Hamas, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona ermesi için müzakerelere derhal başlamaya hazır olduğunu duyuran bir açıklama yayınladıktan birkaç dakika sonra, ABD Başkanı Donald Trump bu açıklamayı sosyal medya hesaplarından paylaştı.
Şarku’l Avsat’ın Sky News'ten aktardığına göre, Hamas'ın açıklamasının içeriği 20 maddelik planı açık ve net bir şekilde kabul ettiği anlamına gelmese de Trump bunu olumlu bir kabul işareti olarak yorumlamayı tercih etti.
Trump, Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt aracılığıyla ve sosyal medya üzerinden, Hamas'ın yanıtını planın kabulü olarak gördüğünü doğruladı.
Leavitt, “Başkan Trump, Hamas'ın barış planını kabul etmesine yanıt veriyor” diye yazdı.
Hamas, Trump'ın planına ilişkin yorumunda dolaylı olarak “Evet, ama…” dedi. ABD Başkanı’nın bu yanıtı planın tamamının kabulü olarak değerlendirmeye karar vermesi dikkat çekici.
Birkaç dakika sonra Trump, yine sosyal medya aracılığıyla net bir açıklama yapmak için geri döndü, ancak bu kez ayrıntılı taleplerini Hamas'a değil, İsrail'e yöneltti.
ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Arşiv-AFP)
Dikkat çekici ve önemli bir açıklama
Trump şöyle yazdı: “Hamas'ın az önce yayınladığı açıklamaya dayanarak, onların kalıcı bir barışa hazır olduklarına inanıyorum. İsrail, rehineleri güvenli ve hızlı bir şekilde kurtarabilmemiz için Gazze Şeridi'ni bombalamayı derhal durdurmalı! Şu anda durum bunu yapmak için çok tehlikeli. Detayları görüşme sürecindeyiz. Bu sadece Gazze ile ilgili değil, Ortadoğu'da uzun zamandır beklenen barışı sağlamakla ilgili.”
Sky News, bu açıklamanın bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Ne Trump ne de eski Başkan Joe Biden, İsrail'e benzer bir çağrıda bulunmuştu. İlk kez bir ABD Başkanı, İsrail'den durmasını, askeri operasyonunu sonlandırmasını ve savaşa son vermesini istiyor ve bunu ‘olağanüstü bir adım’ olarak nitelendiriyor.
Hamas dün, Trump'ın planına yanıtını arabuluculara ilettiğini duyurdu. Bu yanıtta, İsrailli rehineleri teslim etme ve Gazze Şeridi'nin kontrolünü bağımsız bir Filistin otoritesine devretme konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi.
Hamas Sözcüsü Tahir en-Nunu AFP'ye şunları söyledi: “Başkan Trump'ın Gazze Şeridi'ndeki İsrail bombardımanının derhal durdurulması çağrısı içeren açıklamaları cesaret verici. Hamas, esir takasını tamamlamak, savaşı bitirmek ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki işgalini sona erdirmek için derhal müzakerelere başlamaya hazır.”
Trump, sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı paylaşımda, “Hamas'ın yaptığı açıklamaya dayanarak, onların kalıcı bir barışa hazır olduklarına inanıyorum. İsrail, rehineleri güvenli ve hızlı bir şekilde kurtarabilmemiz için Gazze'yi bombalamayı derhal durdurmalı! Şu anda bunu yapmak çok tehlikeli” ifadelerini kullandı. Trump, Gazze planının ayrıntılarını kesinleştirmek için görüşmelerin sürdüğünü de bildirdi.
Trump, “Anlaşılması gereken ayrıntıları şimdiden görüşüyoruz. Bu sadece Gazze Şeridi ile ilgili değil, Ortadoğu'da uzun zamandır beklenen barışla ilgili” dedi.