Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kiev ile Washington arasındaki insansız hava araçları (İHA) alanındaki iş birliğinin, gelişmiş Ukrayna teknolojisi kullanılarak bu araçların üretileceği bir fabrikanın ABD'de kurulmasını da kapsayacağını söyledi.
Zelenskiy, ABD'li sağ görüşlü blog yazarı Laura Loomer'a cuma günü verdiği röportajda, Ukrayna'nın Washington ile İHA'lar konusunda varılan ön anlaşmanın uygulanmasına hızla ilerlemek istediğini belirtti. Zelenskiy, İHA teknolojisinin sürekli geliştiğine dikkati çekerek, Ukrayna'nın ürettiği İHA'ların artık 3 bin kilometreden fazla menzile ulaşabildiğini ve gelecekte daha uzun mesafeler kat edebilmelerinin beklendiğini ifade etti.
Zelenskiy, X platformunda yayımlanan röportajında, “Önemli bir teknoloji. Bu bizim sahip olduğumuz şey. Amerika'nın da harika teknolojileri var. İHA'lara ilişkin anlaşmamız her iki taraf için de kazançlı bir anlaşma” dedi. Zelenskiy, “ABD'de büyük bir fabrika kuracağız. Üretim hatlarımızın olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Washington'da ise konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Zelenskiy ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yapılacak görüşme öncesinde anlaşmanın ayrıntılarının hâlâ şekillendirildiğini belirtti. Beyaz Saray'dan bir yetkili, görüşmenin salı günü yapılacağını söyledi.