Bremen Havalimanı'nda İHA görülmesinin ardından hava trafiği geçici olarak durduruldu

Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)
Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)
TT

Bremen Havalimanı'nda İHA görülmesinin ardından hava trafiği geçici olarak durduruldu

Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)
Doğu Almanya'daki Bremen Havalimanı'ndan kalkış yapan bir uçak (DPA)

Bremen Havalimanı'ndaki hava trafiği, kimliği belirsiz bir insansız hava aracının (İHA) yakınlarda uçtuğu tespit edildikten sonra dün akşam geçici olarak durduruldu. Dün akşam ayrıca NATO güçleri tarafından kullanılan Belçika askeri hava üssü Kleine-Brogel üzerinde dört İHA görüldü.

Kuzey Almanya'daki bir polis sözcüsü, İHA’nın "saat 19:30 civarında (yerel saatle 18:30) havalimanının hemen yanında" görüldüğünü söyledi.

Federal polisle mutabık kalan hava trafik kontrolörünün, tüm kalkış ve inişleri derhal askıya alma kararı aldığını belirtti.

Hava trafiği yaklaşık bir saat sonra yeniden başladı, ancak havalimanına ulaşılamadığı için iptal edilen veya başka bir yere yönlendirilen uçuş sayısı bilinmiyor.

Polis, İHA’yı kimin kontrol ettiğinin henüz belli olmadığını belirtti.

Hafta sonu bildirilen birkaç olayın sonuncusunda, dün akşam NATO güçleri tarafından kullanılan Belçika askeri hava üssü Kleine-Brogel üzerinde dört İHA görüldü.

Belçika haber ajansı Belga, yerel belediye başkanı Steven Mathieu'nun gözlemleri aktardığını belirtti. Bir polis helikopteri İHA’ları takip etti, ancak sonunda kuzeye, Hollanda'ya doğru kayboldu.

Daha önce, Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, Cumartesi'den Pazar'a kadar gece boyunca İHA’lar görüldüğünü söylemişti.

Francken, bir sinyal bozucu cihazın yerleştirildiğini ancak etkisiz kaldığını ifade etti.

Franken, X platformunda yaptığı paylaşımda, "Bir polis helikopteri ve araçlar İHA’yı takip etti, ancak kuzeye doğru birkaç kilometre ilerledikten sonra gözden kayboldu" diye yazdı. Bakan, İHA'ları büyük maketler olarak nitelendirdi ve "sadece basit bir uçuş değil, Kleine Brogel Hava Üssü'nü hedef alan açık bir görev" olduğunu belirtti. Yüksek irtifada uçtuklarını da belirten Franken, soruşturmanın sürdüğünü kaydetti. Belga haber ajansı, polis kaynaklarına dayanarak, cumartesi günü Antwerp Havalimanı üzerinde bir İHA'nın görüldüğünü bildirdi.

Flaman Bölgesi'nde bulunan Kleine Brogel askeri üssü, NATO'nun geçen ekim ayında yaklaşık 2 bin askerin katılımıyla ittifak topraklarının nükleer silahlarla savunulmasına yönelik eğitim amaçlı yıllık tatbikatına katıldı.

Doğrulanmamış haberlere göre üs, Avrupa'da ABD nükleer silahlarının depolandığı yerlerden biri.

y
Cuma günü geçici olarak kapatılan Berlin Havalimanı'nda bir yolcu, bir İHA'nın görülmesinin ardından içeri giriyor (AP)

Cuma akşamı, İHA gözlemleri nedeniyle Berlin Havalimanı'nda uçuşlar yaklaşık iki saat boyunca durduruldu.

Ekim ayı başlarında, Almanya'nın en yoğun ikinci havalimanı olan Münih Havalimanı da aynı nedenle birkaç saatliğine faaliyetlerini askıya almak zorunda kalmıştı.

Alman yetkililer, bu yıl kimliği belirsiz İHA’ların havalimanları ve hassas askeri tesislerin hava sahasına yaptığı bir dizi saldırının ardından, İHA’ların oluşturduğu artan tehdit konusunda defalarca uyarıda bulundu.

Ukrayna'nın kilit destekçilerinden Berlin, bu faaliyetlerin bazılarının arkasında Moskova'nın olduğundan şüpheleniyor.

Son aylarda, Almanya ve Norveç ve Belçika gibi diğer AB ülkelerindeki askeri ve endüstriyel üsler ile kritik altyapılar üzerinde çok sayıda İHA uçuşu yapıldığı bildirildi.



İran, AB üyesi ülkelerin silahlı kuvvetlerini “terör örgütü” olarak sınıflandırdı

İran'ın güneyinde yapılan tatbikat sırasında DMO üyeleri (Wana - Reuters)
İran'ın güneyinde yapılan tatbikat sırasında DMO üyeleri (Wana - Reuters)
TT

İran, AB üyesi ülkelerin silahlı kuvvetlerini “terör örgütü” olarak sınıflandırdı

İran'ın güneyinde yapılan tatbikat sırasında DMO üyeleri (Wana - Reuters)
İran'ın güneyinde yapılan tatbikat sırasında DMO üyeleri (Wana - Reuters)

İran, Avrupa Birliği (AB) üyesi tüm ülkelerin deniz ve hava kuvvetlerini terör örgütü olarak tanımladı.

İran Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, Tahran'ın İran Devrim Muhafızları Ordusu’nu (DMO) terör örgütü olarak sınıflandıran AB'nin ‘yasadışı ve haksız’ olarak nitelendirdiği karara yanıt olarak harekete geçeceği belirtildi.

AB'nin 19 Şubat'ta aldığı karara yanıt olarak yayınlanan açıklamada, “Avrupa hükümetleri, İran silahlı kuvvetlerinin resmi bir kolu olan Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak tanımladığından, İran da karşılıklılık ilkesine dayalı önlemler alacaktır” denildi.

Alman Haber Ajansı DPA’nın aktardığına göre Tahran’ın kararı 2019 yılında çıkarılan ‘ABD’nin DMO’yu Terör Örgütü Olarak Tanımlamasına Karşı Misilleme Tedbirleri Yasası'nın 7’nci maddesine dayanıyor. İran Dışişleri Bakanlığı, “ABD’nin bu konudaki kararını herhangi bir şekilde destekleyen veya buna uyan tüm ülkeler, İran tarafından benzer tedbirlere tabi tutulacaktır” açıklamasında bulundu.

Açıklama şöyle devam etti:

“Bu yasa ve 4’üncü madde dahil olmak üzere hükümleri uyarınca İran, AB üyesi tüm ülkelerin deniz ve hava kuvvetlerini bu yasanın hükümlerine tabi kabul etmekte ve bunları terörist örgütler olarak sınıflandırıp ilan etmektedir.”

Bakanlık, bu önlemin İran'ın iç hukuku çerçevesinde, Avrupa hükümetlerinin uluslararası hukuk ilkelerini açıkça ihlal etmesine yanıt olarak alındığını vurgulayarak açıklamasını sonlandırdı.


ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nin açıklamalarına Arap ve İslam dünyası tepki gösterdi

Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)
Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)
TT

ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nin açıklamalarına Arap ve İslam dünyası tepki gösterdi

Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)
Kahire'deki Arap Birliği Genel Merkezi (Şarku’l Avsat)

Arap ve Müslüman ülkeler tarafından bugün yapılan ortak açıklamada, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee'nin, Tevrat'a dayanarak İsrail'in Ortadoğu'nun büyük bir bölümünü kapsayan topraklar üzerinde hakkı olduğunu söylediği açıklamalarını kınadılar.

ABD’li muhafazakar çizgideki gazeteci Tucker Carlson, 2025 yılında Başkan Donald Trump tarafından büyükelçi olarak atanan, eski Baptist papazı ve Yahudi devletinin önde gelen destekçisi Huckabee ile bir röportaj gerçekleştirdi.

Arap ve İslam ülkeleri tarafından yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

"Suudi Arabistan Krallığı, Mısır Arap Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Endonezya Cumhuriyeti, Pakistan İslam Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti, Bahreyn Krallığı, Katar Devleti, Suriye Arap Cumhuriyeti, Filistin Devleti, Kuveyt Devleti, Lübnan Cumhuriyeti, Umman Sultanlığı, Körfez İşbirliği Konseyi Sekreterliği, Arap Birliği (AL) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD'nin İsrail Büyükelçisi'nin, işgal altındaki Batı Şeria dahil olmak üzere Arap devletlerine ait topraklar üzerinde İsrail'in kontrolünü kabul ettiğini belirten açıklamalarını kategorik olarak kınıyor ve derin endişelerini ifade ediyor.”

Açıklamada, ‘uluslararası hukuk ilkelerini ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartını açıkça ihlal eden ve bölgenin güvenliği ve istikrarına ciddi bir tehdit oluşturan bu tür tehlikeli ve kışkırtıcı açıklamaların kategorik olarak reddedildiği’ vurgulandı.

dfvgthy
ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee (Reuters)

Suudi Arabistan, Büyükelçisi Huckabee’nin açıklamalarını ‘sorumsuzca’ ve ‘tehlikeli bir emsal’ olarak değerlendirirken Ürdün, bu sözleri ‘bölge ülkelerinin egemenliğine yönelik bir ihlal! olarak gördü. Mısır, !İsrail'in işgal altındaki Filistin toprakları veya diğer Arap toprakları üzerinde egemenliği olmadığını’ teyit etti.

Kuveyt, Huckabee’nin açıklamalarını ‘uluslararası hukuk ilkelerinin açık bir ihlali’ olarak kınarken Umman, bu sözlerin ‘barış şansını zedelediğini ve bölgenin güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiğini’ vurguladı.

Filistin Yönetimi, Huckabee’nin açıklamalarının ‘ABD Başkanı Donald Trump'ın işgal altındaki Batı Şeria'nın ilhakını reddeden açıklamasının tersi’ olduğunu değerlendirdi.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi dün sosyal medya platformu X’te, Siyonizm'in tanımı da dahil olmak üzere röportajda tartışılan diğer konular hakkındaki tutumunu açıklığa kavuşturmak için iki mesaj yayınladı. Ancak İsrail'in Ortadoğu'daki topraklar üzerindeki kontrolüne ilişkin açıklamalarına değinmedi.

Huckabee, söz konusu açıklamaları, İsrail'in 1967'den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria üzerindeki kontrolünü artırmak için önlemlerini yoğunlaştırdığı bir dönemde yaptı.

İsrail, onlarca yıl önce Doğu Kudüs ve Suriye'ye ait Golan Tepeleri'nin bir kısmını ilhak ettiğini açıklamıştı.


Pakistan’dan Afganistan sınırındaki silahlı unsurların “sığınaklarına” hava saldırıları

Belucistan'ın Çaman bölgesinde devriye gezen Pakistan askerleri (EPA)
Belucistan'ın Çaman bölgesinde devriye gezen Pakistan askerleri (EPA)
TT

Pakistan’dan Afganistan sınırındaki silahlı unsurların “sığınaklarına” hava saldırıları

Belucistan'ın Çaman bölgesinde devriye gezen Pakistan askerleri (EPA)
Belucistan'ın Çaman bölgesinde devriye gezen Pakistan askerleri (EPA)

Pakistan, bu sabah erken saatlerde, Afganistan'ın desteklediği silahlı grupların üstlendiği son intihar saldırılarına misilleme olarak Pakistan-Afganistan sınır bölgesindeki yedi noktaya hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Enformasyon Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Pakistan'ın ‘istihbarat bilgilerine dayanarak yedi terörist kampına ve sığınağına askeri operasyonlar düzenlediği’ belirtildi. Açıklamaya göre Ramazan'ın başlamasından bu yana üç intihar saldırısı düzenlendi.

Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, Pakistan'ın DEAŞ terör örgütünün bir kolunun hedef alındığını söyledi.

Tatar, açıklamada saldırıların yeri veya daha fazla ayrıntı belirtmedi.

Ancak Afganistan Hükümet Sözcüsü Zabihullah Mucahid bugün X üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Pakistan tarafından Afganistan’ın Nangarhar ve Paktika illerinde sivillerin bombaladığını, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını’ söyledi.

Bakanlık, operasyonların iki hafta önce İslamabad'daki bir Şii camisini hedef alan intihar bombalı saldırı ve son zamanlarda Pakistan'ın kuzeybatısında meydana gelen diğer intihar bombalı saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildiğini açıkladı.

Pakistan tarafından bugün yapılan açıklamada, İslamabad'ın defalarca kez talepte bulunmasına rağmen, Kabil'deki Taliban yetkililerinin Afganistan topraklarını Pakistan'da saldırılar düzenlemek için kullanan silahlı gruplara karşı harekete geçmediği belirtildi.

Enformasyon Bakanlığından yapılan açıklamada, “Pakistan her zaman bölgede barış ve istikrarı korumak için çaba göstermiştir, ancak aynı zamanda vatandaşlarımızın güvenliği ve emniyeti de bizim en önemli önceliğimiz olmaya devam ediyor” denildi.

İslamabad ayrıca uluslararası topluma, Kabil'i geçtiğimiz yıl Doha’da varılan anlaşma kapsamında diğer ülkelere karşı düşmanca eylemleri desteklememe yükümlülüğünü yerine getirmesi için baskı yapmaya çağırdı.

Afganistan ve Pakistan arasındaki gerginlik, Taliban'ın 2021 yılında Kabil'in kontrolünü yeniden ele geçirmesinden bu yana tırmanıyor.

Son aylarda kanlı sınır çatışmalarıyla iki ülke arasındaki ilişkiler keskin bir şekilde kötüleşti.

Ekim ayında patlak veren ve Katar ile Türkiye'nin arabuluculuğunda ateşkesle sona eren çatışmalarda 70'den fazla kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı.

Ancak, Doha ve İstanbul'da birkaç tur görüşme yapıldıysa da kalıcı bir anlaşma sağlanamadı.