Washington, Türkiye'nin F-35 savaş uçakları satın alma ihtimali değerlendiriliyor

 Amerikan yapımı bir F-35 savaş uçağı (ABD Ordusu)
Amerikan yapımı bir F-35 savaş uçağı (ABD Ordusu)
TT

Washington, Türkiye'nin F-35 savaş uçakları satın alma ihtimali değerlendiriliyor

 Amerikan yapımı bir F-35 savaş uçağı (ABD Ordusu)
Amerikan yapımı bir F-35 savaş uçağı (ABD Ordusu)

JD Vance, ABD’nin Turkey’ye Lockheed Martin F-35 Lightning II satışı ihtimalinin yeniden değerlendirilmesi için bir inceleme yürütüldüğünü açıkladı.

Vance, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2019 yılında Rus yapımı S-400 satın almasının ardından sürecin yeniden gözden geçirildiğini belirterek, “Beyaz Saray ve ekibi şu anda bunu inceliyor. ABD yasalarına uyum açısından doğrulamamız gereken bazı hususlar var. Başkan da bunu yapmamızı istedi” dedi.

Donald Trump ise konuyla ilgili bir soruya verdiği yanıtta, Türkiye’yi memnun edecek bir adım atılabileceğini söyleyerek, “Muhtemelen Türkiye’yi memnun edecek bir şey yaparım” ifadelerini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre Ankara’nın hem F-35 savaş uçakları hem de yerli savaş uçakları için gerekli motor teknolojilerine yönelik talepleri gündemde.



Trump: İran çok önemli tavizler veriyor

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
TT

Trump: İran çok önemli tavizler veriyor

ABD Başkanı Donald Trump (EPA)
ABD Başkanı Donald Trump (EPA)

Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, İran’ın “çok büyük tavizler verdiğini” söyledi.

Trump, gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “Büyük ilerleme kaydediyoruz. İran çok büyük tavizler veriyor. Ne olacağını göreceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Trump, dün daha önce yaptığı uyarıda ise İran’ın Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilere ücret uyguladığının tespit edilmesi halinde Tahran ile yürütülen müzakerelerin başarısız olabileceğini belirtti. Trump, İran makamlarının Washington’a, stratejik öneme sahip bu boğazda gemi geçişlerine yönelik herhangi bir ücret veya ilave maliyet planı bulunmadığını bildirdiğini ifade etmişti.


Uluslararası Denizcilik Örgütü: Hürmüz'de mahsur kalan denizcilerin tahliyesi birkaç hafta sürecek

Umman kıyıları açıklarındaki Hürmüz Boğazı'nda gemiler, 24 Haziran 2026 (Reuters)
Umman kıyıları açıklarındaki Hürmüz Boğazı'nda gemiler, 24 Haziran 2026 (Reuters)
TT

Uluslararası Denizcilik Örgütü: Hürmüz'de mahsur kalan denizcilerin tahliyesi birkaç hafta sürecek

Umman kıyıları açıklarındaki Hürmüz Boğazı'nda gemiler, 24 Haziran 2026 (Reuters)
Umman kıyıları açıklarındaki Hürmüz Boğazı'nda gemiler, 24 Haziran 2026 (Reuters)

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Arsenio Dominguez, dün Fransız Basın Ajansı’na (AFP) verdiği mülakatta, Hürmüz Boğazı'nın kapatılması nedeniyle Körfez bölgesinde mahsur kalan 11 bin denizcinin tahliyesinin "birkaç hafta" sürebileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler’in deniz güvenliğinden sorumlu kuruluşu IMO tarafından salı günü duyurulan tahliye planı, savaşın başlamasından bu yana bölgede mahsur kalan 600 geminin nihayet ayrılmasına imkân tanıyacak. Dominguez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bütün denizcilerin tahliyesini fiilen tamamlayabilmemiz için birkaç haftaya daha ihtiyacımız olacak" dedi.

IMO Sözcüsü ise dün yaptığı açıklamada, örgüt tarafından uygulamaya konulan yeni çıkış planı kapsamında gemilerin Hürmüz Boğazı'ndan geçişe başladığını bildirdi.

Örgüt, onaylanması birkaç ay süren planın, İran savaşı nedeniyle Körfez'de mahsur kalan ve içinde yaklaşık 11 bin denizcinin bulunduğu yüzlerce geminin boğazdan yelken açmasını sağlayacağını kaydetti. Dün açıklamada bulunan sözcü, "Gemiler plan doğrultusunda geçişlere başladı" derken, boğazı geçen gemilere ilişkin detay vermekten kaçındı.

Londra Borsası Grubu’nun (LSEG) gemi takip verileri, son 12 saat içinde plan kapsamında en az 2 kuru yük gemisi ile bir kargo gemisinin Hürmüz Boğazı’nı geçtiğini gösterdi. Nakliye verileri ayrıca, mahsur kalan ve toplamda 5 milyon varil ham petrol taşıyan 3 petrol tankerinin de boğazdan ayrıldığını, bunlardan ikisinin Asya’ya doğru ilerlediğini ortaya koydu. Ancak bu tankerlerin IMO planı dahilinde ayrılıp ayrılmadığı henüz netlik kazanmadı.

Umman'ın Musandam kentinden çekilen, Hürmüz Boğazı'ndaki gemiler, 18 Haziran 2026 (Reuters)Umman'ın Musandam kentinden çekilen, Hürmüz Boğazı'ndaki gemiler, 18 Haziran 2026 (Reuters)

Boğazdan çıkış için iki geçici rota

Şarku’l Avsatın Reuters'ten aktardığına göre LSEG ve MarineTraffic verileri, çoğunluğu kuru yük, kargo, konteyner gemileri ile 5 petrol tankeri ve römorkörlerden oluşan en az 35 ticari gemi boğazdan geçmek için hazırlık yaptığını gösteriyor.

IMO tarafından dün plan hakkında yayımlanan notta, "Gemilerin harekete geçmeden önce talimatları beklemesi gerekmektedir" denildi. Açıklamada ayrıca, "Bekleme alanındaki yoğunluk, seyir güvenliğini korumak adına yeni bildirimlerin gönderilmesinin askıya alınmasına yol açacaktır" uyarısı yer aldı.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, planın uygulanmasının ABD ile İran arasında varılan ateşkes anlaşması sayesinde mümkün olduğunu ilan etti.

Enerji sevkiyatlarında artış

Kpler şirketinin analizi, Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiğinin son birkaç günde gözle görülür bir iyileşme kaydettiğini ve günlük ortalama geçiş yapan gemi sayısının, daha önceki 10-11 seviyesinden 25'in üzerine çıktığını gösterdi. Ancak bu rakam, 28 Şubat'ta çatışmaların patlak vermesinden önce görülen günlük ortalama 125 gemi geçişine kıyasla oldukça düşük bir seviyede kalıyor.

Birçok gemi, takip edilebilmek için Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) transponderlarını aktif hale getirse de bazı gemilerin sinyallerinin parazite maruz kalması veya gemilerin boğazdaki hareketlerini gizlemesi nedeniyle radarda görünmeyebileceği belirtiliyor. IMO tahminleri ve piyasa verileri, Körfez'de yaklaşık 100'ü tanker olmak üzere 500 ila 600 geminin mahsur kaldığına işaret ediyor.


Venezuela'da meydana gelen iki güçlü depremde 32 kişi hayatını kaybetti, 700'den fazla kişi ise yaralı

Kurtarma ekipleri Karakas'ta çöken bir evin enkazının üzerinde, (Reuters)
Kurtarma ekipleri Karakas'ta çöken bir evin enkazının üzerinde, (Reuters)
TT

Venezuela'da meydana gelen iki güçlü depremde 32 kişi hayatını kaybetti, 700'den fazla kişi ise yaralı

Kurtarma ekipleri Karakas'ta çöken bir evin enkazının üzerinde, (Reuters)
Kurtarma ekipleri Karakas'ta çöken bir evin enkazının üzerinde, (Reuters)

Venezuela Devlet Başkanı Vekili Delcy Rodríguez, bugün yaptığı açıklamada, dün ülkeyi vuran iki deprem nedeniyle en az 32 kişinin hayatını kaybettiğini ve 700'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu.

Ulusa sesleniş konuşmasında Rodríguez, "Şu an itibarıyla 32 can kaybı ve 700'den fazla yaralı olduğuna dair bilgi aldık" ifadelerini kullandı. Rodríguez, başkente yakın olan ve kendi ifadesiyle depremden en çok etkilenen La Guaira eyaletine ilişkin ise henüz ellerinde net bir veri bulunmadığını belirtti.

Devlet Başkanı Vekili, daha önce televizyonda yayımlanan konuşmasında, 7.2 ve 7.5 büyüklüğündeki iki şiddetli depremin ve ardından meydana gelen 20 artçı sarsıntının, Karakas'ta çok sayıda binanın çökmesine yol açtığını ve başkente hizmet veren "Maiquetía" Uluslararası Havalimanı'nın "altyapıdaki ağır hasar" nedeniyle kapatıldığını açıklamıştı.

Bu iki deprem, Venezuela'yı bir asırdan uzun süredir vuran en güçlü sarsıntılar arasında yer alıyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) verileri; Karakas'ta binaların çökmesine neden olan ve komşu Kolombiya'da da hissedilen depremlerin, aralarında yaklaşık 45 kilometre mesafe bulunan iki farklı noktada, farklı derinliklerde ve bir dakika içinde meydana geldiğini gösterdi.

 Kurtarma ekipleri, Venezuela'nın kuzey-orta kesimini vuran ve Karakas'ta da yıkıma yol açan Richter ölçeğine göre 7.2 ve 7.5 büyüklüğündeki art arda meydana gelen iki depremin kurbanlarını arıyor (EPA)Kurtarma ekipleri, Venezuela'nın kuzey-orta kesimini vuran ve Karakas'ta da yıkıma yol açan Richter ölçeğine göre 7.2 ve 7.5 büyüklüğündeki art arda meydana gelen iki depremin kurbanlarını arıyor (EPA)

USGS, depremin merkez üssünün ülkenin Karayip kıyısında yer alan Morón kasabasının batısında, Karakas'ın yaklaşık 168 kilometre (104 mil) batısında ve 13 kilometre (8 mil) derinlikte olduğunu açıkladı.

Karakas'ta sarsılan binalardan tahliye edilen çok sayıda sakin dışarıda beklemeye devam ederken, duvarların tamamen yıkılması sonucu binaların içindeki mobilyaların sokaktan görünür hale gelmesiyle birçoğunun şok içinde olduğu görüldü. Ayrıca, genellikle restoran ve mağazaların yoğun olarak bulunduğu başkentin iki mahallesinde toz bulutları yükseldi.

 Depremden sonra Venezuela'nın başkenti Karakas'ta bir sokak (AFP)Depremden sonra Venezuela'nın başkenti Karakas'ta bir sokak (AFP)

Sarsıntı sonrası sokaklarda endişeli bekleyiş

Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, depremin birçok eyalette hissedildiğini belirterek, Karakas'ın Altamira mahallesinde ev ve binaların çökmesiyle "endişe verici durumlar" yaşandığını belirtti. Artçı sarsıntıların bazı yapılarda daha fazla hasara yol açabileceği uyarısında bulunan Cabello, halkı binalardan uzak durmaya çağırdı.

Cabello devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, "Bazı insanların panik yaşayabileceğini anlıyoruz, ancak yardım ve kurtarma çalışmalarını harekete geçirmek ve en çok ihtiyacı olanlara ulaşmak için onaylanmış prosedürlere uygun şekilde hareket ediyoruz" dedi. Bakan ayrıca, "Çocuklar ve yaşlılar konusunda çok dikkatli olun, kimsenin zarar görmediğinden emin olmak için iletişimde kalın" diye belirtti.

Öte yandan Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Virgin Adaları için tsunami uyarısı yayınladı. Dominik Cumhuriyeti yetkilileri de ada için benzer bir uyarıda bulunurken, Porto Riko için yayınlanan bir diğer uyarı ise kısa sürede kaldırıldı.