Dünyanın en büyük uçak gemisi USS Gerald R. Ford, Vietnam Savaşı'ndan bu yana bir uçak gemisinin en uzun askeri görev süresi rekorunu dün kırdı. Gemi, Venezuela'da ve İran'la savaşta askeri operasyonlar gerçekleştirdiği yaklaşık 10 ay boyunca aralıksız denizde kaldı.
ABD Deniz Kuvvetleri Enstitüsü'ne bağlı bir haber platformu olan US Naval Institute News tarafından derlenen verilere göre, geminin denizde geçirdiği 295. gün, 2020 yılında COVID-19 pandemisi sırasında görev yapan USS Abraham Lincoln uçak gemisinin kırdığı 294 günlük rekoru geride bıraktı.
Bu uzun süreli görevlendirme, ailelerinden uzun süre ayrı kalan mürettebat üzerindeki etkisinin yanı sıra, özellikle geminin daha önce uzun süreli onarımlara yol açan bir yangın geçirmesi göz önüne alındığında, gemi ve ekipman üzerindeki artan baskı konusunda soruları gündeme getiriyor.
Gerald Ford gemisi, geçtiğimiz haziran ayında Virginia, Norfolk limanından Akdeniz'e doğru yola çıkmış, ardından ekim ayında bölgedeki son on yılların en büyük ABD deniz gücü yığılmasının bir parçası olarak Karayip Denizi'ne yönlendirilmişti.
Uçak gemisi, o dönemki Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu tutuklama operasyonuna katılmış ve daha sonra İran'la artan gerilimler nedeniyle Ortadoğu'ya geçmiştir.