ABD ile İran arasındaki savaş, siyasi söylemlerin ve sahadaki gerilimlerin arttığı bir ortamda altıncı haftasına girdi. ABD Başkanı Donald Trump, İran'a "cehennemle" karşılaşmadan önce bir anlaşmaya varması için 48 saatlik bir ültimatom verdi.
Trump, İran içindeki hedefler listesini köprüleri ve enerji santrallerini de içerecek şekilde genişletirken, savaş piyasaları alt üst etmeye ve yönetim üzerindeki baskıyı artırmaya devam etti.
Bu durum, Washington ve Tahran'ın savaşın başlamasından bu yana ilk kez İran topraklarına düşen uçağın iki pilotundan birini bulmak için yarıştığı bir dönemde yaşanıyor ve altıncı haftasına giren savaşa son verilmesi için Trump üzerindeki baskıyı artırıyor.
İran silahlı kuvvetleri cuma günü bir F-15I savaş uçağını düşürdüklerini açıkladı. ABD medyası, iki pilottan birinin fırlatma koltuğunu kullanarak kurtulduğunu ve İran'ın güneybatısında özel kuvvetler tarafından kurtarıldığını, ancak ikinci pilotun akıbetinin bilinmediğini bildirdi. İran'ın daha sonra Körfez'de düşen bir başka ABD hava destek uçağını vurduğunu iddia etmesiyle durum daha da gerginleşti. Ancak New York Times, bir uçağın Hürmüz Boğazı yakınlarında düştüğünü ve pilotunun kurtarıldığını bildirdi.
Bu arada, ABD-İsrail ortak saldırıları dün İran'ın güneybatısındaki hayati öneme sahip bölgeleri hedef aldı. Saldırılar, Buşehr nükleer santrali çevresi ve İran'ın en büyük şehri olan Mahşahr'daki bir petrokimya kompleksini de kapsıyordu. Şarku’l Avsat’ın Fars Haber Ajansı’ndan aktardığına göre saldırı bölgedeki üç şirketi hedef aldı. Tesnim Haber Ajansı ise "hasarın boyutunun henüz bilinmediğini" ifade etti.
İsrail Ambulans Servisi'nin bildirdiğine göre, Hayfa'da bir konut binasına İran füzesi isabet etti.
