe, Reuters, Guardian, CNN



Trump etkisi: ABD’ye kaçan Ukraynalılar koruma statülerini kaybediyor

ABD'de savaştan kaçan yaklaşık çeyrek milyon Ukraynalı var (Reuters)
ABD'de savaştan kaçan yaklaşık çeyrek milyon Ukraynalı var (Reuters)
TT

Trump etkisi: ABD’ye kaçan Ukraynalılar koruma statülerini kaybediyor

ABD'de savaştan kaçan yaklaşık çeyrek milyon Ukraynalı var (Reuters)
ABD'de savaştan kaçan yaklaşık çeyrek milyon Ukraynalı var (Reuters)

Savaştan kaçan Ukraynalılar, ABD'de kalmak için kendilerine tanınan yasal hakları kaybediyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Donald Trump yönetiminin harekete geçmemesi halinde Ukraynalı göçmenlere tanınan insani koruma statüsünün son bulacağı belirtiliyor.

Şubat 2022’de patlak veren Ukrayna savaşında toplamda yaklaşık 250 bin Ukraynalı, ABD’ye kaçtı.

Eski ABD Başkanı Joe Biden, göçmenlerin ülkede kalmasını sağlamak için Uniting for Ukraine (Ukrayna İçin Birleş) adlı programı devreye sokmuştu.

Bu program kapsamında, ABD’de kendilerine sponsor olabilecek kişiler bulan Ukraynalılara iki yıl ülkede kalma izni tanınmıştı.

Ancak Trump göreve geldiğinde programı sonlandırmış, çalışma iznini yenilemek isteyen Ukraynalıların başvurularını askıya almıştı.

ABD’ye 16 Ağustos 2023'ten önce gelen Ukraynalıların geçici koruma statüsü hâlâ sürüyor. Ancak bu tarihte ya da daha sonra ABD’ye giren yaklaşık 120 bin Ukraynalı, bugünden itibaren ülkede yasadışı bulunuyor olacak.

Ukraynalılara yardım eden kâr amacı gütmeyen Nova Ukraine'den gönüllü avukat olan Vera Serova, statülerini kaybeden göçmenlerin durumuna dair şunları söylüyor:  

Gidecek yerleri olmadığı gibi ayrılıp yeni bir ülkede sıfırdan hayat kurmaya yetecek paraları da yok.

Ukraynalı göçmen Miroslava Voitseh, oğlu Oleksandr’la birlikte Eylül 2023'te ABD'ye gittiğini söylüyor. Oğlu şu anda 4 yaşında ve kendilerine sağlanan haklar 2 Eylül’de sona erecek. 44 yaşındaki anne, “Nereye gitsek korku içinde yaşıyoruz, geleceğimizde sadece korku var” diyor.

Trump’ın Biden döneminden kalma Ukrayna programını sonlandırması ve yeni başvuruları durdurması üzerine göçmenlerin sınır dışı edileceğine dair endişeler gündeme gelmişti. Ancak Beyaz Saray bununla ilgili politikasını henüz netleştirmedi.

ABD Başkanı, bugün Alaska eyaletinde Rusya lideri Vladimir Putin’le bir araya gelecek. Görüşmede başta Ukrayna krizinin çözümü olmak üzere ikili ilişkilerle bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınması planlanıyor. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian